Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

10 magyar film, amit illik ismerni – Te hányat láttál?

Ha már úgyis ajánlott otthon tölteni a napokat, miért ne használnád az estéket arra, hogy megnézz egy-egy jó filmet? Az alábbi klasszikusokat illik ismerni, így ha még nem láttad, itt az alkalom, hogy pótold őket, ha pedig már igen, akkor is érdemes újranézni a meghatározó műveket. Szubjektív listánk következik 10 nagyon fontos magyar filmről.

Mephisto

Az magyar–német–osztrák nagyjátékfilmet 1981-ben mutatták be, a következő évben pedig elhozta az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Klaus Mann azonos című regényéből Szabó István rendezte a díjnyertes filmet, ami egy második világháború előtt aktív tehetséges színész, Hendrik Höfgen felemelkedését és erkölcsi bukását mutatja be.

Saul fia

Nemes Jeles László 2015-ben bemutatott filmdrámája a Cannes-i filmfesztiválon Nagydíjat kapott, több országban szerezte meg a kritikusok díját, első magyar alkotásként kapott Golden Globe díjat és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is hazahozta. A film kitalált főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab a Sonderkommando tagja Auschwitzban, aki az egyik tömeges megsemmisítés után a halottak között saját kisfia testét véli felfedezni.

Testről és lélekről

Enyedi Ildikó filmdrámája elnyerte a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, emellett a FIPRESCI-díjat és az ökumenikus zsűri díját is megkapta. A történet szerint egy vágóhíd zárkózott gazdasági igazgatójának és a szigorú, autisztikus viselkedésű, az emberi kapcsolatokat, érzelmeket éppen csak elfogadni tanuló minőségellenőrnek minden este ugyanaz az álma – szarvasként ismerkednek egymással a hómezőben. A valóságban azonban hosszú út vezet oda, míg egymásra találnak.

Olvastad már?  5 szuper barátnős program a brunchon kívül

 

Megáll az idő

Gothár Péter 1981-es kultuszfilmje legalább annyira szól 1956-ról, lázadásról és megalkuvásról, mint kamaszkorról, szerelemről és felnőtté válásról. A gimnazista Dini szerelmes, bálványozza az iskola végzős lázadóját, és közben keresi a helyét a világban, vagy legalább az országban, amit az apja a forradalom után itt hagyott – benne Dinivel, a bátyjával és az anyjával.

Körhinta

Fábri Zoltán 1956-ban bemutatott filmdrámája a zseniális Törőcsik Mari egyik legismertebb szerepével igazi filmtörténeti klasszikus, ami szerelemről, lázadásról és legalább annyira hatalomról és befolyásolásról is szól. A filmet 2000-ben Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagjai beválasztották a legjobb 12 magyar film közé.

Szegénylegények

Jancsó Miklós az 1965-ben készült filmjével úgy korszakot nyitott a hazai filmművészetben. A hosszú beállítások, a statikus képek, a precízen koreografált tömegmozgás később mind a rendező védjegyévé váltak, a Görbe János és Latinovits Zoltán főszereplésével készített mozit pedig sokan a mai napig a legnagyobb hatású, legjobb magyar filmnek tartják.

A tanú

„Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!” „A nemzetközi helyzet fokozódik.” „Dezsőnek meg kell halnia.” Bacsó Péter 1969-es filmjét elkészülte után azonnal betiltották, így sokáig dobozban hevert, ám ez sem akadályozta meg abban, hogy végül valódi kultuszfilm legyen belőle, a szállóigék pedig úgy beépültek a közbeszédbe, hogy még az is mondogatja őket, aki esetleg a filmet nem is látta. Pedig megéri megnézni – ha eddig nem tetted, hálás leszel nekünk a tippért! Aztán egyszer majd kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs…

Olvastad már?  Unatkozol otthon? Ez a 10 hangulatjavító tevékenység garantáltan feldob

Kontroll

Antal Nimród 2003-as vígjáték-thrillere egy fiktív világ metróellenőreinek történetét meséli el, akik egy gyilkos után nyomoznak. A film főhőse, Bulcsú egy ígéretes karrier pozícióharcai és feszültségei elől menekül a metró Alvilágába, amit aztán nem is képes már otthagyni.

 

Szerelem

Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novellái alapján készült Makk Károly filmje, melyet 1971-ben mutattak be.  A főszerepben Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili játszik. A dráma a politikai okokból börtönbe kerülő férj és az őt váró, komoly megpróbáltatásokkal szembenéző házaspár útját követi végig.

Sátántangó

Tarr Béla filmklasszikusa legendásan hosszú, összesen 7 és fél órás, és nem is kimondottan az az akciódús alkotás, a rendező védjegyének számító hosszú, statikus beállítások jellemzik. Mégsem véletlen, hogy valódi kultusz alakult ki körülötte – egyszer mindenkinek látnia kell! A film a tangó lépéseit követve tizenkét, egymást nem feltétlenül kronologikusan követő részre van osztva, a tangó lépései szerint – hat lépés előre, hat lépés hátra.