Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek

Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek

Címlap / Életmód / Lélek / Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek / 2. oldal

Sorsöröklés? Már bizonyított tény!

Gyakran feszegetik manapság, miért képtelenek az elköteleződésre a mai generáció tagjai, mik okozzák a pánikrohamokat, a helytelen viselkedési mintákat, vagy éppen a halmozó párkapcsolati kudarcokat. Egyre többször felmerül a sorsöröklés lehetősége is, hiszen akik napjainkban alapítanának családot, azoknak nagyszülei megéltek legalább egy világháborút, kitelepítésekkel, üldöztetésekkel, nincstelenséggel és halállal együtt.

Ezek a traumák bizonyítottan problémákat okozhattak a felnövekvő generációk, tehát a szülők életében, akik a helytelen példát, a sok-sok szörnyűséget éppúgy továbbadhatták a mai felnőtteknek, mint a magukban hordozott, örökölt és adott esetben titkolt töréseket.

Az egészben az az egyik legrosszabb dolog, hogy mi is ugyanezeket a hibákat fogjuk elkövetni, ha nem göngyölítjük fel a szálakat saját életünkben, márpedig szülőként már nem csak a saját jövőnkért, lelkiállapotunkért vagyunk felelősek.

A jelen gondjai mindig a múltban keresendőek

A családot illetően talán nincs olyan ember, akinek ne lennének fájdalmas emlékei, sérülései. Vannak, akiknek a traumái kimerülnek néhány hangos szóban, mások családon belüli, testi-lelki erőszaktól szenvednek évek át.

Felnőttek tömegei küszködnek azzal, hogy nem találnak maguknak párt – sokaknak eszébe se jut, hogy ez utóbbi hátterében is szinte mindig valamilyen családi nehézség áll. Pl. akadnak felnőttek, akikkel gyerekkorukban azt éreztették, nem elég jók, ügyesek.

Ők gyakran idővel erőn felül teljesítenek a tanulmányaikban, munkájukban, hogy ezzel is bizonyítsák, érdemesek szüleik szeretetére. Más kérdés, hogy emellett nem jut idejük, energiájuk a párkapcsolatukra, vagy éppen ott is ugyanolyan értéktelennek érzik magukat, és így a viszonyok óhatatlanul zátonyra futnak.

A bizalmi problémák éppúgy mélyebbről eredhetnek, mint az adott lelkiállapot, és sajnos a dolgokat tovább nehezíti, hogy ezeket a szálakat nem lehet „csak úgy” felgöngyölíteni.

Sokszor speciális módszerekre, akár hipnózisra van szükség, de megéri megfejteni a sérülések okait, mert azok egyúttal magukban hordozzák a megoldásokat is.

Ha máshogy nem, akkor a megértés lehetőségével: egészen más minden háttérismeret nélkül egy bántalmazó nevelőapára gondolni, mint akkor, ha kiderül, hogy egykor ő is egy rendszeresen vert, rémült, kitaszított kisfiú volt. Ezek az információk természetesen nem törlik el a tetteket, és a múlton senki sem tud változtatni, de a tudatosítás más megvilágításba helyezi a dolgokat. Sokszor ez pontosan elég ahhoz, hogy végleg megszakadjon az örökölt trauma.

Képek forrása: ambrozinio/Depositphotos.com, hplovecraft.mail.ru/Depositphotos.comSergios/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást