Család / Életmód

Menj biztosra! Így előzhetők meg a gyermekbalesetek

Menj biztosra! Így előzhetők meg a gyermekbalesetek

Évről évre nagyon sok gyerek szenved balesetet. Ezeknek nagy része nem történne meg, ha többet foglalkoznánk a megelőzésükkel. Cikkünkben tippeket adunk, hogyan óvhatod gyermekedet még jobban a balesetektől.

Sérülések az utcán és otthon

A baleseti sérüléseket a legtöbb szülő valós veszélynek tartja, de általában az utcai közlekedést gondolják kockázatosabbnak.

A statisztikák ezzel szemben azt mutatják, hogy a lakásban vagy a kertben jóval több baleset történik.

Az otthoni környezet, a konyha, fürdőszoba, de gyakran sajnos még a gyerekszoba is számos veszélyforrást rejtegethet, amelyekre nem is gondolnánk. Mikor már megtörtént a baj, hiába látjuk rögtön világosan, hogy hogyan lehetett volna megelőzni.

Az utólagos belátás legfeljebb már csak arra jó, hogy a hasonló jövőbeli baleseteknek elejét vegyük. 

A sok mozgás és kinti játszás jótékony hatása

A balesetek megelőzésére elég rossz stratégia, ha a gyereket úgyszólván vattába csomagolod.

A kevés mozgás ugyanis oda vezet, hogy a gyerek nem megfelelően méri fel a képességeit, amikor néha mégis alkalma van kitombolni magát.

A tapasztalás révén tanulja meg, mi a veszélyes, fájdalmas, és mi nem az.

Ha lehetősége van a természetes mozgásigényét kielégítve kipróbálni a képességeit, elég tapasztalatot gyűjt össze ahhoz, hogy helyesen értékelje az egyes szituációk kockázatát, és egy idő után érzékelni fogja, hol vannak a saját határai.

A veszély tudatosítása a gyerekben

A legkisebbeknél erre még nincs lehetőség, de a fájdalmas tapasztalatok reflexként rögződhetnek bizonyos tárgyakhoz: ha megégeti egyszer az ujját a tűzhelynél, bizonyára nem próbálkozik újra – de a forró vasalóhoz minden további nélkül hozzányúl.

Ahogy nyiladozik az értelme, egyre nagyobb esély van rá, hogy felfogja az összefüggéseket, ha megpróbáljuk elmagyarázni neki. Eljön aztán az az értelmi szint is, amikor már nincs szükség fájdalmas élményre, elég erről beszélni, hogy a gyerek kerülje a veszélyes helyzetet.

Ez különösen olyan veszélyforrásoknál fontos, ahol nincs fokozatosság, mert az adott baleset csak súlyos vagy végzetes lehet, pl. lezuhanás egy erkélyről.

A veszélyes tárgyaktól való óvakodást hatékonyabban elérhetjük, ha egyszerű tiltás helyett hagyjuk, hogy a gyerek a felügyeletünk mellett kipróbálja őket. A kezébe adhatunk akár éles kést is, és puha tésztát darabolhat vele. 

Hol ne hagyjuk egyedül a gyereket?

Az egészen piciket ne hagyjuk ott egy pillanatra sem a pelenkázó asztalon, akkor se, ha váratlanul csengetnek vagy szól a telefon. Elég néhány másodperc, hogy leessen.

Ha csak félrenézünk, akkor is legyen az egyik kezünk a gyereken. Ha sürgősen oda kell mennünk valahova, akár csak néhány lépésnyire is, vegyük fel és vigyük magunkkal. Ha ez valamiért nem megoldható, tegyük le a babát a pelenkázó lappal együtt a padlóra.

Az etetőszékben se hagyjuk felügyelet nélkül, mert akármilyen nyugodtan ült is addig, bármelyik pillanatban elkezdhet izegni-mozogni, megpróbálni kimászni, amiből nagy esés lehet.

Már járni tudó kisgyereket se hagyjunk egyedül fürdőmedencében, kádban, egyéb, akármilyen sekély vízben, mert bármibe belefulladhat. 

A konyhában se legyen egyedül a kisgyerek, mert felmászhat a szekrényre, hogy megszerezzen valami érdekes tárgyat, de magára ránthatja a fövő levest is, kipakolhatja a késes fiókot, és így tovább.

Biztonságos környezet kialakítása

A legfontosabb teendők:

  • Ne hagyj elöl sohase olyan kis méretű tárgyakat, amelyeket a gyerek (főként ha még nem töltötte be a 3 évet) lenyelhet. Ezek lehetnek gombok, aprópénz, üveggolyó, mogyoró stb.
  • Minden lépcsőhöz legyen védőrács, amin nem fér át a gyerek.
  • A fali csatlakozókba tegyél védődugót.
  • A gyógyszereket, tisztítószereket és egyéb vegyszereket, alkoholt, cigarettát, gyufát, öngyújtót zárd el megbízható módon a gyerek elől. 
  • Műanyag zacskókhoz se férjen hozzá, mert a fejére húzhatja, és megfulladhat tőlük.
  • A polcokat és szekrényeket a falhoz vagy mennyezethez kell rögzíteni, hogy el ne dőlhessenek.
  • A mérgező növényektől is jobb búcsút venni egy időre, úgy a lakásban, mint a kertben is.
  • Ne hagyd nyitva az ablakot, amikor nem tudsz a gyerekre figyelni. Legjobb biztonsági reteszt is tenni az ablakokra, hogy a gyerek ne tudja kinyitni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást