Így legyél te az a kollegina, akit mindenki szeret

Így legyél te az a kollegina, akit mindenki szeret

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így legyél te az a kollegina, akit mindenki szeret

Persze, tudjuk, hogy a munkahelyünkre általában leginkább dolgozni megyünk, és nem azért, hogy traccsoljunk a kollégákkal. Mégis, nem mindegy, hogy jeges hangulatban dolgozod végig azt a 8 órát, vagy igazi segítséget és támogatást kapsz azoktól, akikkel az időd nagy részét töltöd nap mint nap.

Vesztegesd meg őket!

Nem egy szép szokás, de a romantikus vígjátékoknak igenis igazuk van: ha egy kicsit kedveskedsz néha a kollégáknak, rögtön megjegyzik, hogy ki vagy, és kellemes érzéseket társítanak hozzád – mondjuk azt, hogy milyen finom az a házi készítésű muffin, amit néha hozni szoktál, vagy mennyire jó, hogy nem kell leugraniuk kávéért, mert mindig megkérdezed, amikor lemész, hogy ők is kérnek-e.

Egy kis jószívűség mindig kifizetődik, és nem kell minden nap saját készítésű tortával várnod a kollégákat ahhoz, hogy tudják, milyen kedves vagy velük.

Kezdeményezz!

A legtöbb munkahelyen nagyon könnyű elveszni a saját feladatainkban – beburkolózni a gép vagy a pult mögé, és nyolc órán keresztül senkihez sem szólni, mert sok a munka, és ha éppen szabadidőd van, szívesebben nyomkodod a telefonodat, minthogy megkérdezd a kolléganőd, hogy van.

Erről viszont sürgősen szokj le, ha szeretnéd, hogy megkedveljenek – ha kezdeményezed a kontaktot a többiekkel, szívesebben fordulnak majd hozzád, és nem csak akkor, ha kell nekik valami. Belekerülsz a szorosabban összetartó csapatba, és sok olyan dologról is tudomásod lehet, amiről egyébként nem is tudnál, ha kimaradnál a „bizalom köréből”.

Úgyhogy legközelebb, ha van öt perced, igenis menj oda az unatkozó HR-eshez/IT-shoz/Sales-eshez, és kérdezz rá, mi újság van vele – hidd el, megéri!

Segíts!

Ha látod, hogy a kedves kolléga elúszik a teendőkkel, és azt sem tudja, hol a feje, neked pedig éppen van öt perced, ne szégyenlősködj – ajánld fel, hogy lefénymásolod neki azt a néhány papírt, amire sehogy sem jut ideje, vagy kiviszed a kukát még akkor is, ha az az övé, vagy az ő feladata lenne.

Vigyázz azonban, hogy ne menj át a talpnyaló kategóriába – és ne is vállalj át mindent a saját nyakadba!

Ha túl sok mindenre ajánlkozol, néhány kevésbé figyelmes kolléga úgy gondolhatja, hogy mostantól rád bízhatja az apró-cseprő feladatait mindenféle következmény nélkül.

Úgyhogy csak óvatosan – de egy kis segítőkészség soha nem árt!

Ne legyél a főnök kiskedvence!

A talpnyalókat senki nem szereti, főleg akkor nem, ha a főnök kegyeibe férkőznek be.

Mindig éreztesd a kollégákkal, hogy egy csapat vagytok, soha ne mószerold be őket semmiért, és ne cikizd őket a főnök jelenlétében.

El sem hinnéd, ez mennyit segíthet azon, hogy csapattagnak tekintsenek – főleg akkor, ha új vagy még a helyen, és próbálsz beilleszkedni egy összeszokott társaságba.

Ez nem azt jelenti, hogy a reggeli kávénál neked is ordítva kell szidnod a főnöködet, ha nincs vele bajod (sőt, ettől kifejezetten óvnánk, ha lehet), elég, ha nem fogod nyilvánosan a pártját minden ügyben, és nem vagy minden lében kanál.

Ne versenyezz!

Hiába undok veled az egyik kolléganő, ne kezdd el túllicitálni hasonló viselkedéssel.

Vedd tudomásul, hogy nem szeret, és kerüld el, de semmiképpen ne csinálj balhét egy-egy félreértés miatt az egész munkahelyen.

Ha elviselhetetlen a helyzet, rendezd le felnőtt módjára, és kérdezz rá nála, mit tettél, hogy ilyen antipatikus vagy neki, és próbáld megoldani.

Jusson eszedbe, hogy mindannyian ugyanazért a célért küzdötök, és nem érdemes úgy előrelépned, hogy másokat tiporsz mellette a porba – ha neadjisten tényleg vezető pozícióba kerülsz így, olyan emberek dolgoznak majd alattad, akik szívből gyűlölnek, és megpróbálják aláásni a tekintélyedet!

Kérd ki a véleményüket!

Mindenki fontosnak érzi magát, ha megkérdezik a véleményét valamiről – ezt használd ki, és alkalmazd is gyakran!

A kollégák szeretnek majd veled beszélgetni, mert úgy érzik, számít, amit mondanak, sőt, így látszani fog, hogy nem tartod magad jobbnak, mint bármelyikőjük.

Szóval kérdezz gyakran, és figyelmesen hallgasd meg a tanácsaikat – ne csak miattuk, magad miatt is!

Hiszen hátha tudnak olyan dolgot mondani neked, ami tényleg értékes, és hasznodra válhat a jövőben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást