7 oka is lehet a gyakori mellfájdalmaknak, de van, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni

7 oka is lehet a gyakori mellfájdalmaknak, de van, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni

Címlap / Életmód / Egészség / 7 oka is lehet a gyakori mellfájdalmaknak, de van, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni

A mellfájdalmakat minden nő megtapasztalja élete során. Legtöbbször még a menstruáció előtt és/vagy közben jelentkezik a kellemetlen érzés, akár egy kis mozgás hatására is. Néha ettől függetlenül is érzékennyé válnak akár az egyszerű érintésre is.

Van, hogy az egyik sokkal jobban fáj, és van, hogy mindkettőben ugyanannyira tapasztaljuk ezt a rossz érzést. A kérdés az, hogy milyen okok állhatnak a háttérben, és melyek azok a tünetek, amikre már érdemes kiemelten odafigyelned?

Menstruáció alatt

Ha azok közé tartozol, akiknek a piros betűs napok alatt kimondottan érzékennyé válnak a mellei, aggodalomra semmi ok.

Valójában ez teljesen természetes velejárója a menstruációnak, és világszerte a nők 70%-a megtapasztalja hónapról hónapra.

A hormonális változások miatt kezdenek el fájni a melleid, kutatások szerint pedig ez gyakoribb azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szednek.

Ciszta is állhat a háttérben

A mellekben is kialakulhatnak ciszták (nem összekeverendő a rákkal), méretét tekintve néhány millimétertől néhány centiméterig is megnőhet. Néhány embernél előfordul, hogy a ciszta zavaróvá válik, sőt, fájni is kezd.

Ez különösen jellemző lehet a menstruációt megelőző napokra, amikor a ciszta nagyobbra nőhet, és emiatt érzékenyebbé is válik mind tapintásra, mind mozgás hatására.

Sokszor egyébként az emberek nem is tudják kitapintani a mellükben lévő cisztát elhelyezkedése miatt, de attól még előfordulhat, hogy ott van.

Edzés után is jelentkezhet

Talán te is megtapasztaltad már, hogy egy fárasztóbb edzés után a melleid is fájni kezdenek.

Erről az tehet, hogy futás, súlyemelés és mozgás közben a sportmelltartóban a melleid sokat mozognak, és ez bizony nekik is megterhelővé válik.

A másik oka a fájdalomnak az lehet, hogy a mellbimbód és a ruha folyamatosan súrlódik egymásnak, ami érzékenységet okoz.

Nem megfelelő méretű a melltartód

Egy tökéletesen passzoló melltartó biztosan nem okoz problémákat, ha viszont olyat hordasz, ami nem a te méreted, az már sokkal inkább gond lehet.

Egy szakértő szerint a kisebb melltartó olyan pozíciókba nyomja a melleket, ami a szöveteknek nem tesz jót, ezért azon kaphatod magad, hogy nagyon fájdalmassá válnak, és minden érintésre érzékenyek lesznek.

Ilyen esetben próbálj ki egy kicsit nagyobb méretet.

 

Szoptatás alatt

Szoptatás alatt nem csoda, ha fájnak a melleid, hiszen igénybe vannak véve napi szinten.

Azonban az már egy más helyzet, ha fertőzést kapsz el ezen a területen – és bármennyire is hihetetlenül hangzik, nem lehetetlen! Valójában akkor gyakori, ha az anyatej felhalmozódik a tejcsatornában, és a baktériumok elszaporodnak.

De akár azoknál is jelentkezhet hasonló gond, akik nem szoptatnak: például egy piercing vagy egy mellbimbót érintő sérülés miatt.

Terhesség miatt

Tekintve, hogy a hormonális változásoknál a melleid is érzékennyé válnak, nem csoda, ha várandósság alatt is fennáll ez a helyzet.

A kezdeti szakaszban a melleid gyorsabban nőnek, mint a kisbabád, az ösztrogénszint felemelkedik a testedben, a tejcsatornák megduzzadnak, és ez összességében a mellek fájdalmához vezet.

Aggódalomra semmi ok, ez teljesen normális!

Sajnos a mellrákra is gondolni kell

Természetesen nem kell rögtön megijedni, és a legrosszabbra gondolni, ha fájdalmakat érzel, és esetleg csomót is találsz.

Ugyanakkor a háttérben tényleg állhatnak komolyabb dolgok, így érdemes egy csomó kitapintása után orvoshoz fordulni – semmiképp se halogasd a dolgot.

Inkább egy felesleges kör az orvosnál, mint hogy rosszabbá váljon a helyzet!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást