Sok tízezret adni egy kis üveg parfümért. Vajon tényleg megérik az árukat?

Sok tízezret adni egy kis üveg parfümért. Vajon tényleg megérik az árukat?

Címlap / Stílus / Test / Sok tízezret adni egy kis üveg parfümért. Vajon tényleg megérik az árukat?

Egy-egy illat rengeteget elárulhat a személyiségedről, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen parfüm mellett teszed le a voksodat.

A döntés nem egyszerű feladat, ráadásul van, hogy felül kell vizsgálnunk a parfümünket, mert, ahogy változik az életkorunk, úgy változunk mi magunk is. A megfelelő illat kiválasztása tehát bonyolult dolog, és ha te is ilyen döntés meghozása előtt állsz, akkor biztos felmerül benned a gondolat: vajon tényleg megéri a méregdrága luxusparfümökre pénzt áldozni? Ennek próbált utánajárni Courtney Leiva, a Huffington Post egyik szerzője. 

Az előállítási eljárás nem igazán különbözik

Courtney kiderítette, hogy a luxusillatok és a széles közönség számára elérhető parfümillatok előállítása nem igazán különbözik, a használt eljárás lényegében ugyanaz mindkét esetben. Bár a technika és a berendezés eltérhet, a parfümkészítés folyamata tulajdonképpen megegyezik.

A parfümkészítéshez a szakértők a szintetikus és a természetes összetevőket acéltartályokban derítik. Ezután következik az érési szakasz, ami akár három hétig is eltarthat. Ezután a keveréket alkohollal hígítják, elegyítik, majd következik a hűtés és a szűrés. 

Más a minőség

Amiben a luxus parfümök mások lehetnek az, hogy nem ugyanazok az összetevőik, azok minősége eltér, jobb. Ahogy a díjnyertes szakácsok nagy gonddal válogatják össze az alapanyagaikat, nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, úgy ez a feladat a parfümgyártás során is komoly szerephez jut.

A luxusparfümökre jellemzőbb, hogy inkább természetes alapanyagokra, természetes jegyekre építenek, amiket virágokból, fűszerekből nyernek ki.

Ezeket az illatokat a szakértők beépítik a tervezés során, így a végeredmény aromásabb, összetettebb lesz. De nem csak az alapanyagok megválasztására szoktak figyelni azok, akik luxusillatokat terveznek és luxusparfümöket állítanak elő. A minőséghez hozzájárul az is, hogy a luxus illatanyagok gyakran nagyobb százalékban tartalmaznak parfümolajat, mint olcsóbb társaik. Ennek eredménye, hogy a használt illat kiadósabb, tovább tart. 

Elsősorban ezek a tényezők felelnek azért, hogy a luxusparfümök alapvetően drágábbak. Az olcsóbb társaik jelentősrészt szintetikus összetevőkből állnak, kevésbé kifinomultak, nem építenek több rétegre.

Utóbbi nem is feltétlenül tudatosul bennünk, de ha kicsit is odafigyelsz, egy-egy luxusparfüm több szinten hat ránk, és bizony teljesen mást hatást érzünk az első pillanatban, mint a következőben és más következtetést vonunk le néhány másodperc múlva. Erre a szintetikus alapanyagok nem igazán képesek, hiszen egyjegyű illatoknak számítanak.

A luxusparfümök előnyei és hátrányai
Studio Doros/istockphoto.com

Ellenben a luxusparfümök alkalmasak arra, hogy felkeltsék a figyelmet, megragadják az érzékszerveket, hiszen az előállítás során rétegzik őket. Így összetettebbé, bonyolultabbá válnak, alkalmasak lesznek arra, hogy azokat is megszólítsák, akik mélyebb élményekre, meghatározóbb benyomásokra vágynak. 

A hétköznapi parfümök egyszerűek, mert a bennük levő illatjegyek nem összetettek. Ez sokak számára előny, bőven elegendő, őket ki tudják szolgálni azok a parfümök, amik nem tartoznak a luxuskategóriába.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»