Ez a leves igazán kiadós és laktató, igazi férfiak kedvence fogás. Fűszeres, tele van tápanyaggal és jólesően eltér a hazai konyha ízvilágától. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni, mint a hagyományos húslevest.
Időről-időre rájövök, mennyire nem kísérletezünk a levesekkel, és mennyire nem használjuk ki a különböző, nemzetközi konyha adta lehetőségeket ezen a fronton. Ezen felbuzdulva támasztottam magammal szemben egy elvárást, miszerint mostantól 2-3 hetente olyan levest fogok főzni, amilyet eddig még sosem. (Őszintén szólva én magam is kíváncsi vagyok, hogy meddig tudom vinni ezt a projektet, de meglátjuk.)
Ezen a héten a mexikói konyha ízvilágát idéző levest készítettem, ami igazság szerint inkább már egytálétel, mint leves.
Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkemell,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 nagy kaliforniai paprika,
- 2 paradicsom,
- 2 dl házi készítésű, mindenmentes paradicsomszósz (vagy bio/organic paradicsomlé),
- 200 g beáztatott vörösbab (vagy bio/organic vörösbab konzerv),
- 200 g fagyasztott (lehetőleg bio/organic) csemegekukorica,
- kókuszzsír,
- 1,5 l víz vagy húsleves alaplé,
- chili paprika ízlés szerint,
- őrölt kömény,
- só,
- bors,
- koriander,
- 1 lime leve,
- sómentes, natúr ételízesítő (szárított zöldségkeverék) vagy házi vegeta.
Elkészítés:
- Vágd apróbb kockákra a csirkemellet, sózd, borsozd és tedd félre.
- A kockára vágott hagymát és fokhagymát dinszteld meg a kókuszolajon.
- Ha a hagyma már üveges, add hozzá a csirkemellet és pirítsd fehéredésig.
- Ekkor jöhet hozzá a csíkokra vágott paprika és a felaprított paradicsom.
- Ha a paprika is picit megpuhult, add hozzá a paradicsomlevet, a fűszereket és a lime levét, majd jól keverd össze az egészet.
- Engedd fel kb. másfél liter vízzel.
- Add hozzá a babot és a kukoricát.
- Főzd lassú tűzön addig, amíg a bab meg nem puhul (ha előfőzött bab volt, akkor is kb. 40 perc kell, amíg az ízek igazán összeérnek).
- Menet közben ízesítsd, ha még szükséges.
Megjegyzés:
Törekedj az ízek harmóniájára. Picit legyen csak csípős, és a lime se domináljon túlságosan, inkább csak a pikantériáját adja meg az ételnek. A kömény és koriander is elég karakteres, így azokkal is próbálj olyan óvatosan bánni, hogy egyik se vigye el túlzottan a végeredményt.