Párkapcsolat / Szerelem

Lehetsz egyszerre az exedbe és a barátodba is szerelmes?

Lehetsz egyszerre az exedbe és a barátodba is szerelmes?

Örök kérdés, hogy tudunk-e vajon két embert egyszerre igazán szeretni – valószínűleg legalább egyszer már mindenki elgondolkodott a dolgon, rosszabb esetben át is élte, hogy két emberbe volt szerelmes. De mit mond erről a pszichológia? Tényleg tudsz egyszerre két különböző embert teljes szívedből szeretni, vagy az egyik mindenképpen csak tévedés?

Valószínűleg te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy stabilnak hitt párkapcsolatban egyszer csak valaki más is megdobogtatta kicsit a szívedet. Ez viszonylag gyakori dolog, az már kevésbé, hogy a második szeretett pasi az ex. Sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen, és valójában egyikükbe sem vagy igazán szerelmes, mások meg azt mondják, hogy rengetegféle szerelem létezik, és természetes, ha ezeket egyszerre is érezzük. Mit mond az egészről a pszichológus?

Egy szakember a The Elite Daily-nek elmondta, hogy abszolút lehetséges, hogy úgy érezd, egyszerre két embert szeretsz, főleg akkor, ha az egyik az exed.

Az érzelmek nagy része ugyanis, amit az exeddel kapcsolatban átélsz, nosztalgiára és a szép emlékekre épül, és már nem igazán van aktualitása – megszépül, piedesztálra kerül, ezért érezheted úgy, hogy még gyengéd érzelmeket táplálsz a volt párod iránt. Ennek nyilvánvalóan a jelenlegi annyira nem örülne, de neked fontos tudni, hogy teljesen normális, amit érzel.

A szakértő szerint a legfontosabb az, hogy őszinte legyél a saját érzéseiddel kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy ne próbáld elnyomni egyik irányba se őket, hanem értsd meg, hogy mi az, ami az exeddel kapcsolatban még mindig jó érzéseket ébreszt benned, és próbáld megfejteni, hogy miért is van ez így. Aztán tudatosítsd magadban, hogy attól, hogy néhány dolog hiányzik, a párkapcsolatnak vége szakadt, méghozzá okkal. Az exed soha ne legyen egy lehetőség a fejedben, mindig csak inkább tanulni akarj abból, hogy mi nem működött köztetek és mi fontos igazán számodra.

Azt is érdemes felismerni, hogy az érzéseid nem a nosztalgia miatt ébredtek fel újra, hanem azért, mert tényleg reménykedsz abban, hogy még újra összejöhettek. Ez esetben az új párodat nem érdemes tovább kínozni, hiszen ha szívesebben lennél valaki mással, mint vele, akkor nem érdemli meg, hogy ő legyen a melletted élő tartalék.

Kép forrása: fxquadro/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást