Menstruációs kehely: egyszerű módszerek, amikkel kitisztíthatod

Menstruációs kehely: egyszerű módszerek, amikkel kitisztíthatod

Címlap / Életmód / Egészség / Menstruációs kehely: egyszerű módszerek, amikkel kitisztíthatod

Miért olyan fontos a menstruációs kehely tisztítása?

A menstruációs kelyhet akkor használhatod teljes biztonsággal, ha rendszeresen kitisztítod, de nem mindig csak szappannal és vízzel. Fontos, hogy időnként alapos hőkezelésnek is alávesd, mivel a magas hőmérséklet azokat a baktériumokat is megöli, amelyek teljesen rátapadtak. Ha ezt a fontos lépést elhalasztod, a következő menstruáció alkalmával bizonyos baktériumok visszajuthatnak a szervezetedbe, és fertőzéseket okozhatnak.

Ugyan eleinte furcsa lehet, hogy a menstruációs kelyhet a használt tamponnal és egészségügyi betéttel ellentétben nem a szemetesbe helyezed, hanem ki kell tisztítanod, de hamar hozzászokhatsz. Amellett, hogy hozzájárulsz a környezetvédelemhez, hamar rájössz majd, hogy ez is egy roppant egyszerű rutin, amit otthon és útközben is elvégezhetsz.

FabrikaCr/istockphoto.com

Így tisztíthatod a menstruációs kelyhet otthon

A menstruációd alatt mindössze annyit kell tenned, hogy a menstruációs kelyhet szappannal és vízzel átmosod a mosogatóban, mielőtt visszahelyeznéd a hüvelyedbe. Ha a menstruációd véget ért, az első dolgod az legyen, hogy forró vízbe helyezed. 

Ehhez mindössze egy kisebb edényre van szükséged, amiben felforralsz néhány deciliter vizet, és körülbelül öt percre beledobod a menstruációs kelyhet.

Fontos, hogy lehetőség szerint úgy tedd a vízbe, hogy teljesen ellepje, és semmiképpen ne érjen az edény széléhez, ezzel elkerülve, hogy megolvadjon.

netrun78/istockphoto.com

Ha van mikrohullámú sütőd, abban is sterilizálhatod, méghozzá úgy, hogy beszerzel hozzá egy kifejezetten erre a célra készült sterilizáló poharat. Ebben 750W-on 5-6 percig érdemes melegítened. Még jobb, ha néhány csepp ecetet is teszel bele, mert így a vízkőlerakódást is elkerülheted. 

A tisztítás során különösen fontos, hogy a menstruációs csésze tetején lévő kis lyukak megtisztuljanak, amihez bizonyos esetekben egy kis kefére is szükséged lehet. Az eszköz egyes tisztítópoharakhoz is jár, de egy tiszta, eddig még nem használt fogkefe is teljesen alkalmas erre a célra. Tisztítás után pedig már csak annyi a dolgod, hogy a menstruációs kelyhet egy kicsi, szöszmentes zsákba helyezed.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást