Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Címlap / Stílus / Arc / Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Valószínűleg minden nő fürdőszobájában lapul egy-két ritkán használt arckrémes tubus, púder, szájfény, esetleg körömlakk, melynek rég lejárt a szavatossági ideje. Legtöbben szívünk szerint ugyanis addig használjuk kedvenc kozmetikumainkat, ameddig azok el nem fogynak, hiszen erre költöttük nehezen megkeresett pénzünket. Pedig ezeknek is van lejárata, és a nem megfelelően tárolt, illetve nem megfelelő minőségű sminktermékek használata súlyos következményekkel járhat arcbőrünkre nézve. Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy káros-e az egészségedre neszesszered tartalma!

Alapozó

A por formulákat kivéve az összes alapozó vízbázisú, amit imádnak a baktériumok.

Egy kibontatlan tubus akár két évig is elállhat, de amint elkezded használni az alapozót, a legjobb, ha egy év után lecseréled.

Tárolásnál ügyelj a hőmérsékletre is, a nagy meleg ugyanis nem tesz jót a kozmetikumoknak.

Érdemes figyelni azt is, hogy nem változik-e meg a sminktermékek színe vagy állaga. Az alapozóknál például előfordulhat, hogy különválik az átlátszó olajanyag és a színanyag, amely biztos jele annak, hogy a termék már nem használható.

Fontos, hogy ilyenkor azonnal szabadulj meg tőle, a lejárt termékek ugyanis könnyen pattanásokat, illetve irritációt okozhatnak.

Szempillaspirál

Ezzel a sminktermékkel különösen elővigyázatosnak kell lenned! Szakértők szerint számtalan baktérium telepedhet meg a tubusban egy-egy használat alkalmával, melyek viszketést, bőrpírt, vagy akár kötőhártya gyulladást is okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében lehetőleg három havonta cseréld le a szempillaspirálodat.

Jó, ha tudod, hogy a lejárt termékeknek furcsa benzines szaga van, emellett pedig állaguk ragacsossá, porszerűvé, vagy nehezen kenhetővé válik.

Amint a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, azonnal szabadulj meg a terméktől. Ha a probléma egy-két nap múlva sem szűnik meg, fordulj orvoshoz!

 

Púder vagy pirosító

A különböző porpúdereket, illetve pirosítókat akár két évig is használhatod. Más a helyzet azonban a krém állagú pirosítókkal, melyeket érdemes egy év után lecserélni.

Ahhoz, hogy az említett sminktermékek minél tovább használhatóak legyenek, ügyelj a rendszeres ecsettisztításra!

Ha a por állagú pirosító nedves lesz, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak rajta. A nedvesség pedig bárhonnan jöhet, akár az arckrémből is.

Miután felvitted az alapozót vagy a krémet, lehetőleg várj néhány percet, és csak aztán nyúlj a púderhez.

Ezeknél a termékeknél is előfordulhat, hogy állaguk megkeményedik, így a termék nehezen kenhetővé válik. Ez jól jelzi, hogy ideje a púdert kidobni.

Szemhéjfestékek és szemceruzák

Hogy elkerüld a piros, viszkető szemeket, érdemes a por állagú szemfestékeidet három év után lecserélni.

A krém állagú termékeknél már körültekintőbbnek kell lenned, ezekben ugyanis sokkal könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok. Ha a krémes szemhéjfesték kiszárad, ideje váltani!

A szemceruzáknak hosszabb az eltarthatósága, akár másfél évig is használhatod őket, de csak akkor, ha minden egyes alkalommal időt fordítasz a hegyezésre is.

A folyékony szemhéjtusra ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a szempillaspirálra, három hónap után érdemes tehát lecserélni ezt is!

Rúzsok és szájfények

Bár sok függ az összetételtől, a legjobb, ha a rúzsoknak is búcsút mondasz másfél év után!

Idővel ezek a termékek kiszáradnak, és elveszítik krémes megjelenésüket az ajkunkon, vagyis ragadóssá, nehezen kenhetővé válhatnak.

Bizonyos rúzsok, illetve szájfények olajos összetevőket is tartalmaznak, és egy idő után furcsa illatot áraszthatnak.

Ha változik a textúra, esetleg az előbb említett jeleket tapasztalod, érdemes újítani! Ha szeretnéd meghosszabbítani a termékek szavatosságát, használj ecsetet a rúzs felviteléhez.

Az ecsettisztításról se feledkezz meg!

Ha megfelelően tisztítód, illetve tárolod a sminkeszközeidet, akkor akár évekig is használhatod őket.

Ha azonban a sörték elkezdenek kihullani, érdemes lecserélni a kelléket!

Törölgesd meg az ecseteket egy száraz papírtörlővel, esetleg alkalmazz ecsettisztító folyadékot, emellett havonta egyszer nem árt egy gyengéd samponos tisztítás sem!

Tárolásnál ügyelj arra, hogy az ecsetek ne a neszesszeredben kallódjanak, hanem egy tárolóba, pohárba állítva, szabadon “lélegezzenek”.

Ha az ecseteken baktériumok telepednek meg, az szintén könnyen irritációhoz, pattanásokhoz vezethet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást