Meglepő tények és tévhitek a citromról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Meglepő tények és tévhitek a citromról

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A citromot különleges aromája miatt gyakran használjuk teák, édességek és sült húsok ízesítéséhez. Magas C-vitamin tartalma miatt is fogyasztjuk. Levét gyümölcssalátába csepegtetjük, hogy a felkockázott és felkarikázott gyümölcsök ne barnuljanak meg. Sokan a fogyókúrájukba is beépítik. Valóban ilyen sokoldalú a citrom? Mik a tények, és mik a tévhitek? Utánajártunk!

A gyümölcsök közül a citromban van a legtöbb C-vitamin?

Nem igaz. A citrom valóban sok C-vitamint tartalmaz, de nem kiemelkedően sokat. A gyümölcsök közül például a narancs, a kivi, a feketeribizli, a csipkebogyó és a földieper is megelőzi. Egy közepes méretű citrom leve fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, de ugyanez a mandarinról is elmondható. A zöldségek esetében a paprikában és a brokkoliban, a fűszernövényeknél pedig például a petrezselyemben is sokkal több C-vitamin fordul elő, mint a citromban.
Aki egészségesen táplálkozik, nincs szüksége arra, hogy bármelyik C-vitamin bombának nevezhető gyümölcsből vagy zöldségből többet egyen, mint amennyit kíván, hiszen az étkezések alkalmával magához veszi azt a mennyiséget, amennyi a szervezete kiegyensúlyozott működéséhez elegendő. Amikor citromos teát készítünk, a citromot ne tegyük bele a forró vízbe, mert akkor a benne levő értékes hatóanyagok megsemmisülnek, így a C-vitamin is lebomlik. Várjunk, amíg a tea lehűl legalább 70 fokra. Az alacsonyabb hőmérsékletű tea nemcsak hatékonyabb, az íze és az illata is jobban élvezhető.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!