Kikapcsolódás / Szórakozás

Jobban fenyegeti a rák? 5 meghökkentő tény a kék szemről

Jobban fenyegeti a rák? 5 meghökkentő tény a kék szemről

Egy másik hiedelem szerint a kékszemű emberek a legkegyetlenebbek, pedig egyértelmű, hogy a történelem folyamán mindenféle szemszínű emberek követtek el szörnyűségeket. Hogy ezeknek a megkérdőjelezhető elméleteknek mi a valóságalapja, azt nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy a kék szem ritka és az emberek többsége vonzónak találja.

Nézzünk öt meglepő dolgot, ami viszont bizonyítottan igaz a kék szemre.

1. Kevés a kékszemű ember 

Ha kék szemed van, igazán exkluzív csoport tagja vagy, mivel az emberiség mindössze nyolc százaléka rendelkezik kék szemmel. A mendeli örökléstan rámutat, hogy szem színe a két szülőtől örökölt génektől függ.

A barna a domináns, a kék pedig a recesszív allél, vagyis csak akkor lesz valakinek kék szeme, ha mindkét szülőjétől a „kékszem gént” kapja meg, minden más esetben barna lesz a szeme.

Afrikában szinte teljesen hiányzik a kék szem, de Ázsia nagy részére sem jellemző. A Balti tenger körül viszont szinte minden lakosnak kék szeme van.

2. Valójában nem is kék a kék szem

Bármilyen meglepő, a kék szem szivárványhártyája nem tartalmaz kék pigmentet. Minden szemszín attól függ, hogy mennyi melanin van az íriszben és a szem is attól lesz kék, mint a víz vagy az ég: visszaveri a fényt, így több kéket látunk.

Az írisznek két rétege van: a hátsó réteg barna pigmenteket tartalmaz – még a kékszemű embereké is – az első réteg pedig rostokból, illetve sejtekből áll és a barna szeműeknél ezek a sejtek is tartalmaznak melanint.

Ha az első rétegben nincs melanin, akkor a szem hosszabb hullámhosszú fénysugarakat is visszaver, ami kék fényként verődik vissza, ezért látjuk kéknek az illető szemét. 

3. A kékszeműeket jobban fenyegeti a rák

Szemünket a melanin védi a Nap káros sugaraitól és mivel a világos szemben kevesebb a melanin, mint a barna vagy a zöldesbarna szemben, ezért fontos, hogy a kékszeműek nyáron napszemüveget viseljenek. Szerencsére a szemrák meglehetősen ritka, tavaly kevesebb, mint hatszáz esetben diagnosztizálták Angliában, azonban a betegek nagy része 50 év feletti, kékszemű ember volt, tehát idősebb korban még fontosabb a megfelelő védelem.  

4. A kékszeműek jobban bírják az alkoholt

Számos kutatás bizonyítja, hogy akinek kék szeme van, sokkal jobban bírja az alkoholt barna szemű embertársainál. Arra, hogy ez miért van, még nem jöttek rá a tudósok, azonban ez a képesség veszélyeket is hordoz magában, ugyanis nemcsak arról szól, hogy a kékszeműek tovább maradnak józanok a buliban, hanem sajnos arról is, hogy ők nagyobb eséllyel lesznek alkoholisták.

Ez a tény további bizonyítéka annak, hogy az alkohol dependencia genetikai eredetű is lehet, habár ezen a területen még további kutatások szükségesek.

5. Minden kékszemű ember rokona egymásnak

Egykor a Földön minden embernek barna szeme volt, de 6-10 ezer évvel ezelőtt egy szerencsés mutáció folytán született egy kékszemű ember. A szemszínéért felelős gént OCA 2-nek nevezik és ez ő az őse a ma élő összes embernek, aki kék szemmel rendelkezik. Mivel a kék szem recesszív, tehát a barna szem „elnyomja”, így a többi kékszemű ember csak úgy születhetett meg, ha a kékszemű ősök egymás között is szaporodtak, tehát kijelenthetjük, hogy mindenki, aki kékszemű, valójában vérfertőzés eredménye.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást