Borzasztó: ennyivel több mesterséges cukrot esznek a mai gyerekek

Borzasztó: ennyivel több mesterséges cukrot esznek a mai gyerekek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Borzasztó: ennyivel több mesterséges cukrot esznek a mai gyerekek

Egy frissen publikált tanulmány, ami a mesterséges édesítőszerek népszerűségét vizsgálta 1999. és 2012. között, meglepő eredményekre jutott. Noha a mesterséges édesítőszerek egészséges volta máig heves vitákat vált ki, a népszerűségük egyértelműen és jelentősen növekedett.

Csaknem 200%-kal többet esznek belőle a gyerekek

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics-ben publikált cikk szerint 1999-ben a gyerekek mindössze 9%-a fogyasztott valamilyen alacsony kalóriatartalmú édesítőt, ami jellemzően a diétás üdítőkben, a kalória- vagy zsírszegény készételekben található meg.

A mesterséges édesítőszerek népszerűsége azonban jelentősen megugrott az ezt követő években, a szacharin, aszpartám vagy éppen szuklaróz egyre több háztartásban jelent meg, és 2012-ben a ’99-es adatokhoz képest a gyerekek csaknem 200%-kal több mesterséges édesítőszert fogyasztottak. Ebben az évben a gyerekeknek már 25%-a evett vagy ivott rendszeresen olyan élelmiszert, amiben mesterséges színezék található, és a gyerekek már egészen korai életszakaszban, két éves kortól fogyasztókká váltak.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Megdöbbentő-200-kal-több-mesterséges-cukrot-esznek-a-mai-gyerekek.jpg a fájlnév

A közel 17.000 férfi, nő és gyermek körében végzett longitudionális vizsgálat azt találta, hogy a mesterséges édesítők a felnőttek körében is egyre népszerűbbé váltak. A vizsgálat szerint a felnőttek 44, a gyerekek 20%-a fogyaszt mesterséges édesítőt naponta egynél több alkalommal, a felnőttek 17%-a pedig naponta háromszor is fogyaszt ételt vagy italt, amiben édesítőszer van.

Noha a mesterséges édesítőszerek népszerűségének növekedésében bizonyára közrejátszott, hogy egyre többen kerestek a cukornál egészségesebb alternatívát, máig nem tisztázott, hogy valóban olyan jó dolog-e ezeket az adalékanyagokat fogyasztani. Egyes tanulmányok például azt találták, hogy noha a fogyni vágyók nyúlnak előszeretettel az édesítőszerekhez, egyes esetekben ezek kimondottan hízást okozhatnak.

Az okok ugyan még ismeretlenek, de néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy az édesítőszerek esetleg növelik az éhségérzetet, illetve az, hogy sokan korlátok nélkül kezdenek habzsolni, ha mesterséges édesítőszert használnak, pedig ettől az ételek még nem lesznek kalóriamentesek.

Ha az édesítőszerek sok olyan kérdést fel is vetnek, amelyek megválaszolása egyelőre további kutatásokat igényel, abban mindenki egyetérteni látszik, hogy az egészséges életmódot nem lehet annyival letudni, hogy valaki mesterséges édesítőre cseréli a cukrot, és ezeket az adalékanyagokat sem szabad korlátok nélkül, meggondolatlanul fogyasztani.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!