Így lehet nyáron is ragyogóan egészséges hajad

Így lehet nyáron is ragyogóan egészséges hajad

Címlap / Stílus / Haj / Így lehet nyáron is ragyogóan egészséges hajad

Hajunk egészségét számtalan dolog veszélyezteti, a vitaminhiánytól kezdve a túl gyakori festésen át, egészen a nem megfelelő termékek használatáig. És akkor még nem is beszéltünk egy jóformán kivédhetetlen károsító tényezőről, a napsugárzásról.

Figyelj a hajadra is!

Azt már szinte mindenki tudja, hogy bőrünket óvni kell a napsugárzástól, hiszen annak rákkeltő és öregedést fokozó hatásától sokan tartanak. Egyre többen figyelnek arra is, hogy ne csak a közvetlen napfénynek kitett bőrüket óvják, hanem figyeljenek ajkuk érzékeny felületére, sőt, a rendszeres anyajegykontrollal megelőzhessék a komolyabb problémákat.

Nőiességünk egyik éke, a hajkoronánk azonban sokszor így is háttérbe szorul, holott nem kellene eget rengető figyelmet szentelni rá annak érdekében, hogy ne viselje meg túlságosan a nyári napsugárzás.

UV-szűrős termékek

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy már bőségesen akadnak a piacokon olyan termékek, amik UV-szűrővel vannak ellátva.

A haj esetében – elsősorban a praktikum végett – ezek a hajápolók legtöbbször spray formában kaphatóak, hiszen így a legkönnyebb felvinni a szálak felületére a védőréteget.

Ha semmi mást nem használsz (vásárolhatsz UV-szűrővel ellátott pakolásokat, samponokat, balzsamokat), akkor is érdemes legalább ezt bevetned, hiszen a megfelelő védelem kialakítása mellett az ilyen sprayk egyben segítenek kibontani az összekuszálódott tincseket is.

Fokozott ápolás

Nyáron még nagyobb figyelmet igényel hajkoronád ápolása, mint egyébként. Számtalan külsődleges hatás károsítja, élén a sugárzással, amivel folyton szembesülnöd kell, mihelyst kilépsz az utcára.

Persze a strandokon szárad a legjobban a hajad, azért a nagy forróság hatása akkor is meglátszik rajta, ha éppenséggel még nem is voltál lenn a parton.

Éppen ezért nyáron legalább hetente egyszer (de inkább kétszer) célszerű tápláló, olajos hajpakolást kenned a tincseidre, ezzel is kiegészítve a jól megszokott hajápolási rutinodat.

Irány a fodrász!

A nyár elején érdemes ellátogatnod a fodrászodhoz, ugyanis ha már eleve egészséges hajkoronával kezded meg a szezont, jóval könnyebb dolgod lesz az ápolás és a karbantartás során. Kérj egy frissítő vágást, valamint ha szükséges, festesd be a hajadat. Azzal számolnod kell, hogy nyáron akkor is gyorsan fakulnak a színek, ha színmegőrző termékeket használsz.

Éppen ezért jó, ha a világosabb és kevésbé élénk árnyalatok mellett teszed le a voksodat, mert a nagyon feltűnő színek akár pár mosás alatt is elveszthetik ragyogásukat.

Ekkor azonban (feltéve, hogy szeretnél normálisan kinézni) ismét festetned kell a tincseidet, így viszont könnyen kikészítheted a hajszálaidat. Nyáron sokkal jobb, ha az ammóniás festékeket messziről elkerülöd, és legfeljebb színezőkkel élénkíted a hajkoronádat.

Mire figyelj a strandon?

Bár a gondoskodás nem csak akkor fontos, ha éppen strandra mész, néhány dologra a nyaralás alatt különösképpen oda kell figyelned. Többek között nagyon kell ügyelned arra, hogy ha vizes lesz a hajad, semmiképpen se dörgöld durván a törölközővel, ugyanis ezzel sokkal többet ártasz, mint használsz.

A fürdés után érdemes beállni a zuhany alá, majd langyos vízzel átöblíteni a tincseket, hajvégápolóval kezelni a szálakat, végül pedig óvatosan kibontani egy fésű segítségével.

A nagy melegben úgyis pár perc alatt megszárad a frizurád, teljesen felesleges hajszárítót elővenned. Ám az se jó, ha a tűző napon szárítod a tincseket, érdemes árnyékba vonulni e célból is.

Divatos és praktikus

Természetesen nem gond, ha vizes lesz a hajad, de próbáld ezt minimalizálni, hiszen a túl gyakori szárítás, vagy éppen a természetes száradás is éppúgy megviseli, mint az erőteljes napsugárzás.

Jóval praktikusabb és kevésbé árt, ha laza kontyban hordod a frizurádat és kendővel vagy kalappal elfeded a jelentősebb részét. Így egyszerre óvod frizurád egészségét, valamint jelentősen csökkented a napszúrás esélyét is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást