Melyik jobb: a szappan vagy a tusfürdő? Utánajártunk

Melyik jobb: a szappan vagy a tusfürdő? Utánajártunk

Címlap / Stílus / Test / Melyik jobb: a szappan vagy a tusfürdő? Utánajártunk

Van, aki forrón szereti – a fürdőt is. Van, aki viszont csak szappannal hajlandó mosakodni, mások a tusfürdőre esküsznek. Mindkettőnek divatja van és a drogériák valóságos csatatérré változtak hatalmas kínálatukkal, ahol könnyen “elesünk”, ha nem bevásárló-listával térünk be. A kézműves szappanok gyakorlatilag önálló iparágat hoztak létre, az fmcg szektor pedig alig bírja tartani a lépést az egyre differenciálódó vásárlói igényekkel. Utánajártunk, mi szól mellette és ellene a fogyasztók döntéseinek, amikor a szappan és a tusfürdő között vacillálnak.

A szappan legyen az első, hiszen ez volt előbb használatban (4000 évvel ezelőtti használatra utaló feljegyzéseink vannak). A tisztálkodáshoz szükséges habzó kocka eredeti összetevői a zsiradék és a hamulúg. Ma már ennél kifinomultabbak a szappan-gyártás alapanyagai és megjelentek a házi készítésű mosakodó szappanok is, amelyek valóságos forradalmat indítottak a piacon.

Aki szereti a szappant, az főként tisztító erejében bízik és az alkalmazás során tapasztalható takarékosságban. Lúgos kémhatásának köszönhetően (alkáli sóról van szó) a szappan gyakorlatilag fertőtlenít is: megöli a bőr felszínén található kártevőket. Mivel zsíros anyag, nem oldja le mind a bőr felső rétegén található zsírokat, így megvédi a bőrt a kiszáradástól. Ráadásul a szappan hidratál is, azaz védi a bőrünket az értékes anyagok veszteségétől. Megszabadítja a bőrt a verejtéktől, a faggyú-maradványoktól és az elhalt hámsejtektől, tehát nem szárít, hanem lehetővé teszi az egészséges bőrlégzést.

Érdekes, hogy a szappant elutasító fogyasztók leginkább azzal érvelnek, hogy a szappan szárítja a bőrt. Némely bőrproblémával kapcsolatban a dermatológusok is a szappanmentes tisztálkodó szereket javasolják. Ma már olyan mennyiségben készülnek a különféle szappanok, hogy a gyártási technológiák sokféle szintetikus anyagot is használnak, így kiskereskedelemben kapható szappanok többsége tartalmaz valamilyen – általában több – vegyi anyagot. Ezek gyakran allergiás tüneteket váltanak ki (pl. a methylisothiazolinone nevű tartósítószer, amelytől viszkető, fájdalmas kiűtések jelenhetnek meg a bőrfelszínen), így sok fogyasztó emiatt tér át más tisztálkodó szerre vagy természetes összetevőkben gazdag kézműves szappanra.

A tusfürdővel kapcsolatos aggályok zöme abból adódik, hogy a folyékony tisztálkodó szer nehezebben mosható le a bőrről, így gyakorlatilag nemhogy tisztítanának, de el is tömítik a pórusokat. Másik ellenérv, hogy minél jobban habzik egy tusfürdő, annál jobban szárítja is a bőrt, ezáltal csökken a bőr vízmegtartó képessége. Túl sok zsiradékot oldanak le a bőrről, cserébe nem hámlasztják eléggé, így az elhalt hámsejtek rajta maradnak. Sokszor marasztalják el a tusfürdőket azért is, mert sokféle szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek akár allergizálhatnak is, ezért érdemes az enyhébb tenzideket tartalmazó fajtákat választani.

Aki szereti, szívesen választja ezt a folyékony tisztálkodó szert praktikus kiszerelése és -használata miatt. Utántöltős változatban gazdaságosan kezelhető, ráadásul nagyobbik részük parfüm-anyagot is tartalmaz, ami sokáig érződik az illata a bőrünkön. Ma már szinte minden gyártó felkészült az érzékeny bőrű fogyasztók igényeinek kiszolgálására is, tehát kedvenc tusfürdőnket megtaláljuk hipoallergén változatban is. Nem mellesleg utazáshoz sokkal praktikusabb kis kiszerelésű tusfürdőt vinni, aminek a csomagolását vissza sem kell hoznunk, ha kifogy.

A vészó persze az, hogy célszerű megtalálni a számunkra leginkább hatékony és élvezhető megoldást. Valljuk be: ezen a téren is érzelmek és érzéki benyomások alapján döntünk. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és mindezt egészségesen tudjuk élvezni. Találjuk meg a számunkra optimális megoldást, hiszen lehetőségek tömkelegéből választhatunk!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást