A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza

A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza / 3. oldal

Az egyik magyar bank megbízásából készített reprezentatív kutatás megvizsgálta a magyar párok anyagi életét – ebből kiderült, hogy bár a többség közös kasszát üzemeltet a párkapcsolatán belül, valójában szinte mindenkinek vannak titkai a partnere előtt, ha az anyagiakról van szó. De vajon milyen kiadásokról nem nyilatkozunk szívesen még a szerelmünk előtt sem?

Hiteligénylés és megtakarítás

Nem túl meglepő módon a nagyobb mértékű, közös kiadásokról, hiteligénylésekről a párok közösen döntenek. Azok, akik a megtakarításra teszik a hangsúlyt, többségükben mindkét fizetésből félretesznek még akkor is, ha egyébként külön kasszán élnek.

A nagyobb volumenű kiadásokat, hiteligénylést illetően úgy tűnik, nem annyira a kereset, mint az iskolai végzettség dominál: általában azoknak a feleknek nagyobb a szerepe a döntésben, akiknek magasabb a képzettségük.

A gyerekek zsebpénzét illetően már más a helyzet, bár ott is mérvadó a közös megegyezés, ebben az esetben nem az iskolázottságnak, hanem a nemeknek van jelentősebb szerepük.

Keresettől függetlenül inkább a nők azok, akik döntenek a zsebpénz mértékéről, holott annak biztosítása a felmérés alapján többnyire a férfiak feladata.

Aprócska kiadások

A hétköznapokat illető, kötelező kiadásokon túl természetesen mindenkinek vannak egyéb kiadásai. Ezeket a többség megosztja a partnerével, leszámítva a szépségápolást. Ez azért érdekes, mert a válaszadók 26%-ban még az 5000 forint alatti kiadásokról is beszámolnak, 27% pedig az 5-10 000 forintnyi kiadásokról nyilatkozott ugyanígy.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4

»