Maszk-etikett: mit illik és mit nem pandémia alatt?

Maszk-etikett: mit illik és mit nem pandémia alatt?

Címlap / Életmód / Maszk-etikett: mit illik és mit nem pandémia alatt?

Ne mutogasd… az orrodat!

Tudjuk, hogy nehéz megszokni és néha kellemetlen is, de a maszk viselése sajnos nem sokat jelent, ha csak a szádat takarod be vele. A vírus ugyanis az orron át kifújt levegővel is terjedhet. A maszkhordásnak csak akkor van értelme, ha az egész arcodat, és így az orrodat is eltakarod vele. Arról pedig ugye mondanunk sem kell semmit, hogy a látszatintézkedésként a két fülre akasztott, és áll alá tolt maszk megint csak nem jelent védelmet…

Ne tedd az étterem asztalára a maszkodat!

Nehéz kérdés a maszk használata étteremben vagy kávézóban, hiszen nyilván az arcot eltakaró textilen keresztül nem lehet enni… A szakértők szerint a helyes eljárás az, ha az étterembe lépve maszk van rajtad, és végig viseled is, amíg a pincér az asztalodhoz kísér. Ekkor leveheted a maszkot, hiszen már nem lesztek egymás „légterében”. Ügyelj viszont arra, hogy ne rakd azt az asztalra! Bár a távozásod után fertőtleníteni fogják az asztalt, a maszkot, ami tele lehet vírusokkal – nem csak koronavírussal, hanem bármilyen, a kilélegzett levegőből származó vírussal és baktériummal – ugyanolyan modortalanság az asztalra dobni, mint amilyen mondjuk a zoknid asztalra helyezése lenne.

tonefotografia/depositphotos.com

Ne félj megkérni egy szolgáltatót, hogy maszkot viseljen

Nagy valószínűséggel elő fog fordulni, hogy olyan helyzetben találod magadat, amikor a pincéred, műkörmösöd, fodrászod, vagy bárki más, akitől szolgáltatást veszel igénybe, nem visel maszkot, holott az szerinted indokolt lenne. Myka Meier, a New York-i Beaumont Etiquette alapítója szerint ilyenkor egyáltalán nem modortalanság megkérni őt, hogy takarja el az arcát.

A legjobb, ha ezt udvariasan, nem támadó stílusban, de határozottan teszed.

Hozzátette, hogy ha nem érzed így magad biztonságban, teljesen helyénvaló, ha a beszélgetés közben például rákérdezel, hogy van-e maszkja, amit a látogatásod ideje alatt viselni tudna, mert szeretnél maximálisan óvatos lenni. Ha igen a válasza, és felveszi a maszkot, nem érdemes tovább firtatni a kérdést. Ha pedig nem, akkor nyugodtan elállhatsz a szolgáltatástól.

Ne vedd le a maszkodat, ha mások közelében vagy!

Szokatlannak, sőt talán udvariatlannak tűnhet úgy beszélni valakivel, hogy közben el van takarva az arcod, de most mégis ez a helyes megoldás.

Nemrégiben a buszon egy idősebb hölgy azért lépett oda hozzám, hogy megkérdezze, melyik megálló következik, mert elromlott a kijelző. Ahogy megszólított, lehúzta a maszkját. Értettem, hogy miért teszi, de az egész megelőzés értelmét veszti így. Bármilyen furcsa is, a maszk-etikett most igenis azt követeli meg tőlünk, hogy viseljük a maszkunkat. Pláne akkor, ha valakivel beszélünk, interakcióba lépünk vagy a közelében vagyunk kénytelenek állni.

Ugyanúgy modortalanság levenni a maszkot például a buszon csak azért, mert telefonálsz. Egyrészt a hang maszkon keresztül is terjed, másrészt a hívás nem lehet olyan fontos, hogy a körülötted lévők egészségét kockáztasd.

Ne nyiss vitát a maszk viseléséről

Lehet, hogy nem értesz egyet a maszk viselésével, vagy fölöslegesnek és kényelmetlennek találod, de Meier szerint akkor sem szabad ezzel kapcsolatban vitába bocsátkozni. Ha olyan helyen vagy, ahol a maszk viselése előírás, akkor egészen egyszerűen mindegy, mi erről a véleményed: a törvény attól még ugyanúgy vonatkozik rád. Ha olyan helyen vagy, ahol nem előírás a maszk viselése, valaki viszont mégis megkér erre, akkor pedig minimum modortalanság hosszas vitába kezdeni ezzel kapcsolatban. Inkább biztosítsd őt arról, hogy megfelelő távolságot fogsz tőle tartani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást