Egészség / Életmód

Megjött a pollenapokalipszis! 5 tanács, amit építs be mindennapi rutinodba, hogy ne készítsen ki

Megjött a pollenapokalipszis! 5 tanács, amit építs be mindennapi rutinodba, hogy ne készítsen ki

Míg másoknak a virágzó fák, a friss illatok és a gyönyörű napfény jut eszébe a tavaszról, nekem a pollenallergia – ha éppen úgy esik, akár már márciustól képes vagyok végigtüsszögni a tavaszt és a nyarat egészen szeptember végéig. Itt a pollenszezon, de nem muszáj tétlenül szenvedned, ha te is allergiás vagy – ezek a tippek segítenek, hogy kicsit jobban bírd a kínszenvedős hónapokat.

1. Zárd ki a polleneket!

Könnyebbnek hangzik, mint amilyen valójában – ez ugyanis azt jelenti, hogy főszezonban igyekezz minél kevesebbet szellőztetni, használd inkább a légkondit, ha meleged van. Persze ez nem a legkörnyezetkímélőbb megoldás, de a légkondi megtisztítja a levegőt, mielőtt beengedi a lakásba, ezért elejét veheti annak, hogy egész éjszaka szenvedj. Az is jó ötlet, hogy mielőtt belépsz a házba, leporolod magad, és a kinti ruháidat az előszobában, vagy valamilyen elzárt helyen hagyod, hogy ne a pollenes ruháiddal lejts végig minden helyiségen.

2. Moss gyakrabban hajat!

Bármilyen meglepő, a pollenek szeretnek tapadni – nemcsak a méhek lábához, de a te szőrszálaidhoz is, amivel aztán beviszed őket a lakásba, és szétszórod mindenhová az allergéneket.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy allergiaszezonban gyakrabban moss hajat, ezzel ugyanis a tincsekhez tapadt pollenektől legalább megszabadulhatsz.

3. Ne kinn teregess!

Hiába van itt a jó idő, és hiába száradnak meg tíz perc alatt a ruháid, ha allergiás vagy, inkább ne teregess odakinn. A ruháidon nagyon könnyen megtapad a pollen, amit beviszel a lakásba, ez pedig nagyon drága ár azért, hogy hamar megszáradjanak a cuccaid.

4. Viselj napszemüveget!

Ha a szemed is érzékeny a pollenekre (nekem brutálisan be tud dagadni és viszket), használj napszemüveget, ha kilépsz otthonról. Nem garantált, hogy minden pollent megfog, de legalább a nagyját kivédi a szemed elől, és nem kell majd úgy kinézned, mint aki éppen nemrég pucolt meg egy bödönnyi vöröshagymát.

5. Vedd be a gyógyszered, mielőtt jönnek a tünetek!

Ne akkor akarj segíteni a helyzeten, amikor már elég rosszul vagy, inkább legyél előrelátó – vedd be az allergiagyógyszered legalább fél órával azelőtt, hogy a szabadba mennél. Így van ideje kifejteni a hatását, és kisebb az esélye annak is például, hogy már maguk a tünetek fognak irritálni, és nem bírod abbahagyni a szemvakarást vagy a tüsszögést.

Képek forrása: encrier/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást