5 „magyaros” szokás, ami miatt előítéletekkel néznek ránk a külföldiek

5 „magyaros” szokás, ami miatt előítéletekkel néznek ránk a külföldiek

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 „magyaros” szokás, ami miatt előítéletekkel néznek ránk a külföldiek

Ami jár, az jár

Ez a rossz szokás valószínűleg onnan ered, hogy sok magyar család csak ritkán engedheti meg magának a nyaralást, különösebb a nagyobb volumenűeket. Emiatt aztán, amikor mégis csak sikerül eljutni egy-egy pihenésre, a többség úgy érzi, teljesen ki kell használnia a lehetőségeket.

Minden egyes kedvezményes kupont bevetnek, akár minden nap áthúzatják az ágyneműjüket és új törölközőt kérnek, hogy a szállodai tusfürdők és szappanok totális kiürítéséről ne is beszéljünk.

Ami jár, az jár” alapon stoppolják plédjeikkel a nyugágyakat, akkor is, ha egész nap csak fél órát töltenek a medencénél, és persze rosszullétig eszik magukat, ha svédasztalos vacsorához jutnak.

Apropó, svédasztal

Hatalmas mumusa a magyaroknak a svédasztal. Amellett, hogy sokan gond nélkül vállalják a pluszkilókat annak érdekében, hogy mindent végigegyenek a kínálatból, gyakran megfigyelhető itt is a felesleges pazarlás. Nem azzal van a legnagyobb gond, hogy minden ízlik, és mindenből szívesen veszel, hanem amikor minden egyes fogást más tányérra teszel, de persze egyik ételt sem eszed meg teljesen.

Ez iszonyúan bosszantó az összes alkalmazottnak, és nyilván a szálloda, étterem tulajdonosának is, hiszen erről a szokásról csak úgy süt a pocsékolás, a visszaélés.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a többség egyszerűen képtelen megállni, hogy valamilyen ételt ne vigyen el magával egy következő étkezésre…

A szabályok másokra vonatkoznak

Kicsit ez a rossz szokás is a felsőbbrendűségünket próbálja közvetíteni, avagy a „ki, ha nem én?” felfogást. Lényege annyi, hogy a magyarok nem szívesen tartják be a szabályokat, úgy általában sem, nemhogy a nyaralás alkalmával.

Meglehetősen önzőek vagyunk, és csak a saját jólétünkre, érdekeinkre koncentrálunk, de mélységesen fel vagyunk háborodva, amikor valamilyen sérelem minket ér.

Pl. gond nélkül ordítunk a teraszon hajnalban, részegen, de a recepción másik szobáért panaszkodunk, ha a szomszédban éjjel sírt egy kisbaba. Felmászunk a műemlékekre, kérdést sem teszünk fel, miközben átrendezzük az éttermet, hogy mindenki egy asztalhoz ülhessen, és  – kérés ellenére – fogyasztás nélkül használjuk az illemhelyiséget.

Oldalak: 1 2

»

11 hozzászólás

 • Miklós Beáta
  2020.10.18., 16:09

  “leművel”?-ez bizony nem magyaros kifejezés!!!

  Válasz
  • Gakka
   2020.10.19., 02:24

   Nekem is ez nyerte el a tetszésemet. Valószínű, a beájul, bealudt rokona lehet…

   Válasz
 • Christine
  2020.10.18., 16:55

  Néhàny országban kifejezetten sértés a vorravaló. Ergó nem a magyarokat kell lehúzni, amiért nem adnak. 1.
  2, adható, nem kötelező.

  Válasz
  • Gakka
   2020.10.19., 02:25

   Ezt a cikk is kifejtette.

   Válasz
 • Marianna Rozsnyoi
  2020.10.18., 19:39

  A borravalo altalaban a vegosszeg nehany szazaleka attol fugg hol vagyunk! Valoban nem erdekli oket semmi es pazarolnak! Viselkedesi problemaik vannak es mindenki felett allonak erzik magukat! termeszetesen vannak nagyon rendes, muvelt , udvarias emberek is!

  Válasz
  • Gakka
   2020.10.19., 02:29

   “Viselkedesi problemaik vannak es mindenki felett allonak erzik magukat! ” – erről azért meg lehetne kérdezni a magyarokat is, akik már sok nyáron átélték az angolok és németek dáridózását, részeg kornyikálásukat az éjszakában, semmivel és senkivel nem törődve- na, ők sokkal inkább mindenki felett állónak tekintik magukat.

   Válasz
 • Emerich
  2020.10.18., 19:49

  Emerich :
  Minden nációval van baj nyaralás közben,főleg ha az ital is közre játszik. Lehet az a vendég Német,Cseh,Francia mind egyik elengedi magát nyaraláskor,és persze a magyar is,de nem jobban mint bármelyik másik nemzet szülötte

  Válasz
 • Maurer Balázs
  2020.10.19., 11:09

  Szerintem nem csak feltétlenül az alkoholos befolyásoltság esetéről szól a cikk, hanem úgy általában a viselkedési kultúránkról, az íratlan és kötelezően be nem tartandó szabályokról, amit ha lehet azonnal kerülünk, áthágunk, megszegünk, stb. Sajnos általánosságban igaz, hogy nincs sok különbség a magyar gyerekeink és a magyar felnőtteink, vagy időseink viselkedése között. Neveletlenek sokféle okból kifolyólag nem megyek bele, hogy miért, vagy csak mert egyszerűen minden relatívvá vált ebben a nagy szabadságban. Erre hivatkozással azt hisszük bármit megtehetünk és figyelmen kívül hagyhatunk mindenféle szociális kultúráltságot felmutató magatartás formát. Ez pedig mentesít bennünket és minősít is bennünket. Engem is. Sajnos. Nem magam miatt. Az “ember” néha helyettük is elsüllyed szégyenében.

  Válasz
 • Varnyu Zsuzsi
  2020.10.19., 15:33

  Igen, a magyarok csúnya, előítéletes rasszistákok.

  Válasz
 • Rita
  2021.05.12., 09:32

  Nagyon találó!

  Válasz
 • Varga Ferencné
  2021.05.15., 07:11

  Ez a téma szinte félévente körbejár az összes netes oldalon. Nincs más téma kedves Bien?

  Válasz

Írj egy hozzászólást