Márton napi hiedelmek

Márton napi hiedelmek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Márton napi hiedelmek

November 11-e Márton nap. Ehhez a naphoz rengeteg hiedelem, mondás és szokás kötődik. Ezek oka, hogy ilyenkor jártak le az éves szerződések, ilyenkor fizették ki a pásztorokat, vagyis lehetett mit és miből ünnepelni.

Az ünneplésnek nagyon kedvezett, hogy ilyenkor érett be az újbor és nőttek elég nagyra a libák ahhoz, hogy levághassák és megehessék őket Márton napjára.

„Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja”
Nyilvánvalóan az elhízott emberekre hazsnálták ezt a hasonlatot, mivel a libák is Márton napra érték el a süthető méretet.

Liba csontja, mint időjós
A Márton napon sütött libának feldarabolás után kivették a mellcsontját, és az alapján állapították meg, hogy milyen tél várható. Ha a csont fehér volt, akkor hideg, fagyos télre számítottak, míg ha a cson szürkés színű volt, akkor enyhe, esős, latyakos telet jósoltak.

„Eljött Márton fehér lovon”
Akkor mondták ezt, mikor Márton napon havazott, akkor ugyanis enyhe, latyakos télre számítottak. Ha nem fagyott november 11-én, vagyis „Eljött Márton barna lovon”, akkor viszont kemény, fagyos tél volt kilátásban.

Márton pohár
Az első alkalmat nevezték így, amikor az újborral koccintottak, vagyis az újbor próbája volt a Márton pohárral való koccintás.

Püspökfalat
A Márton napján sütött libából mindig illett küldeni a papoknak is. Ráadásul a küldött rész leggyakrabban az állat hátsó fele volt, ezért ezt el is nevezték püspökfalatnak.

Éves jövendölés
A hiedelem úgy tartja, hogy aki kicsit ittas lesz Márton napján az újbortól, az megszabadul a következő évben a fej- és gyomorfájástól. 

Házimunka
Azt tartották, ha ezen a napon dolgozol, például mosol, vagy teregetsz, akkor ezzel az összes jószágodat veszélybe sodrod. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!