Így lesz tökéletes a csapatmunka

Így lesz tökéletes a csapatmunka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így lesz tökéletes a csapatmunka

A megfelelően kivitelezett csapatmunka során nemcsak összeadódik, de meg is sokszorozódik a tagok teljesítménye. Ennek azonban sajnos a fordítottja is igaz. Pontokba szedtük, mire kell figyelned, ha vezetőként együttműködést kell kezdeményezned!

Kommunikáció

A jó kommunikáció a jól végzett munka alapja. A te feladatod, hogy megértesd a csapat tagjaival, miért pont ők kerültek össze az adott projekt megvalósítására, milyen csatornákon keresztül tudnak egymással kommunikálni, illetve milyen beszámolási kötelezettségük van feléd. Ennek tisztázása az első értekezleten a legkézenfekvőbb.

Elköteleződés

Egyetlen csapat sem működhet kifogástalanul addig, amíg a tagjai nem éreznek belső indíttatású elkötelezettséget a közös cél iránt. Nehezebb a dolgod, ha olyan is akad az emberek között, akinek egyáltalán nincs érzelmi motivációja a munkára – vele külön is beszélgethetsz, hogy megtudd, mivel lehetne ösztönözni őt. A többieknek egy csapatépítő tréning, vagy közös kirándulás is elegendő.

Szabadság

A csapatod kizárólag akkor lehet hatékony, ha mindenki bátran ki meri nyilvánítani a véleményét a többiek előtt, inspirálva őket egy esetleges alternatív megoldásra. Persze, elkerülhetetlen és egyben hasznos is a szószólók jelenléte, de olykor a csendesek rukkolnak elő eget rengető ötletekkel – meg kell tehát hallgatni őket!

Jutalom

Szervezeti kultúrától függhet, hogy a kollektív vagy az egyéni jutalmazást kell előnyben részesítened. Ha a csapat nagyon ügyes, ne fukarkodj a dicséretekkel, az egyének kiemelésével azonban az irigység okozta ellenérzés miatt nem árt óvatosnak lenned. Arra is törekedj, hogy a jutalmazás és a büntetés egyforma séma alapján történjen – tehát ne legyen az, hogy dicséret csak egyszerre mindenkinek, legorombítás pedig szemtől szembe egy főnek!

Versengés

A versengés szinte mindenkit jobb teljesítményre sarkall. Ha más csapatok is működnek a cégen vagy az osztályon belül, bátran hasonlítsd össze nyíltan az eredményeiket. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy egyik fél tagjai se érezzék magukat megalázva a jelenlegi helyzet miatt, illetve mindvégig legyenek tisztában vele: fordulhat a kocka.

Motiváció

A közös munka végén, esetleg egy-egy nagyobb mérföldkő elérésénél helyezz kilátásba valamilyen jutalmat, amit a csapat minden tagja értékesnek tart.

Fiatal munkaerők esetében akár egy buliról vagy pizzaestről is lehet szó, míg másokat kultúra- vagy vásárlási utalvánnyal, illetve bónusszal motiválhatsz.

Hála

Vezetőként lényeges, hogy tudasd a csapattal: elismered a munkájukat, illetve hálás vagy a befektetett idő és energia jelentette áldozatért, amit ők a sikerért hoznak.

Ha ezt megteszed, elkerülheted, hogy a tagok rabszolgának érezzék magukat, és a közösen töltött idő alatt a céget bírálják ahelyett, hogy dolgoznának. A pozitív visszajelzés ráadásul mindenkire pozitívan hat.

Amennyiben úgy érzed, hogy valami nem működik a csapaton belül, ülj le egyenként és közösen is a tagokkal. Csak ezáltal derülhet ki, milyen porszem került a gépezetbe, s hogyan söpörheted ki onnan.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást