Kikapcsolódás / Szórakozás

10 magyar film, amit illik ismerni

Mephisto

Az magyar–német–osztrák nagyjátékfilmet 1981-ben mutatták be, a következő évben pedig elhozta az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Klaus Mann azonos című regényéből Szabó István rendezte a díjnyertes filmet, ami egy második világháború előtt aktív tehetséges színész, Hendrik Höfgen felemelkedését és erkölcsi bukását mutatja be.

Saul fia

Nemes Jeles László 2015-ben bemutatott filmdrámája a Cannes-i filmfesztiválon Nagydíjat kapott, több országban szerezte meg a kritikusok díját, első magyar alkotásként kapott Golden Globe díjat és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is hazahozta. A film kitalált főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab a Sonderkommando tagja Auschwitzban, aki az egyik tömeges megsemmisítés után a halottak között saját kisfia testét véli felfedezni.

Testről és lélekről

Enyedi Ildikó filmdrámája elnyerte a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, emellett a FIPRESCI-díjat és az ökumenikus zsűri díját is megkapta. A történet szerint egy vágóhíd zárkózott gazdasági igazgatójának és a szigorú, autisztikus viselkedésű, az emberi kapcsolatokat, érzelmeket éppen csak elfogadni tanuló minőségellenőrnek minden este ugyanaz az álma – szarvasként ismerkednek egymással a hómezőben. A valóságban azonban hosszú út vezet oda, míg egymásra találnak.

Megáll az idő

Gothár Péter 1981-es kultuszfilmje legalább annyira szól 1956-ról, lázadásról és megalkuvásról, mint kamaszkorról, szerelemről és felnőtté válásról. A gimnazista Dini szerelmes, bálványozza az iskola végzős lázadóját, és közben keresi a helyét a világban, vagy legalább az országban, amit az apja a forradalom után itt hagyott – benne Dinivel, a bátyjával és az anyjával.

Körhinta

Fábri Zoltán 1956-ban bemutatott filmdrámája a zseniális Törőcsik Mari egyik legismertebb szerepével igazi filmtörténeti klasszikus, ami szerelemről, lázadásról és legalább annyira hatalomról és befolyásolásról is szól. A filmet 2000-ben Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikusi Szakosztályának tagjai beválasztották a legjobb 12 magyar film közé.

Még 5 magyar film a következő oldalon! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW