Életmód / Táplálkozás

Lesd el a profi szakácsok legjobb praktikáit!

Lesd el a profi szakácsok legjobb praktikáit!

A profi szakácsok alkalmaznak olyan praktikákat, amiket könnyedén leutánozhatsz, ám mégis hatalmas segítséget jelentenek majd a főzés során. Te vajon tudod, mik ezek? És használod is őket? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy ezeket a tippeket is átmentsd a konyhaművészetedbe!

Az egyszerű ízek sokszor nagyszerűbbek

Általában azok a fogások sikerülnek félre, amiket megpróbálsz túlbonyolítani, vagy a receptek már eleve túlszárnyalják az aktuális konyhai tudásodat.

Persze kísérletezgetni, próbálkozni lehet – sőt kell is – de a bevált, egyszerű fogások mindig tökéletesek. Az ízek kavalkádját nem akkor tökéletesíted, ha minél több fűszert és alapanyagot összeboronálsz, hanem akkor, ha azok harmóniában állnak egymással.

Ehhez részben az kell, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektess az alapanyagok minőségére, mint az ételek fűszerezésére.

Egy kiváló minőségű hús már akkor eladja önmagát, ha csak és kizárólag sót, legfeljebb egy kevéske borsot teszel rá.

Nyilván nem kell mindig natúrszelettel előrukkolnod, de ha valami az alapfűszerezéssel nem állja meg a helyét, akkor másként sem fogja.

A szezonális ízek a legjobbak

Az egyszerű ízek mellett akkor jársz a legjobban, ha mindig szezonális alapanyagokra támaszkodsz. Ez a korábban említett minőséget nagyban elősegíti, hiszen össze sem lehet hasonlítani a nyár közepén, és a télen elkészített lecsót.

Természetesen ez csak egy egyszerű példa, de a lényeget kiválóan tükrözi: ha szezonális zöldségeket, gyümölcsöket vásárolsz, illetve ügyelsz a többi alapanyag minőségére is, akkor csaknem teljesen biztos, hogy borítékolhatod a sikeredet.

Ezzel szemben jobban jársz, ha a félkész, szinte csak melegítésre szoruló alapanyagokat mellőzöd, és messze nem csupán az egészséged érdekében.

Egy profi szakácsnak eszébe sem jutna előre elkészített mártásokkal, vagy éppen komplett fűszeralapokkal dolgozni. Persze nem bűn, ha a saját konyhádban néha ezekre is támaszkodsz, de jobb, ha inkább a friss élelmiszerek kerülnek túlsúlyba

Ne méricskélj, kóstolj

Ha még csak mostanában kezdted a főzést, vagy éppen nem érzed otthonosan magadat a konyhában, akkor persze nyugodtan méricskélj, de a későbbiekben igyekezz elhagyni ez a rutint.

Rengeteg időt és energiát elvesz, ha még a főzelékek, levesek készítése közben is állandóan a konyhai mérleggel kell bajlódnod.

Ne tulajdoníts a grammoknak túl nagy jelentőséget, főleg ne akkor, amikor már ránézésre tudod, megközelítőleg mekkora adaggal dolgozol!

A tökéletes ízek érdekében a kóstolás azonban kihagyhatatlan, de nem csupán az étel utolsó perceiben kell ellenőrizned, hogyan alakul a fogás!

Hiszen ha rendszeresen megkóstold a készülő ételt, időben észreveszed majd a hiányosságokat, és sokkal előbb és könnyebben tudod korrigálni az esetleges hibákat. 

Készülj fel és adj bele mindent

Ahhoz, hogy a főzés gördülékenyen menjen, érdemes mindennel előkészülnöd.

Ez különösen akkor nagy segítség neked, ha még gondolkodnod kell a recept menetén, de a későbbiekben is jó szolgálatot tehet az egyszerű praktika.

Csak pár percet kell rászánnod, ám az eredmény abszolút megéri!

Még a főzés előtt válaszd szét a tojásokat, aprítsd fel a hagymát és a zöldségeket, készítsd elő a fűszereket, alapanyagokat stb. Bár mosogatnod valószínűleg többet kell, nem kell majd kapkodnod és aggódnod, hogy leég a hagyma, míg felcsíkozod a húsokat.

Ez a nyugalom megengedi, hogy mindent beleadj a főzésbe, kezdve a lelkesedésedtől egészen a szeretetig.

Ha hiszed, ha nem, még a profi szakácsok szerint is meglátszik az ételen, milyen lelkülettel, és odafigyeléssel készítetted…

A tálalás éppolyan fontos

Végül, de nem utolsó sorban a tökéletes ízesítésű fogás is sokat veszít az értékéből, ha nem fordítasz figyelmet a tálalásra.

A látszat, a külcsín az ételek világában is rettentően sokat segít, mindenki jóval szívesebben fogyaszt el egy látványos fogást, mint egy menzaszerű adagot. Persze egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolnod!

Néhány levél petrezselyem, bazsalikom, az ízléses elrendezés és az, hogy a lecsöpögött ételt letörölöd a tányérról már bőven elég.

És ha már belejöttél, jöhetnek az ámulatba ejtő, mégis egyszerű praktikák: a teaszűrővel formázott rizs, a faragott uborka és paradicsom, vagy éppen a kakaóval körbeszitált kis villa a desszert mellett.

Mindez néhány másodperc, de teljesen megváltoztatja a vendég hozzáállását a fogáshoz, úgyhogy mindig időt kell rá szánnod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást