Így ne menjetek egymás agyára, ha 24/7 együtt vagytok

Így ne menjetek egymás agyára, ha 24/7 együtt vagytok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így ne menjetek egymás agyára, ha 24/7 együtt vagytok

Szerencsére most már azért kicsit enyhébbek a kijárási korlátozások, mint a koronavírus-járvány kezdetén, mégis érdemes még mindig odafigyelni, és ha lehet, inkább otthon maradni a további vírusvédelem érdekében. Ez viszont azzal is jár, hogy még mindig ugyanazokkal az emberekkel vagy összezárva, mint korábban – ha ez az ember pedig történetesen a párod, nagyon nehéz úgy teret kérni tőle, hogy ne legyen sértődés vagy megbántódás a vége.

Az elmúlt néhány hónap kétségtelenül mindenki számára feszült és stresszel teli időszak volt: az hagyján, hogy egy olyan világjárvány robbant ki, amilyennel majdnem száz éve senkinek nem kellett foglalkoznia, ehhez hozzájárult még a betegséggel kapcsolatos félelem, a munkahelyek elvesztése, a fizetéscsökkenés, az otthonra kényszerült gyerekek, a szokatlan összezártság és a szociális kapcsolatok hiánya. Nem csoda, ha az embernek szüksége van egy kis egyedüllétre, egy kis térre, hogy összeszedje a saját gondolatait, és magában legyen.

Egy párkapcsolatban azonban pszichológusok és kapcsolatszakértők szerint nagyon nehéz úgy teret kérni a másiktól, hogy az ne generáljon mindkét félben rossz érzéseket, bűntudatot, bizonytalanságot vagy megbánást.

Pedig egy egészséges, biztos és szerető kapcsolatban is előfordul, hogy valakinek egy kis magányra van szüksége, még akkor is, ha nincs ilyen felfokozott stresszhelyzet, mint mostanában.

Itt jöhet azonban a legnagyobb konfliktusforrás: nem mindenkinek van szüksége személyes térre, akinek pedig nincs, az nehezen érti meg, hogy a másik miért taszítja el magától, még ha egy kis időre is teszi ezt. Mindenkire más hatással vannak a mostanában jelentkező stresszhelyzetek is, akad, aki még több ragaszkodásra és közelségre vágyik. Ilyenkor a magányt kívánó ember olyan régi érzelmeket is triggerelhet, mint az elhagyatottság vagy a magány érzete, amire válaszolva a párja még inkább ragaszkodó lehet – ez pedig egy olyan spirál, amibe senki nem szeretne belekerülni.

Vlada Karpovich/pexels.com

Mit tegyél, ha a párod inkább ragaszkodó típus egy ilyen stresszes időszakban is, te viszont nagyon vágysz egy kis magányra és egyedüllétre? Valójában arra kell igazán figyelned, hogyan kommunikálod ezt felé. Semmiképpen ne akkor próbáld megértetni vele, ha éppen ideges vagy, és lemerültek a „szociális akkumulátoraid”, mert olyankor biztosan nem fogalmazol úgy, ahogy kellene.

Ülj le vele beszélgetni olyankor, amikor mindketten jó kedvetekben vagytok, és nyugodtan meg tudjátok beszélni a problémákat.

Fontos, hogy tudatosítsd a partneredben: annak, hogy teret kérsz tőle, és szeretnél egy kicsit egyedül lenni, az égvilágon semmi köze nincs a kapcsolatotokhoz, csak ahhoz, hogy te így tudsz igazán feltöltődni. Azt is érdemes megbeszélni, hogy mit jelent pontosan a „térre van szükséged” – egy napot külön, esetleg több időt, mennyit beszéljetek közben, így ugyanis nem lesz félreértés és felesleges feszültség sem.

Hasznos lehet az is, ha a bizonytalanná váló partnernek közös időt is helyezel kilátásba: egy napig szeretnél egyedül lenni, de másnap csináltok valamit kettesben, ami élményt is nyújt.

Így lesz mit várnia akkor is, ha számára esetleg kényelmetlen vagy egyenesen kellemetlen ez az elzárkózás. Fontos tiszteletben tartanod neked is, hogy nem mindenki ugyanúgy dolgozza fel az ilyen stresszhelyzeteket: ha a párod megérti, hogy neked térre van szükséged, te is értsd meg azt, hogy számára az ellenkezője lenne az ideális, és így találjatok egy közös pontot, ami mindkettőtöknek megfelel.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást