7 ártalmatlannak tűnő mondat, ami valójában nagyon is toxikus

7 ártalmatlannak tűnő mondat, ami valójában nagyon is toxikus

Címlap / Életmód / Lélek / 7 ártalmatlannak tűnő mondat, ami valójában nagyon is toxikus / 2. oldal

„Amúgy sosem kedveltem…”

…az exedet, a legjobb barátnődet, a munkatársadat, bárkiről szó lehet ilyenkor. Ha valaki csalódik egy másik személyben, vagy visszaélnek a bizalmával, az első, ami eszünkbe jut, hogy megpróbáljuk egy kicsit azt éreztetni vele, hogy amúgy se volt ez a valaki olyan jó ember. Hogy nem veszített sokat azzal, hogy már nincs jelen az életében.

De ha azt mondod neki, hogy te sosem kedvelted ezt a személyt, két dolog történik. Egyrészt észrevétlenül az ő emberismerő képességét kritizálod, másrészről pedig magadra irányítod a figyelmet, hiszen rögtön az lesz a téma, hogy TE miért nem kedvelted őt. Inkább mondd azt, amit igazán szeretnél sugallni ezzel a kifejezéssel: azt, hogy nem ő veszített, és tudod, hogy jobb barátokat/partnert érdemel!

Wavebreakmedia/istockphoto.com

„Én is jártam már így.”

Ezzel a vigasztaló mondattal is hasonló a helyzet, mint az előző pont esetében. Ha valakivel beszélgetsz, és ő megosztja veled, hogy milyen nehéz helyzetbe került, hajlamos lehetsz azt válaszolni, hogy te is jártál már úgy. Hogy pontosan tudod, mit érez, hiszen te is keresztül mentél ezen.

A gond, hogy ez nem teljesen igaz, hiszen nincs két ugyanolyan ember, ergo két ugyanolyan szituáció sem.

Akár szakításról, karrierkrízisről vagy csak a jogsi megszerzéséről van szó, ezzel a mondattal elragadod tőle a figyelmet, és magadra irányítod. Persze az sosem baj, ha megosztod vele, te hogyan éltél meg hasonló helyzetet, de előtte mindig kérdezd meg tőle, hogy segítene-e neki, ha meghallgatna egy ilyen történetet?

„Nem akarok beszélni róla!”

Amikor rossz dolog történik veled, hacsak nem vagy profi színész, az arcodra is kiülnek az érzelmeid. Ilyenkor többen megkérdezhetik tőled, hogy mi történt, és teljesen érthető, ha azt mondod, hogy nem szeretnél beszélni róla. De nincs az a kapcsolat (szerelmi vagy baráti), amin ne ejtene egy apró vágást a tény, hogy teljesen elzárkózol azok elől, akik érdeklődnek irántad.

Hiszen őket csak a jószándék vezérli, segíteni akarnak, de te azt érezteted velük, hogy nincs szükséged a jobb kezükre. Érthető, ha egyelőre nem akarsz megnyílni a témáról, de akkor is jobb, ha inkább azt mondod nekik, hogy most még nem állsz készen, de köszönöd a kedves szavakat, és ha már beszélnél róla, keresni fogod őket.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást