Óvakodj az ilyen embertől: erről az 5 tulajdonságáról ismered fel

Óvakodj az ilyen embertől: erről az 5 tulajdonságáról ismered fel

Címlap / Életmód / Lélek / Óvakodj az ilyen embertől: erről az 5 tulajdonságáról ismered fel

Miért fontos, hogy távol tartsd magadat tőlük?

Olyan tulajdonságokat gyűjtöttem, amik alapvetően a mérgező személyiségjegyekkel bíró emberekre jellemzőek. Azok, akiknek az alábbi tulajdonságok természetesek, nagyon könnyen befolyásolnak másokat. Elfogadtatják veled, hogy valójában te vagy a probléma, miattad történnek a rossz dolgok, te nem vagy elég jó – ebből már nem nehéz kitalálni, hogy elveszik az önbecsülésedet, kételkedni kezdesz magadban. Ezzel pedig automatikusan kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz, ami mindennapos stressz-forrássá válhat az életedben.

Párkapcsolaton belül állandó megfelelési kényszered lesz és mindenben alárendeled magadat a másik felednek. Egy baráti viszonyban nem fogod azt érezni, hogy őszinte lehetsz, bármit elmondhatsz, vagy esetleg mondhatsz nemet, amikor úgy tartja kedved. Ha pedig a kollégádról van szó, akkor rendszeresen te fogsz többet dolgozni, az ő keze alá teszed a munkát, majd végignézed, ahogy learatja a babérokat. 

Nem kerülhetsz ebbe a helyzetbe, ha kerülöd azokat az embereket, akik…

bernardbodo/istockphoto.com

1. Féltékeny és irigy rád

Mindenki érzi, ha valaki csak azért közelít hozzá, hogy „kilesse” a módszereit, amikkel akár a saját magánéletét, akár a karrierjét egyengetheti. Joggal teszed fel magadnak a kérdést: miért akar velem barátkozni, ha irigyli a sikereimet? A válasz egyértelmű: így próbál extra energiához jutni és szeretne kihasználni saját céljai érdekében. Titokban, vagy kevésbé titkoltan verseng veled mindenben, összehasonlítja magát veled, és ha bármiben felülkerekedik, azt minden erejével az orrod alá dörgöli. Arra számít, hogy az érzés kölcsönös, így neked legalább annyira rosszul esik az ő sikere, ahogy az fordítva is történik. 

2. Kritizál nyíltan, vagy éppen a hátad mögött

Attól függően, kiben mennyire erős ez a negatív tulajdonság, a kritika érhet a hátad mögött és akár nyíltan is. Azok, akik így viselkednek, gyakran narcisztikusak és egyenesen örömüket lelik abban, hogy másokat kisebbnek mutatnak, lekezelnek – ezzel is saját sikereiket erősítik. Jobbnak tüntetik fel magukat másoknál és ezért semmilyen módszert nem restek bevetni. Valójában a saját önbizalom-hiányuk áll a háttérben, hiszen ilyesmire csak az vetekedik, aki nincs megelégedve az eredményeivel, önmagával. Ettől függetlenül szörnyen degradáló tud lenni, mikor te vagy az áldozat és valaki rajtad reprezentálja saját (vélt) felsőbbrendűségét. 

3. Másokról is állandóan rosszakat mond

Lehet, hogy eddig nem jutott hozzád vissza semmilyen negatív kritika és az is megeshet, hogy nyíltan sem bántott az illető, így egyelőre nem tudod megállapítani, kivel is van dolgod. Azonban árulkodó, hogyan beszél neked másokról. Ez mindenkiről sokat mond: a saját személyiségünk tükröződik abban, ahogy másokat látunk. Ráadásul, ha valaki rendszeresen ócsárolja a barátait, kollégáit, vagy ismerőseit, az valószínűleg rólad sem nyilatkozik majd másként. Ez a negatív spirál beszippanthat, és amellett, hogy elkezdheted borúsan látni az életet, észrevétlenül is igazságnak foghatod fel azt, amit az illető állít – gyakran minden valóságalap nélkül. 

4. Sosem vállal felelősséget semmiért

Bármilyen kapcsolatról, társas viszonyról beszélünk, a kölcsönös felelősségvállalás alapvető, hiszen az visz előre minket. Legalábbis akkor, ha nem csak nekünk kell folyton elnézést kérnünk és feladatokat vállalnunk a siker érdekében, hanem a többieknek is. Azonban vannak olyanok, akiknek ez már ránézésre is fizikai fájdalmat okoz.

Ők azok, akik egyszerűen képtelenek elismerni saját hibáikat, rendszeresen másokat okolnak még akkor is, ha ez nyilvánvalóan teljes sületlenség. Viszont annyira meggyőzően érvelnek, és olyan remekül hazudnak, hogy idővel még te is elhiszed: igazuk van. Mindig megtalálják a módját, hogy jól, vagy legalább semlegesen jöjjenek ki az adott szituációból – általában azzal, hogy valaki mást tesznek felelőssé. 

5. Túl kedves veled

Szó sincs arról, hogy a kedvesség mögött is folyton támadást kell látni, mert bármennyire is hihetetlen, de valóban élnek körülöttünk jó emberek. Azonban, ha a korábban említetteket tapasztaltad egy személynél és ehhez csatlakozik az, hogy az illető extrém kedves veled, akkor ideje menekülőre fognod a dolgot. Jól érzed, ha úgy gondolod, valami nincs rendjén, hiszen erről a hozzáállásról ordít a diszharmónia.

Miért akar veled valaki folyton kitolni, miért élvezi, ha kellemetlen helyzetbe sodorhat, miközben próbál kedveskedni? Sajnos vannak olyan emberek, akik élvezik ezt a „játékot”, örömüket lelik abban, hogy másokat irányíthatnak, befolyásolhatnak. Úgy tesznek, mintha érdeklődnének, figyelnének rád, de erről szó sincs, csak a következő helyzetet készítik elő. Sokszor csak arra vágynak, hogy megkapják a kellő figyelmet, csodálatot és ezért nem félnek túl kedvesnek mutatkozni.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • róza
    2022.02.22., 16:05

    naháát, én most igazán szóhoz sem jutok! kérek még ilyen cikkeket, kezdek paranoid lenni

    Válasz

Írj egy hozzászólást