A majoránna/oregánó termesztése

A majoránna/oregánó termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A majoránna/oregánó termesztése

Ezek a növények hasonló családból származnak, hasonló ízvilágot képviselnek és egyaránt könnyen termeszthetők.

Mindkét növény élvezi a ragyogó napsütést és nem túlságosan függnek a talaj típusától. A nedvességigényük viszont különbözik: a majorannának állandóan nedves talajra van szüksége, míg az oregánó a szárazabb körülmények közt érzi jól magát.

Ültetés
Vetőmaggal lehel elvetni tavasszal, vagy dugványozással nyáron/ősszel.

Növekedés
Az oregánó egyetlen szezon alatt nagyon szélesre szerte tud ágazni, 1 méteres kerülete is lehet. A majoránna ellenben inkább magasra nő, mint szélesre. Cserépben is jól tudnak nőni, de rengeteg sok napfényt igényelnek.

Konyhai felhasználás

Mivel a majoránna íze édesebb és enyhébb a legjobb ha a friss levelit használjuk. A főzés utolsó pillanatában add hozzá az ételhez. A kissé mentolos, citrusos íze jól működik a salátaöntetekhez, tenger gyümölcseihez, levesekhez és baromfi húsokhoz. Könnyű íze miatt finom sajtokho, paradicsommal, babos vagy tojásos ételekhez.

Az oregánó erősebb és robusztusabb ízvilágú fűszernövény, az olasz, görög, észak-afriakai és mexikói konyhák alavető fűszere. Csípős, fűszeres íze jól megy a paradicsom alapú mártásokhoz, padlizsánhoz, tenger gyümölcseihez és grillezett húsokhoz. Az olasz életelek szinte elengedhetetlen fűszere az oregánó. Mivel megtartja ízét szárítva is nagyon finom.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást