8 lépés az indiai hangulatú lakásért

8 lépés az indiai hangulatú lakásért

Címlap / Otthon / Dekor / 8 lépés az indiai hangulatú lakásért

Az indiai stílusú lakás sokunk álma, mégis csak kevesen tudjuk, mivel is lehetne otthonunkba csalogatni a csodás hangulatot. Pedig milyen megnyugtató érzés, amikor egy fárasztó nap után hazaérkezve az ember csak ledől a kanapéra, és átjárja a misztikus kelet minden bája és varázsa.

Színek

Ahhoz, hogy a hangulatot megteremtsük először mindenképpen el kell gondolkodnunk, hogy milyen színeket fogunk használni. A piros, narancs, rózsaszín zöld és sárga minden árnyalata szóba jöhet.
Nyugodtan használjunk harsány színeket, hiszen ez csak a mi európai szemünknek sok, a kelet hangulatának szerves része. Azonban, ha lehet, kerüljük a hideg árnyalatokat, vagy ha mégis használjuk őket, akkor csak mintákkal együtt tegyük.

Minták

Jellemzően szinte semmi olyan felület nincs az indiai lakberendezésben (a falakat kivéve) ami ne rendelkezne mintákkal. Éppen ezért bátran használjuk őket, a pöttyöket, indákat, köröket, elefántokat.

Textíliák

A misztikus hangulat kialakításában nagy segítséget nyújtanak a félig átlátszó textíliák. Rajtuk keresztül a beáramló fény sokkal lágyabb, és színes lesz. Az itt-ott lelógó anyagok szintén nagyon egzotikus hatást kölcsönöznek a térnek.
Tegyük akár a plafonra, átívelve egyik faltól a másikig, vagy éppen egy nem megfelelő színű ülőgarnitúrát tegyünk vele szebbé.

Bútorok

Az indiai bútorok jellemzően fából készülnek, és csodálatosan díszesek. Nem olcsó ilyenekhez hozzájutni, hiszen az igazán szép darabok kézzel készülnek.
Egy kis kutatással, vagy némi kézügyességgel (és ragasztóval) azonban biztosan meg tudjuk oldani a kérdést úgy, hogy a pénztárcánk ne roppanjon bele.

Szobrok

Talán ezzel a tétellel lesz a legkevesebb gondunk. Hazánkban is tonnaszám lehet kapni a különböző indiai istenségek szobrait, műanyagból, kőből, bronzból, ki mit szeretne.
A kevesebb néha több alapon nem érdemes telezsúfolni a lakást a védelmező és anyagi, lelki, testi biztonságot hozó szobrocskákkal, elég belőlük csupán 2-3 darab. Érdemes egy sarokban egy kicsi oltárszerűséget létrehozni, hogy méltó helyre kerülhessen az adott istenségek, így még jobban segíthetik életünk menetét.

Párnák

Gyönyörűen mutat, és bensőséges hangulatot teremt a szobában, ha sok-sok párnával dobjuk fel. Ezek színben, anyagban és méretben is eltérhetnek, kerülhet rájuk bojt vagy színes flitter. Használhatjuk a kanapén vagy a földön is, így még kényelmesebbé tehetjük a szobát.

Füstölő

Az indiai hangulat szerves része az illat is. Ezt a legegyszerűbben füstölőkkel érhetjük el, amiket rengeteg helyen beszerezhetünk. Mielőtt megvennénk őket, győződjünk meg a minőségükről, nehogy idő előtt szétessenek, és az illatukról, hogy később ne meneküljünk ki fejvesztve a lakásból.
Tartót is vásárolhatunk az üzletekben, bár sokkal stílusosabb, ha egy nagyobb díszes tálba homokot töltünk, és abba tűzzük a pálcákat. Senkit ne tévesszen meg a látszat: attól, hogy a füstölő nem lángol, még nem szabad magára hagyni, mert így is tűzveszélyes.

Szőnyeg

Ahhoz, hogy igazán indiaivá tehessük az otthonunkat elengedhetetlen, hogy stílusos szőnyegeket szerezzünk be. Többre is szükségünk lesz, hiszen nem feltétlenül csak a padlóra kerülhet belőlük.
A falakat is óvja, és tovább erősíti a bensőséges hangulatot, amelyet a párnákkal is megtámogattunk.

+1 tipp

A tökéletes hatáshoz szerezz be egy hamisítatlan indiai teáskészletet. Mivel a teát az egész országban termesztik, sőt, India a világ vezető termelője, így ez az ország nemzeti itala is.
A vendégeket az ülőpárnákon fogadva kínáld meg forró, erős, fekete teával, miközben ők gyönyörködhetnek a lakásod egyéb, hangulatos részleteiben.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Lisa Horvath
    2021.06.25., 20:11

    Kituno lista, jo lenne ha tobben probalkoznanak ezzel a stilussal. Nalam minden megvan a fent felsoroltakbol, a fustolot kiveve… Nagyon szeretnek a barataim hozzam jonni a kellemes hangulat es energia miatt. Bizony a butorok nagyon dragak, de evek alatt osszejott egy szep kollekcio. Mindenkinek csak ajanlani tudom a gyonyoru fa butorokat es kiegeszitoket. Udv, Lisa

    Válasz

Írj egy hozzászólást