Igazi boldogság-ételek! 6-os lista a melatoninban gazdag alapanyagokról

Igazi boldogság-ételek! 6-os lista a melatoninban gazdag alapanyagokról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Igazi boldogság-ételek! 6-os lista a melatoninban gazdag alapanyagokról

Ha boldogsághormonról beszélünk, mindenki az endorfinra vagy a szerotoninra gondol, pedig egy harmadik, elsősorban az alvással összefüggésbe hozott hormon, a melatonin is nagyon fontos lehet a jó hangulat előidézésében. Szerencsére ezt is könnyedén bevihetjük különböző ételek segítségével a szervezetbe – fogyaszd ezeket, ha szeretnél egy kicsit vidámabb és stresszmentesebb életet!

A melatonin nevű hormont elsősorban a nyugodt alvással szokták összefüggésbe hozni, hiszen az az elsőszámú szerepe, hogy segít kontrollálni alvási és ébrenléti ciklusainkat. De ezen kívül több más, legalább ennyire fontos feladata is van. Képes például regulázni a szteroid hormonok termelődését, ezek közé pedig a két stresszhormon, a kortizol és a noradrenalin is tartozik.

Ráadásul képes az olyan neurotranszmitterek működését is szabályozni, amelyek a boldogsághormonok hatásáért felelősek – így, ha elegendő melatonint fogyasztasz, tehetsz azért, hogy a stresszhormonjaid szintje csökkenjen, a boldogsághormonok pedig könnyebben fejtsék ki a hatásukat.

Innen ered az, hogy a melatonin boldogságszabályozó hatással is bír – ha eleget eszel belőle, akkor helyrebillen a hormontermelésed.

A melatonin ezeken kívül, ahogy korábban is említettem, a pihentető alvásodat is elősegítheti, ugyanis alapvetően ez a funkciója. A melatonint a tobozmirigyünk állítja elő, egy aprócska mirigy az agyban, termelődése tinédzserkorban a legaktívabb, ami megmagyarázza, hogy a növésben lévő szervezet miért igényel olyan sok pihenést. A termelődése ciklikusan változik aszerint, hogy a saját belső óránk mit követel meg éppen: este kezd el komolyabb mennyiségben létrejönni, majd reggel kevesebb lesz belőle.

Tényleg vannak boldogság-ételek! Lista a melatoninban gazdag alapanyagokkalKép forrása: pexels.com

Viszont nemcsak mi állíthatjuk elő a melatonint, hanem természetes módon több ételben és alapanyagban is megtalálható. Étrend-kiegészítőben nem érdemes szedni, mivel ha túl sok van belőle a szervezetünkben, az ugyanolyan rossz, mintha túl kevés volna: ugyanúgy rosszabbul alszol majd, és valószínűleg a hangulatszabályozó szerepe is csökken. Élelmiszerekkel viszont pontosan elegendőt tudsz belőle bevinni.

Ha úgy érzed, hogy rád férne egy kiadós alvás, vagy csak jobb hangulatot szeretnél, fogyassz többet az alábbi élelmiszerekből:

  • cseresznye
  • banán
  • zab
  • gyömbér
  • narancs
  • ananász

Természetes forrásokból nagyon nehezen tudsz olyan mennyiséget bevinni, hogy a saját hormontermelésedet megzavard, ezért nyugodtan fogyaszd őket úgy, ahogy jólesik.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!