5 mesébe illő otthoni télikert – Inspiráló megoldások

5 mesébe illő otthoni télikert – Inspiráló megoldások

Címlap / Otthon / Dekor / 5 mesébe illő otthoni télikert – Inspiráló megoldások

Mindig is imádtam a télikerteket: pótolni tudják azt a természetközeliséget, azt a bujaságot, ami számomra egy az egyben hiányzik a hideg hónapokból. Sajnos a házunk felújítása során nem tudtuk sehova beszorítani ezt a csodálatos lehetőséget, be kellett érnünk egy otthonos és aranyos terasszal, amit ugyanúgy imádunk.

Azonban még mindig bújom az ötleteket, inspirációkat, hátha egyszer találok olyan télikertet, ami a mi otthonunkba is belepasszol…

Féltetős megoldások

A télikert nem csak attól lehet télikert, hogy telezsúfolod növényekkel – manapság sokkal jobban passzolnak az elvárásokhoz azok a lakberendezési megoldások, amiket sokoldalúbban ki lehet használni.

Míg régen inkább csak a virágok tárolására használták ezeket a helyiségeket, napjainkban sokszor a nappalik, teraszok, vagy éppen az étkezők, társalgók szerves részét képezik ezek a nyitott és világos terek.

Persze, vétek lenne kihagyni ebből a helyiségből a pompás szobanövényeket és a virágokat, hiszen garantáltan jól érzik majd magukat ott, ahol ennyi fény éri őket.

Azonban a jelenlegi trendek szerint érdemesebb a télikertekre egyfajta természetközeli közösségi térként tekinteni.

 

Felülről érkező fény

Sok otthonban – a miénkhez hasonlóan – nem igazán van lehetőség arra, hogy egy komplett télikertet kialakítsunk.

Ilyenkor jönnek szóba az olyan alternatívák, mint amilyenek a tetőablakok is.

Ezek csodálatosan világossá tudják tenni a teret és nem csak optikailag nagyítják azt: arra ugyancsak lehetőségeket kínálnak, hogy fényigényes, melegkedvelő növényekkel töltsük meg az otthonunkat, igazi kis oázist alakítva ki a tetőtérben.

 

Kerttel egybenyitható

Szintén inkább alternatív lehetőség a télikertre a kerttel egybenyitható nappali, de a végeredmény annyira természetközeli, hogy ez a lehetőség is szót érdemel.

Az újépítésű otthonokban gyakran találkozhatsz ezzel a lakberendezési megoldással, és nem véletlenül: valami bámulatosan képes megnövelni a teret a részben, vagy egészben nyitott nappali.

A természet elérhetőségének most nagyon nagy divatja van az otthonépítésben, elég csak a növényfalakra, a beépített kertekre, fákra és a hatalmas ablakokra gondolni.

Utóbbiakra jó példa a tolóajtókkal egybenyitható nappali-kert párosa, ami – berendezéstől függően – télikertnek sem éppen utolsó lehetőség.

 

Zárható télikert

Hazánkban jelenleg nem olyan a klíma, hogy búcsúzni tudjuk a télikertek megoldásaitól és egész évben nyitott kerthelyiségekkel dobhassuk fel az otthonunkat.

Öröm az ürömben, hogy manapság már gond nélkül rendelhetünk olyan tolóajtókat, amik lehetővé teszik, hogy a komplett télikertet megnyissuk, vagy éppen bezárjuk.

Amennyiben a helyiség különálló, egész nyáron nyitva maradhat, télen pedig elég felszerelni, vagy éppen a helyükre tenni az ajtókat, valamint a nem télálló virágokat.

 

Kétrészes megoldások

Szintén opció lehet egy fantasztikus télikert kialakítására, ha két részre tudjátok választani a teraszotokat.

Az egyik fele megmaradhat egy felülről nyitott, igazi, nyári kiülőnek, a másik felét viszont üvegajtókkal és ablakokkal elválaszthatjátok, így télen sem kell lemondanotok a kinti hangulatról.

Lehetőség szerint érdemes a kinti részre olyan növényeket ültetnetek, amik évelők és télen is zöldellnek, így akkor sem lesz szürke a látvány, ha a télikert nem egy buja erdőre, kertre, hanem egy zárt, belső teraszra néz.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást