Így teszi tönkre a memóriánkat a karantén

Így teszi tönkre a memóriánkat a karantén

Címlap / Életmód / Így teszi tönkre a memóriánkat a karantén

Ha a lezárás óta nehezen jut eszedbe, hogy megírj egy emailt vagy gyakran keresed a megfelelő szót, esetleg tej nélkül jössz haza a boltból, nem vagy egyedül.

Egyre többen beszélnek arról, hogy a lezárások óta szétszórtabbak, feledékenyebbek. Egyelőre mindez inkább csak anekdoták szintjén létezik, természetesen még korai, hogy tudományos válasz is szülessen arra, hogyan befolyásolta a memóriánkat a karantén.

Ugyanakkor vannak, akiknél még egyértelműbben érezhetőa negatív hatás: az Alzheimer-társaság által végzett felmérésben a rokonok fele azt mondta, hogy szeretteik emlékei rosszabbak lettek, miután elszigeteltebb életet kezdtek élni.

Úgy tűnik, hogy az ápolási otthonokban való társasági élet korlátai és egyes esetekben a látogatók hosszú hónapokra szóló eltiltása meghozta ezt a nem kívánatos eredményét.

Természetesen többféle memória létezik. Elfelejteni,hogy mit akartál venni a boltban, különbözik attól, hogy elfelejted valaki nevét, vagy mit csináltál múlt szerdán. De az emlékezet működésével kapcsolatos kutatások rámutatnak arra, hogy az új, korlátozott környezetünk milyen hatással lehet a memóriánkra.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást