A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

Címlap / Szerelem / Esküvő / A legnagyobb kiadások az esküvődön – Hogyan csökkentheted le?

Egy tavalyi felmérésben arra voltak kíváncsiak a kutatók, vajon mennyit költenek az emberek az esküvőjükre. Bár a statisztikát az Egyesült Államokban készítették, az kiderült belőle, hogy sokan hajlamosak alaposan túlköltekezni, és még az sem ritka, hogy a házasulandó felek hitelt vesznek fel a nagy napra. Azonban nem feltétlenül éri meg extrém sok pénzt kiadni egy nagyszabású esküvőre, mert a felmérések alapján minél többet költ egy páros az esküvőre, annál nagyobb eséllyel fog elválni a későbbiek során. De mire költünk a legtöbbet a szervezést illetően? És hogyan kellene csökkenteni a kiadásokat, ha tényleg komolyan gondoljátok a holtomiglan-holtodiglant?

A legdrágább kiadás

A The Knot 2018-ban vizsgálta az esküvői kiadásokat, és azt állapították meg, hogy a házaspárok a legtöbbet a helyszínre költöttek. Bár az amerikai árak nehezen vethetőek össze az átlagos, hazai esküvők kiadásaival, árulkodó adat, hogy a fogadási helyszínre a költségvetés csaknem felét szánták a házasulandó felek. Ez Amerikában megközelítőleg ötmillió forintot jelentett, de itthon is gyakran hétszámjegyű ez a kiadás.

A legtöbbet tehát akkor spórolhattok az esküvői költségeken, ha sikerül olyan helyszínt foglalnotok, ami nem terheli meg ilyen jelentősen a büdzséteket.

Ilyenkor jól jönnek azok a bizonyos összeköttetések, ismerősök, akik által kedvezőbb árajánlatokat kaphattok, és persze érdemes mérlegelni, hogy esetleg olcsóbb lehet-e egy szabadtéri esküvő, vagy inkább egy kevésbé népszerű helyszínt próbáltok a saját ízlésetekre átformálni. Sajnos, ha nagyon sok pénz elmegy a helyszín lefoglalására, akkor jó eséllyel a vendégek számát kell csökkentenetek, de a felmérések szerint ez kifejezetten rossz taktika. Tovább tartott ugyanis azoknak a pároknak a házassága, akik nem a meghívott barátok számán, hanem az egyéb költségeken spóroltak.

Egyébként éppen a vendégek ellátása a másik, hasonlóan jelentős kiadás. Az Egyesült Államokban az egy főre jutó étel- és italfogyasztás átlagosan 20 000 forint, ez itthon – helyszíntől, étteremtől, létszámtól függően – nagyon széles skálán mozoghat.

DENKostiukBo/depositphotos.com

Mire költünk még sokat?

Amerikában a második legnagyobb költség – leszámítva a nászutat – az eljegyzési gyűrű. Átszámítva közel két millió forintot költenek erre a párok, ami jóformán a teljes kiadás ötöde – érdemes meggondolni, hogy tényleg egy ékszerre szeretnétek-e a kiadásotok jelentős részét áldozni. Hazánkban egyébként nem „divat” ennyire sokat költeni az eljegyzési gyűrűkre, de azért itthon sem lehet elaprózni.

A következő komoly, gyakorlatilag megkerülhetetlen kiadás az esküvő lebonyolításával járó személyzet fizetése. A felmérésben külön-külön gyűjtötték a kiadásokat: egy átlagos amerikai esküvőn a rendezvényszervezőnek 600 000 forint, a felszolgáló személyzetnek 1 300 000 forint, a fotósnak-kamerásnak összesen 1 400 000 forint dukált. Természetesen ezek az árak hazánkban többnyire kedvezőbbek, de arányaikat tekintve nagyon is egyeznek a kiadások.

A csökkentést tekintve nem érdemes spórolni a személyzet megfizetésén, mert nem mindegy hogyan vannak kiszolgálva a vendégeid.

Hasonlóan sokat nyom a latban az is, milyen fotókkal, videókkal tudtok majd visszaemlékezni a nagy napra – ezt tekintve akkor tudtok némi kedvezményre szert tenni, ha nem egész éjszakára, hanem csak bizonyos időtartamra foglaljátok le a szakembereket.

Hazánkban nem különösebben népszerű dolog rendezvényszervezőt fogadni az esküvőkre, azonban sokan igénybe veszik a dekorációval foglalkozók, virágkötők segítségét. Utóbbihoz anyagköltség is dukál, ami az Egyesült Államokban átlagosan 700 000 forintot jelentett. Költségcsökkentő lehet, ha részben, vagy akár egészben ti készítitek a dekorációkat, illetve próbáltok díszeket (pl. fényfüzéreket, székszoknyákat) bérelni, hogy ne kelljen mindent újonnan megvenni egyetlen alkalom kedvéért. 

Kisebb, de jelentős kiadások

A zenekaron a többség nem szeretne spórolni – ez teljesen érthető, hiszen az alaphangulat múlik azon, mennyire jó a talpalávaló. Amerikában erre átlagosan 400 000 forintot szánnak a párok, ami meglehetősen alacsony kiadás, tekintve a teljes esküvő költségvetését, ami megközelítőleg tízmillió forint. 

Sokat költünk itthon is az esküvői tortákra, átlagosan 150 000 forintot szánunk az este egyik jelentős fénypontjára – itt is érdemes több cukrászat ajánlatát összehasonlítani, mert akár tízezrekkel is beljebb lehetünk.

MNstudio/depositphotos.com

A kiadásokat tekintve nem mehetünk el szó nélkül a menyasszony megjelenése mellett: az esküvői ruha az USA-ban átlagosan 500 000 forint, a haj és a smink együttesen 65 000 forint. A vőlegények ehhez képest olcsón megússzák, az öltöny beszerzése kicsivel több, mint 80 000 forint. Ezek a kiadások itthon nem ennyire borsosak, különösen nem akkor, ha bérlésről van szó – ebben az esetben jelentősen lefaraghatjátok a ruhára szánt büdzsét.

Összességében persze az számít, hogy ti és a vendégeitek jól érezzétek magatokat, és amit ésszerűen tenni lehet a költségek csökkentése érdekében, azt meg kell tenni, de azontúl ne görcsöljetek a kiadásokon, hiszen tudjátok: ez a TI napotok, egyszeri és megismételhetetlen, megérdemlitek a lehető legjobb körülményeket!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!