A legszebb nyári asztalterítékek pofonegyszerű kivitelezésben

A legszebb nyári asztalterítékek pofonegyszerű kivitelezésben

Címlap / Otthon / Dekor / A legszebb nyári asztalterítékek pofonegyszerű kivitelezésben

Nyáron talán minden korábbinál több figyelmet fordítasz a családdal, barátokkal eltöltött étkezésekre, és ilyenkor általában még időd is juthat arra, hogy meghívd szeretteidet egy vacsorára. Na de milyen legyen az ámulatba ejtő teríték?

Természet ihlette sárga

A sárga az egyik legjobb szín nyárra, hiszen frissítő, inspiráló, élénkítő, ráadásul még az étvágyra is jó hatással van. Bátran válaszd a terítékhez is, bármilyen apróbb, vagy éppen feltűnőbb dísz formájában tökéletesen fog mutatni

A sárga további előnye, hogy könnyen kombinálhatod más árnyalatokkal, ahogy illik a fehérhez, úgy passzol a zöldhöz, vagy éppen a piroshoz. Ennél az inspirációnál a fehér mellett a természetes natúr színekkel, a barnás árnyalatokkal kombinálták a sárgát, és ezzel párosítva ugyancsak tökéletesen fest.

Az ilyen borongósabb alapszínek mellé mindenképpen társíts te is valamilyen élénk tónust, különben könnyen lehangoló lehet a végeredmény. De így, az üdítő sárgával, az aprócska virágokkal, a kockás mintával és a világos fehérrel erről szó sincs.

Eljött a napraforgók ideje

Ha már a sárgánál tartottunk, akkor a sorból természetesen nem maradhat ki a napraforgó sem. Ez a nyárvégére jellemző haszonnövény több művészeti alkotás alapeleme, úgyhogy te is bátran tekinthetsz rá asztali dekoráció formájában.

Segítségével látványos koszorúkat, virágcsokrokat készíthetsz, a virág belsejét képező, sötétebb színek felhasználásával pedig egészen határozott dekorációt állíthatsz össze. Szabadtéren, ahol sok a természetes fény, vagy akkor, ha az alap itt is világos (pl. fehér a terítő), a napraforgó mellé nyugodtan választhatsz sötétebb kiegészítőket.

Ilyenek a kisebb-nagyobb lámpások, a kovácsoltvas dekorációk, vagy éppen a tányéralátétek, szalvéták. Az egyensúlyra persze érdemes ügyelned, legfeljebb a halloweeni bulin szerencsés, ha nagyon sötétre váltasz a dekorációt illetően.

Gyümölcsözön a vázákban

Észrevetted, hogy még mindig sárgás inspirációknál járunk? Bár az alapszínek hasonlóak, messze nem ugyanolyanok a fotók és a dekorációk, ami jól mutatja, mennyire változatosan használhatod fel ezeket a csodás, nyári tónusokat.

Ennél az asztali dekorációnál már a narancs is komoly szerephez jutott – és ezúttal szó szerint. Bár a látvány egyedi, leutánozni annál könnyebb! Nincs más dolgod, mint hogy a méretes, áttetsző vázákat megtöltsd gyümölcsökkel, vizet önts rájuk, majd megtűzdeld őket virágokkal.

Amennyiben nincs ennyi gyümölcsöd, karikázd fel őket: a szeletek szintén nagyon különleges mutatnak.

Utóbbi esetén viszont alkalmaznod kell egy trükköt, hiszen a karikák feljönnének a víz felszínére. De nem akkor, ha két ugyanolyan, eltérő méretű vázát raksz egymásba! A kisebbe kerüljenek a virágok, a külsőbe pedig a gondosan eligazított szeletek (a kisebb vázát egyébként oázissal is helyettesítheted).

Ha imádod a vintázst

Amennyiben imádod a vintázst, úgy ezt a csodás irányvonalat bátran átvezetheted a nyári asztalterítékek világába. Mivel manapság igazán népszerűek a kicsit új, kicsit régi dekorációk, egyáltalán nem lesz nehéz egyedi hangulatot varázsolnod az étkezőasztalra.

Mindenképpen világos, lehetőleg fehér, vagy nagyon pasztell alapra építs, és a látványt bolondítsd meg virágmintákkal, különféle kerámiákkal, tükrökkel, kalitkákkal, kulcsokkal – egyszóval bármivel, ami réginek, mégis kifinomultnak tűnik.

A vintázs asztalról természetesen nem hiányozhatnak a délutáni tea szerves részei, és bizony az sem árt, ha komplett állványon kínálod a finom és látványos tündértortákat, süteményeket.

A mintákon felül bátran kísérletezz a csipkékkel, de a szalagokkal, masnikkal, élővirágokkal és pillangókkal sem foghatsz mellé.

Elő a tengeri herkentyűkkel

Jó-jó, itt a helyszín adott a csodás terítékhez, akkor is isteni lenne a vacsora, ha egy szem pléden ücsörögne a teljes csapat. De ne kenődj el, ha idén a kertben szántok időt a nyaralásra, hiszen oda is könnyen bevarázsolhatod a tengerparti hangulatot.

Ennél a terítéknél inkább a homokszínek, a narancsos tónusok dominálnak, de természetesen a kékes árnyalatokra is egész nyugodtan alapozhatod a hangulatot. A díszeket illetően minden mennyiségben jöhetnek a kagylók, a korallok, a tengeri herkentyűk vázai, szárított formái.

Igazán tökéletes növénynek a hosszú szálú fűfélék bizonyulnak, hiszen a homokos óceánpartokon is ezek ringatóznak, így aztán az asztalra szintén kiválóak. További előnyük, hogy méretes vázába állítva még az egymással szemben ülőket sem akadályozzák a társalgásban.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!