A mentális erő a siker kulcsa – Mivel növelheted a mentális erődet?

A mentális erő a siker kulcsa – Mivel növelheted a mentális erődet?

Címlap / Életmód / Egészség / A mentális erő a siker kulcsa – Mivel növelheted a mentális erődet?

Darwin úgy gondolta: Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra. Tehát az, akiben elég erő van a túléléshez. Az erő fogalma mindenkinek mást jelent. Csak az elmúlt időszakban vált ismerté sokak számára az a gondolat, hogy minden fejben dől el. Ez azt jelenti, hogy az erő, maga a mentális erő.

Az erőnlét

Az erőnlét több komponensből áll össze. Nem csak a jó kondícióban lévő testből, hanem a jó immunrendszerből is, és nem utolsó sorban a lelki egyensúlyból, ami nélkülözhetetlen a napi problémák megoldásához.
A jó biokémiai egyensúly az, ami megalapozza erőnlétünket, tehát nem mindegy, hogy mit eszünk, és az sem mindegy, hogy mit gondolunk – hiszen az agyban is biokémia zajlik. A gondolat a lélek tápláléka, ha úgy tetszik. Emiatt pedig fontos a gondolat minősége.

Mit tehetünk mentális erőnkért?

Van, akinek az istenhit segít. Nem csoda, hiszen az ima egyfajta meditáció, a hittel rendelkező közösségek pedig erősítik az emberben a tudatot: nem vagy egyedül, van kihez fordulnod.
Jó esetben ott van az ember háta mögött a család, ahol feltöltekezhetünk. Ott van az agykontroll, vagy a jóga, mint a belső erőt megsokszorozó technika. Számos olyan dolog van, amit tehetünk. De mit ne tegyünk?

Ne sajnáltassuk magunkat, ne panaszkodjunk

Az olyan dolgokra, melyekre nincs ráhatásunk, ne foglalkozzunk, legalábbis ne sokat. Ismerjük fel a helyzetet, és keressünk rá megoldást – ne keringjünk a probléma körül a végkimerülésig.
A panaszkodás, az önsajnálat, vagy az, ha „szánatjuk” magunkat, egy negatív mantra, ami gondolatainkban nem a megoldás lehetőségét, hanem a kilátástalanság érzését erősíti.

Ne féljünk a változástól és kockázattól

A múltban megtanultak alapján, életünk eddigi, folyamatos változása során tapasztalatokat szerzünk. Nem a múltban élünk, csak a múlt tapasztalataiból, tehát aki mentálisan erős, ezen tapasztalatok alapján a ma tettei által él – a jelenben, a jövőt teremtve.
Emiatt a kockázat is valós értéken – nem túl dimenzionálva – szerepel a mentálisan erős ember életében. Így a változás egy pozitív lehetőség, nem egy bizonytalanságot magában hordozó mumus.

Óvakodjunk a felületességtől és féltékenységtől

A féltékenység elkerülésének egyetlen módja az önismeret: mire vagyok és mire nem vagyok képes, jelenleg. A felületesség az, ami képességeinkből a legrosszabbat hozza ki, így kerüljük a felületesség, az elbizakodottság csapdáját.
Legyünk jó, részletes megfigyelők, és pontos végrehajtók, kivitelezők. Ha esetleg nem sikerül elérni a rész célt, akkor is ott van a tudat: mindent megtettem, amit most, ebben az esetben lehetett.

Legyünk türelmesek, kitartóak

Az erős emberek három ismérve. Sosem várnak – ésszerűtlenül – azonnali eredményt. Ha úgy látják, hogy nem teljesen biztos a cél, tesznek érte, még többet, ha kell. Sosem adják fel. Az apró eredményeknek örülnek, ezek viszik őket előre, a siker felé. Az erős ember tudja, hogy a változásokhoz idő kell.
Az ilyen ember számára az idő, kincs – amit felhasználhat saját maga fejlődésére, tanulásra, tehát ,,jól el van magával” is, ha úgy alakul. Nem vár megerősítést a külvilágtól, de odafigyel a reakciókra.

Fejlesztheted!

A lelki állóképesség fejleszthető – ugyan úgy, mint az izomzat, vagy mint az immunrendszer. Sőt, nem csak fejleszthető, hanem szükséges is fejleszteni, hiszen minden nap új kihívásokkal kell szembenézni.
Tudni kell alkalmazkodni, adott helyzetet megoldani, és ha lehet, jól. Tehát, a körülményektől függetlenül szükséges egy pozitív érzelmi állapotot, egy belső, viszonylagos békét, harmóniát fenntartani, ami képessé tesz minket a teljesítményre, a mindennapokra.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!