Mentes édességek tudatosan és finoman – ismerd meg a Naspolya Nassoldát

Mentes édességek tudatosan és finoman – ismerd meg a Naspolya Nassoldát

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mentes édességek tudatosan és finoman – ismerd meg a Naspolya Nassoldát

Mentes, vegán üzletüket, a Naspolya Nassoldát közel 10 éve üzemeltetik sikeresen, Réka pedig azt is elárulta, milyen gondos munka áll a fantasztikus, minőségi kínálatuk mögött. 

Honnan ered az egészséges életmód iránti elkötelezettségetek?

2012-ben váltottunk vegán életmódra. Az egyik pillanatról a másikra úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk magunkon a nyers vegán életmódot, és nagyon sok pozitív hatását érzékeltük. Ekkor határoztuk el, hogy ha majd lesz lehetőségünk, szeretnénk megmutatni másoknak is, mennyire finom dolgokat lehet egészségesen is enni. Bár már nem mindenből fogyasztunk nyerset, azóta is vegánok vagyunk, lassan 11 éve. 

Teljes értékű növényi étrendre törekszünk. Ez a kínálatunkban is nagyon fontos szerepet játszik. Amikor éppen egy új recepten dolgozom, akkor is mindig figyelembe veszem azt, hogy minél kevesebb finomított alapanyagot használjunk.

Nálunk minden tej-, tojás-, glutén-, szója- és hozzáadott cukortól mentes. Ez például az egyik termékelőnyünk is, hogy egyszerre tudunk sok tekintetben mentességet kínálni, úgy, hogy közben egészségesen finomat nassolhatnak nálunk.

Milyen indíttatásból döntöttetek úgy, hogy megnyitjátok a Naspolya Nassoldát?

A saját magunk tapasztalatából kiindulva minél több embernek szerettük volna megmutatni azt, hogy igenis lehet egyszerre finomat és egészségeset nassolni. Ezért döntöttünk úgy, hogy nyitunk egy nassoldát (nem cukrászdát, mert nem használunk finomított cukrot). Azt éreztük, hogy az édességekre kellene helyezni a hangsúlyt, mert egy desszertet például könnyebben befogadunk vegán és mentes verzióban, mint például egy lasagnét. Így nyitottuk meg 2014-ben a Naspolya Nassoldát. Ekkor még nem is igazán voltak ilyen alternatívák idehaza.

Mi a hitvallásotok?

Számunkra nagyon fontos, hogy nem mesterségesen mentesített liszteket és tejeket használjunk, hanem egyszerűen az önnön értékükből fakadóan teljesértékűeket és gluténmenteseket. Tehát például mi készítjük a mandulatejünket, ami enzimaktivált is, ugyanis áztatjuk a mandulát felhasználás előtt. A többi termékünkhöz is teljes értékű alapanyagként használjuk a mandulát, tehát nem mandulalisztet veszünk, hanem magával a mandulával dolgozunk. 

Csak növényi alapanyagokat használunk, nincsenek mesterséges adalékanyagaink. A fő alapanyagaink a magvak, az aszalt gyümölcsök, illetve a friss gyümölcsök. Az islerünkbe például aszalt meggyből készítünk lekvárt, ezt különösen szeretik a vásárlóink. Sőt, az általunk használt csokoládét is (saját recept alapján) mi készítjük.

Hogyan jelenik meg nálatok a környezettudatosság?

Azáltal, hogy növényi alapanyagokat használunk, alapvetően is kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk. Emellett igyekszünk helyi termelőktől vásárolni, de természetesen vannak olyan alapanyagok, amiket egyszerűen nem tudunk beszerezni itthoni előállításból, mint például a kesudió. Így van, amikor kompromisszumot kell kötni azért, hogy egy olyan textúrát vagy ízvilágot tudjunk elérni egy adott desszertnél, ami jó. De például nálunk nagyon kevés kókuszzsír fogy, tudatosan így fejlesztem ki a recepteket. Illetve igyekszünk szelektíven gyűjteni a hulladékokat.

Mi inspirál egy új sütemény elkészítésekor?

2017-ben végeztem el egy vegán cukrász képzést Párizsban, ami azóta is nagy hatással van a munkámra. Amikor elkezdek egy új desszertet, nagyon sok szempontot veszek figyelembe. Alapvetően tervezőgrafikus vagyok, az ebből adódó tudásomat is mind a mai napig hasznosítom. Amikor kitalálok egy új desszertet, akkor vizuálisan is át szoktam gondolni, melyik réteg hogy nézzen ki, kisebb, nagyobb, milyen színű, formájú legyen.

De ízvilágban is törekszem arra, hogy minél izgalmasabb kombinációkat hozzunk be. Természetesen vannak klasszikus ízpárosítások, amik nálunk is megjelennek, mert érezzük, hogy bőven vannak olyanok is, akiknek ez kifejezetten fontos. De vannak, akik újdonságokat és izgalmas dolgokat szeretnének kipróbálni, rájuk is gondolunk. Emellett amennyire csak lehet, igyekszem szezonálisan ötletelni. 

Mivel motiválnád a kételkedőket arra, hogy igenis érdemes megkóstolni az egészségesebb vagy mentes süteményeket?

Szerintem a példamutatás az, amivel a leginkább lehet motiválni, de persze valamilyen szintű kíváncsiságra is szükség van emellé. Mi sosem arra törekedtünk, hogy erőteljesen az életmódváltás felé terelgessük az embereket. Abban hiszünk, hogy ha azt látják, hogy mi jól vagyunk, és nekünk ízlenek ezek a sütemények, akkor előbb vagy utóbb kíváncsiak lesznek rájuk, és meg is kóstolják. Ez a családunkban is abszolút érzékelhető. 

Melyek voltak az eddigi legmeghatározóbb pillanatok a vállalkozásotok életében?

Az egyik legmeghatározóbb élmény az volt, hogy szerepeltünk a Cápák között című műsorban, ahol nagy sikert arattunk. Két cápa is szeretett volna beszállni vállalkozásunkba, de a másik háromnak is nagyon szimpatikus volt, amit csinálunk. Végül nem írtunk alá szerződést, de hihetetlenül sok pozitív tapasztalatot szereztünk, és sokan azóta is emlegetik, hogy láttak minket a műsorban.

Ami szintén meghatározó volt, hogy a nyitásunk kezdete óta minden évben részt veszünk a Gourmet Fesztiválon. Tavaly még a VIP-be is beválogatták a Rákóczi túrós desszertünket. Idén is hívtak minket, ami nagyon megtisztelő. Akárcsak az, hogy egyedüli mentes helyként több éven át beválogattak minket Magyarország top 25 cukrászdája közé, és Budapest 5 legjobb kávézója között is rendszeresen ott vagyunk.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Nemrég jelent meg egy új kollekciónk Valentin-nap alkalmából. A tavalyi anyák napi kollekció sikerére való tekintettel készítettem most erre az alkalomra tányérokat, amelyeket arannyal festettem meg. Kétféle változatban kaphatóak, hozzájuk pedig páros pitét kínálunk. Most cseréltük le a csésze készletünket is, amit szintén én készítettem. Sok hosszú távú tervünk van, de hogy pontosan milyen dolgokkal készülünk, az legyen meglepetés.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást