Mesés édességek híres névadói

Mesés édességek híres névadói

Címlap / Életmód / Receptek / Mesés édességek híres névadói

Sok édességünk vagy más ételünk viseli egy-egy híresség nevét, de a köztük lévő kapcsolat nem minden esetben tisztázott. Lássuk, hogy sok híres étel hogyan kapta annak idején a nevét?

Kossuth kifli

Úgy szól a fáma, hogy Pozsonyban Kossuth Lajos az országgyűlés ideje alatt gyakran járt ki a közel lévő cukrászdába, ahol a kedvence a mandulakrémmel töltött, hold alakú kiflik voltak.
A névadás valószínűleg azonban még inkább egy jó reklámfogás volt, ami a pozsonyi vendéglős cukrászdájának is tovább öregbítette hírnevét – és nem utolsó sorban emelte meg a vendégeinek számát is.
Kép: makostunder

Mikszáth szelet

Mikszáth Kálmán nagy ínyenc volt szinte egész életében. Emellett közeli barátságban állt Gundel Jánossal, a Gundel-dinasztia megalapítójával, aki barátsága jeléül éttermének egyszer egy egész menüsorát a népszerű íróról nevezte el.
Ezen a menüsoron szerepelt a máig ismert, kakaós-lekváros piskótatészta, a Mikszáth szelet.

Rákóczi túrós

A sütemény a készítőjéről, Rákóczi János cukrászról kapta a nevét, aki a XX. század elején először elkészítette híressé vált művét. Korábban az ilyen típusú túrós süteményeket kizárólag lepényként készítették, ehhez képest az újdonság abban volt, hogy a nagyobb túrós krém felett már nem újabb lepénytészta, hanem helyette cukros tejhab került.
A sütemény igazi népszerűségét az 1958-as brüsszeli világkiállításon szerezte, majd ezután vált elterjedté a hazai háztartásokban és cukrászdákban is.
Kép: ottisfoz

Császármorzsa

A ma is annyira közkedvelt császármorzsa eredete sem teljesen tisztázott. Az valószínűsíthető, hogy I. Ferenc József császár tényleg nagyon szerette a később róla elnevezett Kaiserschmarrent, vagy némileg magyarosítva a smarnit.
A kötődésről természetesen több legenda is született, ebből az egyik legnépszerűbb (bár nem a legvalószínűbb) az, hogy egy vadászaton az akkor még ifjú Ferenc József eltévedt és végül egy kis házhoz ért, ahol egy szegény öreg nénike készítette neki a smarnit, aminek köszönhetően a császár nem halt éhen.
Kép: kiflieslevendula

Pisinger torta

A könnyen és gyorsan elkészíthető torta német, illetve osztrák közvetítéssel érkezett Magyarországra. A név nem az első készítőjét takarja, hanem egész egyszerűen annak a cégnek a elnevezése volt, amelyik a bécsi cukrászdának szállította a tortához szükséges vékony ostyalapot, az Oblatent.
A Pisinger cég által szállított ostyát aztán a cukrászdában ragasztották össze és formázták a saját maguk által kidolgozott recept szerint.
Kép: oblizeki.com

Charlotte torta

A Charlotte torta eredetét illetően több feltételezés is él a köztudatban. A legelfogadottabb nézet a tortával kapcsolatban az, hogy az igazi névadó Charlotte walesi hercegnő, aki az almakerteket kitartóan óvó és az almatermesztést egyértelműen támogató munkásságáról vált híressé.
Ma a Charlotte tortát leginkább babapiskótával vagy összetekert piskótával készítik, de ezt régen száraz kenyérrel csinálták, és azzal ölelték körül a gyümölcsös pudingot.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást