Soha ne zuhanyozz, ha vihar van! 7 meglepő információ a viharokról

Soha ne zuhanyozz, ha vihar van! 7 meglepő információ a viharokról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Soha ne zuhanyozz, ha vihar van! 7 meglepő információ a viharokról

A viharok általában a téli időszakra jellemzőek, de az idei nyár egy kicsit más, mint a többi, ezért júniusban is elég sokszor tapasztalhattunk meg égszakadást és zivatart. Ennek alkalmából elhoztunk néhány izgalmas tényt, amit talán még te sem tudtál erről a sokszor ijesztő, de a maga módján szépséges természeti jelenségről.

1. A villámlás állandó jelenség, olyannyira, hogy napi szinten nyolc milliószor kerül rá sor szerte a világon. Ez lényegében azt jelenti, hogy másodpercenként 93 villámlás történik a Földön, minden egyes nap!

2. Te is azt gondoltad, hogy a Nap felszíne a legmelegebb dolog az egész világon? Nos, ez tévedés! Valójában ugyanis egy villámlás ötször olyan forró, mint maga a Nap!

7 meglepő információ, amit eddig nem tudtál a viharokról

3. Valószínűleg te is hallottad már azt a sztorit, hogy egyes helyeken békák hullottak az égből az esővel együtt. Noha elsőre nehéz elhinni, de ilyen tényleg van! Nagyon ritka jelenség, de megesik, hogy a tornádó okozta erős szél képes élőlényeket felemelni a magasba, ezek pedig a szél csillapodásával elkezdenek lehullani az égből.

4. Sose zuhanyozz, ha épp hatalmas vihar van! A villám ugyanis bármelyik épületbe becsaphat, és ha ez éppen a te lakásod, könnyen keresztül mehet a vezetékeken és csöveken, a víz pedig még erőteljesebben tovább szállítja az elektromosságot. Volt már példa arra a világban, hogy valaki súlyos sérülést szerzett, mert éppen mosogatott, amikor a villám belecsapott a házba.

5. Az égen a felhők gond nélkül suhannak végig, de valójában a bennük található víznek óriási súlya van. Olyannyira, hogy egyetlen gomolyfelhőben közel fél millió kilogrammnyi víz van.

7 meglepő információ, amit eddig nem tudtál a viharokról

6. A mai napig nem tudják megmondani a szakértők, hogyan keletkeznek a gömbvillámok, laboratóriumi körülmények között pedig még sosem sikerült létrehozniuk. De ez a jelenség kimondottan veszélyes lehet, hiszen feljegyzések alapján a lakásokba is képesek bejutni, és hatalmas pusztítást okoznak.

7. Talán nem is sejtetted, de nem is a vihar, hanem a vihar utáni időszak a legveszélyesebb. A kidőlt fák, áramkimaradások, megrongálódott épületek pánikot keltenek, a nem működő lámpák miatt pedig az emberek óvatlanabbak, így ilyenkor történik a legtöbb baleset.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!