Egészség / Életmód / Hírek

Mennyire hatékonyak a gyors antigén koronavírus tesztek?

Mennyire hatékonyak a gyors antigén koronavírus tesztek?

Az antigén tesztek specifikus fehérjéket – úgynevezett antigéneket – detektálnak a vírus felszínén. Így azonosíthatják azokat az embereket, akik a fertőzés csúcsán vannak, amikor a vírusszint a szervezetben magas. Az antigéntesztek segíthetnek a járvány távol tartásában, mert nagy számban alkalmazhatók, és kiszűrhetőek velük azok, akiknél magas a vírusszám, vagyis a leginkább fertőzőképesek. Ezek a tesztek kulcsfontosságú elemek más országok, például India és Olaszország tesztelési stratégiáiban is.

Az antigénvizsgálatok sokkal gyorsabbak és olcsóbbak, mint a standard tesztek, amelyek a vírus RNS-t detektálják a polimeráz láncreakciónak (PCR) nevezett technikával. De az antigéntesztek nem annyira érzékenyek, mint a PCR-verziók, amelyek csekély mennyiségben is képesek felszedni a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírust.

Ez a különbség pedig a szakemberek szerint aggályokat vet fel. Ők attól tartanak, hogy az antigéntesztek esetleg hamisan titulálják egészségesnek a fertőző embereket. Emiatt kitöréseket okozhatnak akár olyan országokban is, ahol nagyrészt sikerült kontroll alatt tartani a vírus terjedését. Mások az alacsonyabb érzékenységet éppen előnynek tekintik, azzal érvelve, hogy a PCR-teszt még a fertőzés olyan, lecsengő fázisában is pozitív eredményt mutat, amikor az egyén valójában már nem tudja átadni a vírust, vagyis nem jelent veszélyt másokra. Az antigéntesztek tehát a tökéletes szűrésre nem, azonban a leginkább fertőzők szűrésére alkalmasak lehetnek.

Jelenleg az antigénteszteket képzett szakemberek végzik. Néhány vállalat viszont olyan verziókat fejleszt, amelyek elég egyszerűek ahhoz, hogy otthon is használhatók legyenek,hasonlóan a terhességi tesztekhez.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást