Megvan a hivatalos magyarázat: emiatt nem tudunk ellenállni a rosszfiúknak

Megvan a hivatalos magyarázat: emiatt nem tudunk ellenállni a rosszfiúknak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Megvan a hivatalos magyarázat: emiatt nem tudunk ellenállni a rosszfiúknak

Újra és újra felmerül a téma, és a kutatókat is nagyon érdekli, hogy miért vagyunk képtelenek ellenállni azoknak a bizonyos „rosszfiúknak”. Miért esünk újra és újra ugyanabba a hibába? Miért hagyjuk magunkat elcsábítani akkor is, amikor legbelül érezzük, hogy nagy a sérülés veszélye, és jó eséllyel ismét fájdalmas elválás lesz az izgalmasnak induló kapcsolat vége?

Egy új kutatásból kiderült, hogy bizonyos személyiségvonások tehetők felelőssé azért, ha a férfiak játszi könnyedséggel mutatják magukat – hamisan – vonzó és ideális partnernek.

Veszélyes személyiségjegyek felelnek a vonzó tulajdonságokért

A Durhami Egyetemen Gregory Louis Carter, Anne C. Campbell és Steven Muncer közreműködésével készült egy kutatás, ami az úgynevezett sötét személyiségjegyeket vizsgálta. E tulajdonságok közé sorolták a pszichopátiát, a nárcizmust, de még a machiavellizmust is:

A machiavellisták olyan emberek, akik másokat eszköznek használnak fel annak érdekében, hogy saját céljaikat elérjék. Alapvetően cinikus személyiségek, akik úgy vélik, ha ők nem használnak ki másokat, majd őket fogják kihasználni.

A machiavellisták nem szerepeltek túl jól a különféle érzelmi intelligenciát mérő teszteken, ami nem túl meglepő: jellemző rájuk egyfajta etikátlan magatartásmód, könnyen manipulálnak másokat, önzőek, és csak azokkal kapcsolódnak, akiket előnyös módon kihasználhatnak.

A narcisztikus emberek sem éppen jobb partnerek: ők nagyon erős szégyenérzettel rendelkeznek, és annak érdekében, hogy ezt leplezni tudják, különböző, erőteljes személyiségjegyek mögé bújnak. Ilyen az önzőség, az arrogancia, a színlelt magabiztosság, mások kihasználása saját céljaik érdekében.

A pszichopaták már jóval becsapósabbak lehetnek, ők ugyanis a felszínen kiemelkedően kedvesek, barátságosak, intelligensek és látszólag szabálykövetőek.

E tulajdonságaiknak köszönhetően gyakorlatilag mindig elérik a céljaikat, ám abból a szempontból nagyon veszélyesek, hogy nem éreznek bűntudatot, megbánást, és állandóan elhárítják magukról a felelősséget. Ezek a sötét személyiségjegyek első olvasatra garantáltan nem vonzóak, de a vizsgálat során kiderült, hogy a valóságban mégis azok.

Gregory vezetésével fény derült rá, hogy az említett személyiségzavaroktól több férfi szenved, mint ahány nő, azonban ezek a férfiak népszerűbbnek bizonyultak társaiknál, ha párkeresésről volt szó. Több szexuális partnerük volt, könnyebben ismerkedtek és a nők ideálisabb partnernek találták őket a többi – hasonló mentális problémáktól nem szenvedő – jelölttől.

De miért sikeresek ezek a férfiak?

A leginkább elfogadhatóbb magyarázat az, hogy a nők előnyben részesítik a domináns férfiakat, márpedig a sötét személyiségjegyek egytől egyig feltételezik a dominancia meglétét. Vonzóbbak azok a férfiak, akik tudják, mit akarnak, hiszen automatikusan erősebbnek, határozottabbnak tartjuk őket.

A másik, hasonlóan fontos magyarázat, hogy az említett személyiségvonásokkal rendelkező férfiak remekül eladják magukat: mivel célzottan manipulálnak másokat, lelkiismeret furdalás nélkül kihasználják az embereket, remekül tudják irányítani őket.

Olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amiknek köszönhetően szavahihetőnek, megbízhatónak tűnnek, holott egyáltalán nem azok – egyszerűen csak jól leplezik valódi énjüket.

Az evolúciós okokat tekintve ezek a tulajdonságok nagyon is csábítónak hatnak a nők számára: ki ne akarna egy erős, magabiztos, vonzó férfit, akiről ráadásul úgy tűnik, hogy szavahihető és odaadó partner lehet? Ezek a „rosszfiúk” azonban minden látszat ellenére képesek arra, hogy másokban lelkiismeret furdalást keltsenek és elérjék, hogy a nők meg akarjanak felelni nekik. Gond nélkül el tudják játszani, hogy ők megközelíthetetlen prédák, akikből csak a kiváltságosoknak jut, így egyenesen elismerés, ha valakivel szóba állnak – a stabilnak tűnő kapcsolat kialakításáról már nem is beszélve.

Ezzel persze elérik, hogy még az okos és vonzó nőknek is szemet szúrjanak, hiszen ők azok, akik nem elégszenek meg a mások számára is könnyen elérhető partnerekkel: annál magasabbra tették a mércét. A nők is szeretnek hódítani, és számukra is izgalmasabb a játék akkor, ha nem tudják előre, mi lehet a végkimenetele.

Képek forrása: stockasso/Depositphotos.comdekazigzag/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást