Mit mesél a körmöd az egészségedről?

Mit mesél a körmöd az egészségedről?

Címlap / Stílus / Test / Mit mesél a körmöd az egészségedről?

Tudtad, hogy a körmeid alapján következtethetsz az egész szervezeted állapotára? Egy fehér folt itt, egy rózsaszínes elváltozás ott, és máris nyilvánvaló, tested melyik részével lehet probléma. Olvass a jelekből!

Sápadt körmök

A majdnem átlátszó körmök vérszegénység, szívelégtelenség, májbetegség és a nem megfelelő táplálkozás nyomai lehetnek.

Fehér körmök

Ha a körmöd csaknem teljesen fehér, könnyen lehet, hogy májműködési zavarral vagy gyulladással van dolgod. Amennyiben az ujjvégeken sárgás elszíneződést is tapasztalsz, még valószínűbb a gond.

Sárga körmök

Az egyik leggyakoribb ok a gombás fertőzés. Előrehaladott állapotban a körmök megvastagodnak és szemcsés anyagúvá válnak. Ezen kívül pajzsmirigy- vagy tüdőgond, esetleg cukorbetegség is állhat a háttérben.
Jó, ha tudod: a sötét színű körömlakknak is lehet hasonló következménye, tehát ha ilyet használtál, ne ijedj meg – citromlével eltüntetheted!

Kék körmök

Hacsak nem ütéstől származik, a kék körmök arról árulkodnak, hogy a tested nem jut elég oxigénhez. Közvetlen okát többnyire a légzőszervrendszerben vagy a szív- és érrendszerben kell keresni.

Barázdált körmök

Vitaminhiány, pikkelysömör, ízületi gyulladás jele lehet. A köröm alatti bőrfelület gyakran vörösesbarnának tűnik a barázdák kísérőjelenségeként.

Töredezett körmök

Pajzsmirigyprobléma vagy gombás fertőzés lehet a diagnózis – persze, csak ha nem rágod, mert akkor bizony ideje leszoknod, vagy legalább elgondolkodni rajta, hogy vajon mi vált ki nálad állandó feszültséget!

Duzzadt körömágy

Piros, fájdalmas és még váladékozhat is. Többnyire mechanikai sérülés eredménye, tehát magyarul beütötted valamibe. Ugyanakkor lupus vagy más sejtzavar ismérve lehet. Ha a kamillás kenőcs vagy főzet nem segít, irány a doki!

Sötét vonalak a köröm alatt

Valamennyi körömtünet közül ez a legsúlyosabb, mert a legagresszívabb bőrrákfajtát, a melanomát mutathatja. Minél előbb fordulj orvoshoz!

Csak egy jel a sok közül

Bár a körömpanaszok számos problémáról árulkodhatnak, a legritkább esetben jelentkeznek elsődleges tünetként. Rengeteg ártalmatlan akad közülük, illetve nagy részüket környezeti hatás idézi elő. Kizárólag a körmöd alapján még véletlenül sem kell súlyos diagnózist megállapítani magadon – ha aggályaid vannak, kérdezz bőrgyógyászt!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!