Mennyire véd meg a maszkom, ha senki más nem hordja?

Mennyire véd meg a maszkom, ha senki más nem hordja?

Címlap / Életmód / Egészség / Mennyire véd meg a maszkom, ha senki más nem hordja?

Igaz, hogy a maszkok akkor működnek a legjobban, ha a szobában lévő emberek mindegyike visel egyet. Ennek az az oka, hogy amikor egy fertőzött személy maszkot visel, a kilélegzett fertőző részecskék nagy százaléka csapdába esik. Így a vírus terjedése a forrásnál megáll. Amikor kevesebb vírusrészecske lebeg a szobában, a mások által viselt maszkok nagyobb eséllyel blokkolják azokat, amik mégis kiszöktek a térbe. Ezt eddig nem nehéz belátni.

Akkor is védenek, ha senki máson nincs maszk

Ugyanakkor rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a maszkok még akkor is védik a viselőjüket, ha a körülöttük lévőkön nincs. A védelem mértéke a maszk minőségétől és annak illeszkedésétől függ. Egy svájci szállodajárvány idején például több alkalmazott és egy vendég, akinél pozitív lett a koronavírus-teszt, csak arcvédőt viseltek (maszk nélkül); de a maszkot viselők nem fertőződtek meg. Egy tennessee-i tanulmány pedig azt találta, hogy a kötelező maszkviselést elrendelő közösségekben alacsonyabb volt a kórházi kezelések aránya, mint azokon a területeken, ahol nem volt kötelező a maszk.

Az egészségügyi dolgozók, a kórokozókkal dolgozó tudósok és a munkájuk során a levegőben lebegő veszélyes részecskéknek kitett dolgozók speciális maszkokra támaszkodnak, mint például az N95-ösök, így tudjuk, hogy a megfelelően felszerelt, nagy hatékonyságú maszkok működnek” – mondta Linsey. Marr, a Virginia Tech mérnök professzora és a világ egyik vezető vírusátviteli szakértője a New York Times-nak.

Számos laboratóriumi vizsgálat azt is dokumentálta, hogy a maszk védi a viselő személyt. A védelem szintje viszont a maszk típusától, az anyagtól, a kísérleti elrendezéstől és a részecskeexpozíció mérési módjától függően változhat.

De az összes tanulmány lényege az, hogy a maszk csökkenti az azt viselő személy lehetséges expozícióját.

Mitől függ a maszkok hatékonysága?

A laboratóriumi vizsgálatok mellett ugyanakkor az, hogy a maszkok mennyire jól teljesítenek a való világban, számos változótól függ. Többek között attól, hogy az emberek mennyire használják őket következetesen, hogy egy személy magas kockázatú helyzetekben van-e és milyen súlyos a fertőzés mértéke a közösségben.

Egy 6000 résztvevővel végzett dán tanulmány, amelyben a résztvevők fele maszkot viselt, nem mutatott ki jótékony hatást a maszkviselésben, de a tanulmányt széles körben kritizálták rossz kialakítása miatt.

Zaki Ahmed/unsplash.com

A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy kiváló minőségű orvosi maszk, mint az N95, KN95 vagy KF94, véd a legjobban. Bár a védőoltás a legjobb védelem a Covid-19 ellen, még a beoltott embereknek is javasolt kerülniük a zsúfolt helyeket. Különösen abban az esetben, ha mások beoltottsági állapota nem ismert. Tekintettel arra, hogy a Delta változat sokkal fertőzőbb, mint a többi változat, Dr. Marr azt is javasolta, hogy a lehető legjobb minőségű maszkot viselje mindenki, ha nem tudja tartani a távolságot, vagy ha senki más nem hord maszkot körülötte.

Ha olyan helyzetben vagyok, hogy kizárólag a maszkomra kell hagyatkoznom a védelem érdekében – például oltatlan emberek lehetnek jelen, zsúfolt a terem, nem tudok semmit a szellőztetésről –, akkor a ruhatáram legjobb maszkját viselném, egy N95-öst” – mondta Dr. Marr. „Mivel a Delta sokkal könnyebben terjed, és a beoltott emberek is átadhatják, a lehető legjobb maszkot kell viselnünk a magas kockázatú helyzetekben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást