Meddig egészséges a maszturbálás? A szakértő válaszol

Meddig egészséges a maszturbálás? A szakértő válaszol

Címlap / Életmód / Egészség / Meddig egészséges a maszturbálás? A szakértő válaszol

Nem hogy nem rossz, de még jót is tesz

Az önmagunk által gerjesztett szexuális öröm és kielégülés iránti igény jellemzően kamaszkorban kezdődik, de azon sincs semmi meglepődni való, ha a gyerek hamarabb észreveszi, hogy képes magának örömet okozni. Azon túl, hogy nyilván érdemes megtanítani neki, hogy ez olyasmi, amit illik egyedül, a magunk privát szférájában művelni, egyáltalán nem kell aggódni, ha a gyerek elkezdi felfedezni a saját testét.

Sőt, a szakértők szerint az önkielégítés olyasmi, amire egyszerűen szükségünk van az egészséges szexuális élet felé vezető úton:

A maszturbálás az önismereti folyamat fontos része, hiszen anélkül, hogy ismernénk saját testünket, különösen nehéz feloldódni a partnerrel történő szexuális aktusban” – mondja az általunk megkérdezett szexuálpszichológus.

Amikor nincs rajtunk nyomás, nem kell megfelelnünk senkinek, sokkal könnyebb azt is felfedezni, hogy mi a jó nekünk, ezt pedig később már egy kapcsolatban is könnyebben tudjuk megosztani.

Mennyi az annyi?

A statisticbrain.com-on megjelent 2017-es adatok alapján a férfiak 95, a nők 89%-a ismeri el, hogy szokott önkielégítést végezni, a házasok körében mindkét nem esetében 70% ez az arány. A férfiak 40, a nők 22%-a nyilatkozott úgy, hogy napi rendszerességgel okoz örömet magának, míg általában heti egy alkalommal a férfiak 55, a nők 48%-a maszturbál a felmérés szerint.

A felmérés szerint az örömszerzés korántsem csak ágyban, párnák közt történhet, népszerű helyek még a zuhanyzó, ahol a megkérdezettek 89,9%-a végzett már önkielégítést, a fürdőkád (71,5%), és a kanapé is (84,4%).

Meddig egészséges a maszturbálás?

Baj, ha valaki ennél gyakrabban csinálja?

Az, hogy valaki milyen gyakorisággal végez önkielégítést, számtalan dologtól függhet.

Egyrészt az illető saját, rá jellemző szexuális libidója is értelemszerűen befolyásolja a gyakoriságot, másrészt bizonyos életkörülmények, mint az életkor, a stressz vagy akár az érzelmi állapot – van, aki kevesebbet maszturbál, amikor szerelmes lesz, megint mások ilyenkor indulnak be igazán. Van, akit a stressz lelomboz, van, aki az önkielégítést működő módszernek találja, hogy csökkentse saját feszültségét.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást