A majoránna/oregánó termesztése

A majoránna/oregánó termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A majoránna/oregánó termesztése

Ezek a növények hasonló családból származnak, hasonló ízvilágot képviselnek és egyaránt könnyen termeszthetők.

Mindkét növény élvezi a ragyogó napsütést és nem túlságosan függnek a talaj típusától. A nedvességigényük viszont különbözik: a majorannának állandóan nedves talajra van szüksége, míg az oregánó a szárazabb körülmények közt érzi jól magát.

Ültetés
Vetőmaggal lehel elvetni tavasszal, vagy dugványozással nyáron/ősszel.

Növekedés
Az oregánó egyetlen szezon alatt nagyon szélesre szerte tud ágazni, 1 méteres kerülete is lehet. A majoránna ellenben inkább magasra nő, mint szélesre. Cserépben is jól tudnak nőni, de rengeteg sok napfényt igényelnek.

Konyhai felhasználás

Mivel a majoránna íze édesebb és enyhébb a legjobb ha a friss levelit használjuk. A főzés utolsó pillanatában add hozzá az ételhez. A kissé mentolos, citrusos íze jól működik a salátaöntetekhez, tenger gyümölcseihez, levesekhez és baromfi húsokhoz. Könnyű íze miatt finom sajtokho, paradicsommal, babos vagy tojásos ételekhez.

Az oregánó erősebb és robusztusabb ízvilágú fűszernövény, az olasz, görög, észak-afriakai és mexikói konyhák alavető fűszere. Csípős, fűszeres íze jól megy a paradicsom alapú mártásokhoz, padlizsánhoz, tenger gyümölcseihez és grillezett húsokhoz. Az olasz életelek szinte elengedhetetlen fűszere az oregánó. Mivel megtartja ízét szárítva is nagyon finom.
 

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!