A legnagyobb hibák, amikkel boldogtalanná tesszük magunkat

A legnagyobb hibák, amikkel boldogtalanná tesszük magunkat

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legnagyobb hibák, amikkel boldogtalanná tesszük magunkat

Sokszor érezzük úgy, hogy nem elég hatékony az életünk, és elsiklunk a felett, hogy boldogságra születtünk. Az azért van, mert elaprózzunk az életünket, nem tudunk fontossági sorrendet kialakítani az ügyben, hogy mire kell valójában figyelnünk. Saját magunkért vagyunk első sorban felelősek, a dolgunk az, hogy magunkat boldoggá tegyük. Hiszen, ha mi boldogok vagyunk, ez a környezetünket is megváltoztatja.

Emberi kapcsolatok

Ne erőltesd magad olyan emberre, aki nem ismeri el értékeidet. Minden ember értékes, minden ember tehetséges valamiben, valamit nagyon jól csinál. Mindenkinek más az értékrendje, és nem mindenki nyitott a számára új dolgokra.
Így érzi jól magát. Nem kell, hogy mindenki maximálisan elismerjen, szeressen, a lényeg, hogy te szeress, és legyél nyitott. Ne akard egymagad, egy csapásra megváltoztatni a világot, az abban élő embereket. Az élet sokszínű, változatos, ettől szép, te pedig csak egy szín vagy ebben a világban.

Egészséges ego

Ne szorítsd egészségtelenül háttérbe saját igényeidet. Mindenkiben kell, hogy legyen valamennyi önzés. Ugyan annyi jogod van élni, boldognak lenni, saját magadnak örömet okozni, mint a többi embernek. Az ésszerű saját igények kielégítése természetes jog és egyben az emberi természet feltétele.
Teljesen felesleges a házasság vagy az anyaság szent oltárán megfeszülni – ez minden esetben többet árt, mint használ, nem csak neked, hanem a családnak is. Az emberi természet – ha túl önfeláldozó vagy – kompenzál, és többnyire olyan helyeken, ahol kárt tesz.

Hibák

A tökéletességre való törekvés az emberi természet velejárója, ez ösztönöz minket arra, hogy egyre többet érjünk el, sikerélményünk legyen. Ám a hiba vétése is ugyan ezt teszi, de csak akkor, ha tanulsz belőle. A hiba nem bűn, nem szégyellni való dolog, hanem hasznos. Viseljük méltósággal, kellő humorral.
A hibát mindig ki lehet javítani, jóvá lehet tenni, még a súlyosakat is, ám ehhez kell némi alázat afelé is, aki felé vétettünk, és magunk felé is, hogy elismerjük tényét. Persze, vannak mindenki környezetében olyan emberek, akik úgy keresik másokban a hibát, mintha fizetnének érte, de velük nem kell foglalkozni. Ez legyen az ő hibájuk, amivel tudniuk kell kezdeni valamit.

A múlt és a jövő

Lao Tzu úgy véli, hogy aki depressziós az a múltban él, aki aggódik, ideges, az a jövőben, és csak az él a jelenben, aki nyugodt. Ugyan ezt a nézetet vallja E. Tolle is, aki azt ajánlja, hogy mielőtt bármit tennél, kérdezd meg magadtól, hogy most, ebben a konkrét pillanatban, mi a bajod.
Az emberek nagy része, ha jobban belegondol, azt a választ adja, hogy tulajdonképpen semmi. Arisztotelész szerint a világ folyamatos változás, az élet pedig felfogás dolga, az, amivé az ember gondolatai alakítják.

Ne menekülj

A világ nagy, de saját magad elől sehová sem tudsz elmenekülni. Te generálod magadnak a problémát, mert talán nem vagy elég érett, megfontolt személyiség, mert nem reagálsz megfelelően. Mindenki ugyan így van ezzel, csak személyre szabottan. A problémáid hozzád vannak nőve, ha tudomást veszel róluk, ha nem.
Érdemes tőlük ,,megszabadulni”, ám nem úgy, hogy nem veszel róluk tudomást, kizárod őket az életedből, vagy épp a világ másik felére költözöl. Ezek a problémák meg fognak téged találni, mivel a te részeid, mert a te cselekedeteid által jönnek létre. Úgymond, ez a te kereszted.

Álmodj nagyot

Jack Canfield szerint, aki azt mondja képtelenség, legalább ne zavarja azt, aki képes rá. Sok ember azért nem képes dolgokra, nem hisz a jövőben, mert fél. Ám a félelem hazudik. Ne engedd, hogy ezek az emberek meggyőzzenek arról, hogy a világ olyan, amilyennek ők látják, a te korlátaid pedig az övékkel azonos.
Ez nem így van. Mindenki más, mindenki másban jó. Te ismered magadat, korlátaidat, előnyeidet, zsenidet a legjobban. Ha te azt gondolod valamiről, hogy menni fog, akkor az úgy is van. Hallgass a belső súgásra, még akkor is, ha a világ zaja hangosabb.

Utószó

A kudarc csak az egyik lehetőség, de az is csak részeredmény. Az ember nincs minden pillanatban megítélés alatt. Egyszer, az élet végén, mindenkinek el kell számolnia saját maga felé, hogy mennyire volt tartalmas, boldog az élete.
És egy kis humor a végére: nem biztos, hogy a pozitív hozzáállás megoldja minden problémádat, de elég embert bosszant ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálni.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!