Lomtalanítás otthon – mi legyen a felesleges dolgokkal?

Lomtalanítás otthon – mi legyen a felesleges dolgokkal?

Címlap / Otthon / Háztartás / Lomtalanítás otthon – mi legyen a felesleges dolgokkal?

Év végéhez közeledvén sokan átnézzük kamráinkat, polcainkat, hogy a felesleges dolgokat kidobhassuk.

Sokan kifejezetten hajlamosak vagyunk a gyűjtögetésre és sajnos előfordul, hogy sokszor felesleges dolgoktól sem vagyunk képesek megválni, inkább áldozunk fontos négyzetmétereket arra, hogy tárolhassuk őket. Ezért jó, ha logikusan átgondoljuk, mit mire tudunk hasznosítani a jövőben, mivel mit kezdjünk, hogy felesleges lomot se tároljunk, de a szemét mennyiségét se növeljük, ha valami még használható.

Nem használt ruhák

Ha szekrényünkben, tárolóinkban végignézünk, akkor biztosan rengeteg olyan ruhadarabot találunk, amelyeket már évek óta nem hordunk. Ezek feleslegesen foglalják a helyet, és érdemes tőlük megszabadulni, de nem mindegy, hogy hova kerülnek. A szemét helyett inkább válasszunk jobb megoldásokat. Először is szortírozzuk őket minőség szerint és a jó állapotban lévő ruhákat rakjuk külön.

Gondoljuk át, hogy családunkban, barátaink között van e olyan, akinél jó helyen lennének. Esetleg ezeket az embereket megéri elhívni magunkhoz, hogy alaposan át tudják nézegetni a ruhákat, és elvihessék azt, amire szükségük lehet. Persze vigyázzunk, hogy a megajándékozott ne sértésnek fogja fel a dolgot, hiszen azzal éppen célunk ellenkezőjét érjük el. A maradék ruhát vigyük el a karitatív szervezetek egyikébe, egyházakhoz vagy hajléktalan szállásokra. Így biztos, hogy mi helyet takarítunk meg magunknak, és több embernek pedig örömet okozunk tettünkkel.

Újrahasznosítható anyagok

Minden háztartásban időről időre felhalmozódnak a műanyag edények, papírdobozok és műanyag zacskók. Ezekre érdemes rászánni az időt és egy helyre kirakni mindet, hogy összepárosíthassuk az egymástól rég elszakadt tetőket és alsó részeket. Meg fogjuk látni, hogy bár mikor sürgősen kerestünk egy dobozt tetővel együtt, akkor sosem találtunk, de végül mégis meglesznek a hiányzó darabok – legalábbis nagy részük. Döntsük el, hogy melyiket szeretnénk továbbra is ételtárolásra használni, azokat tegyük külön, a konyhaszekrénybe vagy a kamrába.

Amik viszont rossz állapotban vannak, azokat vigyük el a szelektív hulladékgyűjtőbe, hogy az újrahasznosítás után újra jó minőségű dobozok lehessenek belőlük. Ha tervezünk festést, vagy gyerekünk szereti a kreatív elfoglaltságokat, akkor megéri néhány dobozt félretenni erre a célra, de semmiképpen se tartsunk meg túl sokat belőlük.

Kiszolgált plédek, ágyneműk

Sokunknál évek óa vannak félretéve a kiszolgált paplanok, plédek. Ezekből néhányat ajándékba kaptunk, esetleg vettünk is egyet-egyet, de az is előfordulhat, hogy már gyerekként is ezeken játszottunk, és azóta valahogy hozzánk nőtt. Ha ilyenekre bukkanunk, akkor mindenképpen megéri legalább egyet megtartani belőle. Nyáron nagyon jól jöhet még a strandon, vagy bárhol, ahol majd leteríthetjük és piknikezhetünk rajta.

A plédek, paplanok esetében egyéb hasznosítás is szóba jöhet. Ha kisgyerek van a családban, akkor hasznos lehet, ha plusz egy rétegként a kőre vagy a szőnyegre terítjük, hogy a gyerekek ne fázzanak meg. Vagy használhatjuk szigetelésnek is, ha huzatos a lakásunk. Egyszerűen készítsünk egy akkora plédet, amekkora bőven eltakarja a problémás nyílászárót, és akasszuk elé. Nagyon kellemes, huzatmentes lakást kaphatunk így, ráadásul a lakás hőmérséklete is azonnal kiegyensúlyozottabb lesz. Ami felesleges, azt pedig elvihetjük karitatív helyekre, hogy adják oda a rászorulóknak.

Kefék, tisztító eszközök

Örök probléma sok háztartásban, hogy bár már rég nem használjuk a régi fogkeféket, súroló keféket vagy más tisztító eszközt, azért még tároljuk őket néhány évre, gondolván, hogy jó lesz még valamire. Ha nálunk is ez a helyzet, akkor célszerű most az év vége közeledtével megszabadulni ezektől. A legjobb, ha a karácsonyi nagytakarításban megpróbáljuk hasznosítani őket, majd utána megválunk tőlük.

Higgyük el, hogy nem fognak hiányozni, de rengeteg hely szabadulhat fel a fürdőszobánkban. Egy régi fogkefét tartsunk meg arra, hogy az ékszerek tisztításánál vagy bármi más nehezebben tisztítható tárgynál használhassuk, de többre valószínűleg semmi szükség.

Gyerekjátékok

Ha már felnőttek a gyerekek, vagy még velünk élnek, de már rég nem játszanak a régi játékaikkal, mi szülők akkor is rendületlenül tudunk ragaszkodni ezekhez. Nyilvánvalóan nem csak egy játékot látunk bennük, de anyaságunk kezdeti éveit, gyermekünk kiskorát, vagyis azt az időszakot, amit valószínűleg annyira szerettünk. Érthető, ha nehezen válunk meg ezektől, és nem is biztos, hogy szükség van arra, hogy eltüntessük őket. Ha azonban kevés otthon a hely és nem tudjuk senkihez sem elvinni megőrzésre, ahol mondjuk erre alkalmas raktár vagy padlás áll rendelkezésre, akkor nem árt átnézni a játékhalmokat és dönteni, hogy mi legyen velük.

Persze ilyenkor sem szükséges mindegyiktől megválni, emlékbe nyugodtan megtarthatunk néhányat, hiszen az nem foglal sok helyet, de a nagyobbik részét valószínűleg feleslegesen őrizgetjük. Válasszunk egy-két jellegzetes régi kedvencet, és azt tegyük el emlékbe vagy az unokáknak. A többinek viszont nézzünk egy olyan helyet, ahova jó szívvel adjuk. A legjobb talán az, ha felkínáljuk őket szeretetszolgálatoknak, hogy rászoruló gyerekek játszhassanak vele és örülhessenek a játékoknak. Különösen Karácsonykor tudunk ezzel nagy örömet okozni egy másik, talán ismeretlen gyereknek, így még a karácsonyi jó-cselekedetünk is meglehet.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!