Hozzávalók 8-10 személyre
– 1 kg boltban vásárolt leveles tészta
A mandula töltelékhez:
– 125 g sótlan vaj
– 100 g porcukor
– 2 tojás
– 1 tojás sárgája
– 125 g őrölt mandula
– 25 g liszt
– 4 evőkanál Amaretto vagy Brandy
Elkészítése:
1. Tegyük a vajat és a cukrot egy keverő tálba, és verjük addig míg világos színű és sima textúrájú nem lesz. Ezután adjuk hozzá a tojásokat.
2. Keverjük össze a tojásokkal is alaposan össze a keveréket, majd tegyük hozzá a lisztet és a mandulát.
3. Tegyük a tölteléket egy mély tányérba. Műanyag fóliával takarjuk le. Tegyük mélyhűtőbe kb. 30 percre, hogy a vaj megkeményedjen benne.
4. Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
5. A réteslapot vágjuk kettőbe. Az egyik felét nyújtsuk 5mm vastagságra és vágjuk ki a tortaforma nagyságára.
6. Borítsuk a töltelékes mély tányért a tésztára és óvatosan borítsuk rá a tölteléket.
7. A tészta másik felét is nyújtsuk 5mm vastagságúra, vágjuk ki ezt is a tortaforma nagyságára és helyezzük a töltelék tetejére.
8. Készítsünk fodros szélet a pitének: középső és mutató ujjunkkal nyomjuk le a tészta szélét és a két ujjunk közt egy villa nyelével húzzuk be a tésztát. Haladjunk fokozatosan végig a pite szélén, míg be nem fejezzük a fodrozást.
9. Óvatosan emeljük a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába és süssük 1 órán át.
10. Vegye ki a tortát a sütőből és hagyjuk pihenni 1 órát tálalás előtt.