Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Címlap / Stílus / Arc / Te is lejárt kozmetikumokat használsz? Akkor ezekre a következményekre számíthatsz!

Valószínűleg minden nő fürdőszobájában lapul egy-két ritkán használt arckrémes tubus, púder, szájfény, esetleg körömlakk, melynek rég lejárt a szavatossági ideje. Legtöbben szívünk szerint ugyanis addig használjuk kedvenc kozmetikumainkat, ameddig azok el nem fogynak, hiszen erre költöttük nehezen megkeresett pénzünket. Pedig ezeknek is van lejárata, és a nem megfelelően tárolt, illetve nem megfelelő minőségű sminktermékek használata súlyos következményekkel járhat arcbőrünkre nézve. Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy káros-e az egészségedre neszesszered tartalma!

Alapozó

A por formulákat kivéve az összes alapozó vízbázisú, amit imádnak a baktériumok.

Egy kibontatlan tubus akár két évig is elállhat, de amint elkezded használni az alapozót, a legjobb, ha egy év után lecseréled.

Tárolásnál ügyelj a hőmérsékletre is, a nagy meleg ugyanis nem tesz jót a kozmetikumoknak.

Érdemes figyelni azt is, hogy nem változik-e meg a sminktermékek színe vagy állaga. Az alapozóknál például előfordulhat, hogy különválik az átlátszó olajanyag és a színanyag, amely biztos jele annak, hogy a termék már nem használható.

Fontos, hogy ilyenkor azonnal szabadulj meg tőle, a lejárt termékek ugyanis könnyen pattanásokat, illetve irritációt okozhatnak.

Szempillaspirál

Ezzel a sminktermékkel különösen elővigyázatosnak kell lenned! Szakértők szerint számtalan baktérium telepedhet meg a tubusban egy-egy használat alkalmával, melyek viszketést, bőrpírt, vagy akár kötőhártya gyulladást is okozhatnak.

Ennek elkerülése érdekében lehetőleg három havonta cseréld le a szempillaspirálodat.

Jó, ha tudod, hogy a lejárt termékeknek furcsa benzines szaga van, emellett pedig állaguk ragacsossá, porszerűvé, vagy nehezen kenhetővé válik.

Amint a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, azonnal szabadulj meg a terméktől. Ha a probléma egy-két nap múlva sem szűnik meg, fordulj orvoshoz!

 

Púder vagy pirosító

A különböző porpúdereket, illetve pirosítókat akár két évig is használhatod. Más a helyzet azonban a krém állagú pirosítókkal, melyeket érdemes egy év után lecserélni.

Ahhoz, hogy az említett sminktermékek minél tovább használhatóak legyenek, ügyelj a rendszeres ecsettisztításra!

Ha a por állagú pirosító nedves lesz, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak rajta. A nedvesség pedig bárhonnan jöhet, akár az arckrémből is.

Miután felvitted az alapozót vagy a krémet, lehetőleg várj néhány percet, és csak aztán nyúlj a púderhez.

Ezeknél a termékeknél is előfordulhat, hogy állaguk megkeményedik, így a termék nehezen kenhetővé válik. Ez jól jelzi, hogy ideje a púdert kidobni.

Szemhéjfestékek és szemceruzák

Hogy elkerüld a piros, viszkető szemeket, érdemes a por állagú szemfestékeidet három év után lecserélni.

A krém állagú termékeknél már körültekintőbbnek kell lenned, ezekben ugyanis sokkal könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok. Ha a krémes szemhéjfesték kiszárad, ideje váltani!

A szemceruzáknak hosszabb az eltarthatósága, akár másfél évig is használhatod őket, de csak akkor, ha minden egyes alkalommal időt fordítasz a hegyezésre is.

A folyékony szemhéjtusra ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a szempillaspirálra, három hónap után érdemes tehát lecserélni ezt is!

Rúzsok és szájfények

Bár sok függ az összetételtől, a legjobb, ha a rúzsoknak is búcsút mondasz másfél év után!

Idővel ezek a termékek kiszáradnak, és elveszítik krémes megjelenésüket az ajkunkon, vagyis ragadóssá, nehezen kenhetővé válhatnak.

Bizonyos rúzsok, illetve szájfények olajos összetevőket is tartalmaznak, és egy idő után furcsa illatot áraszthatnak.

Ha változik a textúra, esetleg az előbb említett jeleket tapasztalod, érdemes újítani! Ha szeretnéd meghosszabbítani a termékek szavatosságát, használj ecsetet a rúzs felviteléhez.

Az ecsettisztításról se feledkezz meg!

Ha megfelelően tisztítód, illetve tárolod a sminkeszközeidet, akkor akár évekig is használhatod őket.

Ha azonban a sörték elkezdenek kihullani, érdemes lecserélni a kelléket!

Törölgesd meg az ecseteket egy száraz papírtörlővel, esetleg alkalmazz ecsettisztító folyadékot, emellett havonta egyszer nem árt egy gyengéd samponos tisztítás sem!

Tárolásnál ügyelj arra, hogy az ecsetek ne a neszesszeredben kallódjanak, hanem egy tárolóba, pohárba állítva, szabadon “lélegezzenek”.

Ha az ecseteken baktériumok telepednek meg, az szintén könnyen irritációhoz, pattanásokhoz vezethet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást