Magyar mesehősök, a bennünk rejlő gyerekeknek

Magyar mesehősök, a bennünk rejlő gyerekeknek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Magyar mesehősök, a bennünk rejlő gyerekeknek

Gyerekkorunk nagy – nagy kedvencei többnyire a magyar filmgyártás hőskorából származnak. A rajongott figurák, az internetnek köszönhetően, bármikor előhívhatóak, hiszen sokan meg is osztották őket. Ne kéressük magunkat, kattintsunk egy részre, és legyünk újra gyerekek.

Frakk

A kedves magyar vizslát és a kis családját 1972 decemberében ismerhette meg az ország.
Szinte nincs is olyan felnőtt, aki gyerekkorában ne látta volna Károly bácsi, Vilma néni Lukrécia és Szerénke, valamint természetesen Frakk történeteit. A sorozat négy szériát ért meg, a közönség legnagyobb örömére.

Kukori és Kotkoda

A házasságban élő csirkéről és kakasról szóló mese az első megrendelésre készült ilyen alkotás volt, melyet a Magyar Televízió igényelt. Az alapötlet az írónő, Bálint Ágnes (akinek egyébként Frakkot és még rengetek mesehőst is köszönhetünk) egy kolleganőjétől származott, aki sokat panaszkodott, hogy a férje nem segít a házimunkában.
Így született a lusta kakas, Kukori. Hogy mért döntöttek a szárnyasok mellett az alkotók? Nagyon egyszerű: úgy gondolták, mivel csak két lábuk van, kevesebbet kell majd rajzolni. A meséből összesen 26 epizód készült és 1970-től élvezhettük.

A kockásfülű nyúl

Az igazán kedves és szerethető mesefigura remek belső tulajdonságokkal és egy-két különleges képességgel is rendelkezett. Kockás füleivel, ha összecsavarta, akkor repülni volt képes. A többi szereplőnek segített megoldani a problémájukat 26 részen keresztül, 1975-től kezdődően.
A sorozat nagyon sikeres lett, közel 90 ország vette át és vetítette. Az első kiadást egy második is követte, ahol már kereskedelmi célokra is használhatták a figurákat, így megjelenhettek a kockásfülű plüssállatok is.

Kérem a következőt!

Bár sokaknak így valószínűleg nem mond semmit ez a cím, ha megemlítjük a főhőst, Dr. Bubót, akkor biztosan a homlokukra csapnak. Az eredetileg ezen az elnevezésen futó sorozat 1974-ben látta meg a napvilágot, és összesen 39 felejthetetlen epizóddal ajándékozta meg a nézőket.
Bár meséről van szó, egy sor olyan társadalmi problémát is kigúnyol, melyeket Bubó doktor is kezelni próbál. A mese másik felejthetetlen, „kecses”, „nőies” és kifejezetten szerethető alakja Ursula, a nővér, aki egy barnamedve, és reménytelenül szerelmes a doktorba.

Magyar népmesék

A kifejezetten magyar motívumokkal és mondai elemekkel felépített sorozat a mai napig nagy kedvence az embereknek. Ez nem is csoda, hiszen az összesen 100 részes mese utolsó részei 2011-ben készítették le.
Tulajdonképpen azért született, mert a Kecskeméti film Kft-nek, az akkori Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének nem volt pénze forgatókönyvekre, ezért már meglévő történetekre építettek. Így 1977-től felejthetetlen részei lettek a Magyar népmesék az életünknek.

Pom Pom meséi

A 26 epizódos rajzfilm sorozat két főszereplővel büszkélkedhet: Pom Pommal, aki, ha akarja szobafestőpemzli, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, esetleg papucs orrán pamutbojt, a másik pedig Picúr, a kislány, akivel iskolába menet szokott találkozni.
De természetesen sok felejthetetlen figurát adott a gyerekeknek ez a mese, Gombóc Artúrtól elkezdve a tintanyúlon keresztül egészen a radírpókig. Pom Pom meséinek 1980 óta örülhetünk.

Vízipók-csodapók

Talán az egyetlen olyan pók, akit még az arachnofóbiások is kedvelnek. A történet egy vízipók és egy keresztes pók barátságára épül, és a velük megeső kalandokat mutatja be.
De persze nem szabad megfeledkezni a többi szereplőről sem, az algaszedő csigákról, Katicáról, Nünükéről, vagy a hátonúszó poloskáról sem. A mesét 1974 óta élvezhetjük és összesen 39 epizódból válogathatunk.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást