Naponta nagyjából 1,8 kiló ételt és körülbelül kettő-négy liter folyadékot fogyasztunk. Ez rengeteg adat, amelyet a szervezetünknek fel kell dolgoznia, és mindez hatással lehet az agyunk egészségére és működésére.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Sajnos, összességében a kalóriáink nagyobb részét értéktelen forrásokból nyerjük, és kevesebbet fogyasztunk azokból az ételekből és italokból, amelyek az agy jobb egészségét segítik elő. Sőt, a JAMA-ban 2021-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a 2-19 éves fiatalok kalóriáinak majdnem 70%-a ultrafeldolgozott (azaz egészségtelen) élelmiszerekből származott. Az összes ilyen értéktelen kalória között talán nincs semmi, ami az agy egészségét jobban veszélyeztetné, mint a cukros italok.
Az SSB-k hihetetlenül elterjedtek, és a piacon a legnépszerűbb italok közé tartoznak. Ezeket az agykárosító folyadékokat energiaitalok, kávéitalok, szódák, gyümölcsitalok, teák, sportvizek és még sok más néven forgalmazzák. Az elmúlt évtizedben közzétett kutatások szerint a felnőttek mintegy fele iszik SSB-t egy adott napon, és ez az arány a fiatalok körében 63 százalékra emelkedik. Statisztikailag valószínű, hogy te rendszeresen fogyasztod ezeket az italokat. De miért olyan rosszak az SSB-k az agynak?
Ennek több oka is van:
Az érrendszeri problémák, beleértve a magas vérnyomást és a stroke-ot, értelemszerűen hihetetlen mértékben károsítják az agyat. Ezek mindegyike hozzájárulhat a demenciához, és mindegyikük összefügg az étel- és italválasztásunkkal. Sajnos az SSB-k fogyasztása mindezek egyik jelentős kockázati tényezője.
A cikk folytatódik, lapozz!