Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Naponta nagyjából 1,8 kiló ételt és körülbelül kettő-négy liter folyadékot fogyasztunk. Ez rengeteg adat, amelyet a szervezetünknek fel kell dolgoznia, és mindez hatással lehet az agyunk egészségére és működésére.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Sajnos, összességében a kalóriáink nagyobb részét értéktelen forrásokból nyerjük, és kevesebbet fogyasztunk azokból az ételekből és italokból, amelyek az agy jobb egészségét segítik elő. Sőt, a JAMA-ban 2021-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a 2-19 éves fiatalok kalóriáinak majdnem 70%-a ultrafeldolgozott (azaz egészségtelen) élelmiszerekből származott. Az összes ilyen értéktelen kalória között talán nincs semmi, ami az agy egészségét jobban veszélyeztetné, mint a cukros italok.

A cukorral édesített italok (az angol elnevezés alapján gyakran SSB-nek rövidítik őket) a cukor különböző formáival (például glükózzal, fruktózzal, kukoricasziruppal, magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, melasszal, kukoricacukorral stb.) édesített italok nagy csoportját alkotják.

Az SSB-k hihetetlenül elterjedtek, és a piacon a legnépszerűbb italok közé tartoznak. Ezeket az agykárosító folyadékokat energiaitalok, kávéitalok, szódák, gyümölcsitalok, teák, sportvizek és még sok más néven forgalmazzák. Az elmúlt évtizedben közzétett kutatások szerint a felnőttek mintegy fele iszik SSB-t egy adott napon, és ez az arány a fiatalok körében 63 százalékra emelkedik. Statisztikailag valószínű, hogy te rendszeresen fogyasztod ezeket az italokat. De miért olyan rosszak az SSB-k az agynak?

Cemal Taskiran/istockphoto.com

Ennek több oka is van:

Az érrendszeri problémák, beleértve a magas vérnyomást és a stroke-ot, értelemszerűen hihetetlen mértékben károsítják az agyat. Ezek mindegyike hozzájárulhat a demenciához, és mindegyikük összefügg az étel- és italválasztásunkkal. Sajnos az SSB-k fogyasztása mindezek egyik jelentős kockázati tényezője.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!