Család / Életmód

Ezek a legkönnyebben és legnehezebben idomítható kutyafajták

Ezek a legkönnyebben és legnehezebben idomítható kutyafajták

A leggyorsabban tanulók:

Border Collie

A collie szót a skót nyelvben a juhászkutyákra használják, a border collie-kat pedig ezen a tájon tenyésztették ki. Ezek a hihetetlenül intelligens kutyák igazi bajnokok, ha a tanulásról van szó: felfogásuk gyors, memóriájuk pazar, és egyszerűen imádják, ha örömet okozhatnak a gazdájuknak. Egy beszámoló szerint a legelső juhászkutya-bemutatón, amit 1873-ban tartottak Walesben, a közönséget teljesen lenyűgözték a border collie-k, akik hibátlanul reagáltak nem csak a vezényszavakra, de a különféle kéz- és füttyjelekre is.

Német juhász

Kordában tartja a nyájat, őrzi a rá bízott területet, kiszagolja a kábítószert, sarokba szorítja a bűnözőket vagy éppen gyengéden tereli látássérült gazdáját. Ezek a kutyák gyakorlatilag bármilyen rájuk bízott feladat ellátására képesek. Nem véletlen, hogy a német juhász a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája, a szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel rendkívül erős a védő ösztön benne, ezeknek a kutyáknak a tréningjét érdemes minél korábban elkezdeni. A maratoni kiképzés persze nem való egy kölyöknek, de kimagasló intelligenciája miatt játékos formában napi 5-10 percet már ilyenkor is oktathatod őket.

Pappilonok

Ezek az aprócska, mókás külsejű ölebek nagy meglepetést tartogatnak azoknak, akik csak egy elkényeztetett kiskutyát látnak bennük. Nem csak értelmesek, de nagyon tanulékonyak, együttműködőek, és általában véve vidám, játékos személyiségek, akik mindig benne vannak valami új dolog megtanulásában. Mivel kimondottan fontos számukra a mentális stimuláció, ezek a kutyák igénylik is, hogy feladatokat kapjanak és gondolkodniuk kelljen. Éppen ezért érdemes lehet akár valamilyen kutyás sportot is kipróbálni velük, mert élvezni fogják a kihívásokat.

Kíváncsi vagy melyek a legmakacsabbak? Lapozz és kiderül >>

A legmakacsabbak:

Afgán agár

Szó sincs arról, hogy ezeknek a méltóságteljes, elegáns és királyi módon viselkedő kutyáknak gondot okozna, hogy megértsék, mit akar tőlük a gazdájuk. Az afgán agár a kimondottan intelligens fajták közé tartozik, ám intelligenciájához hatalmas önállóság tartozik, kevésbé van meg benne az igény arra, hogy gazdái utasításait kövesse. A szakértők szerint, mivel ezek a kutyák igazi egyéniségek, szabad szellemek, ugyanakkor mindenek felett hűségesek és érzékenyek is, érdemes kreatív technikákat és sok-sok pozitív visszacsatolást bevetni a képzésük során.

Basenji

A basenji egy kistermetű afrikai vadászkutya, mely kiváló szaglásáról és látásáról ismert. Noha értelmi képességeik kiemelkedőek, az érdeklődésüket gyorsan elvesztik, így a tréningjük sok türelmet kíván meg. Az afgán agárhoz hasonlóan független személyiségek, és nem viselik jól, ha megpróbálsz rájuk erőltetni valamit. Egy basenji esetében érdemes hagyni, hogy ő tegye meg az első lépést, máskülönben úgysem sikerül majd rávenned arra, amit akarsz.

Basset hound

Ez az ölelnivaló külsejű eb eredetileg vadászkutyának lett kitenyésztve, aki ha egyszer szagot fog, azt nyomban követni is kezdi. Noha intelligens, hűséges és fegyelmezett, nyugodt természetű, elképesztően makacs is tud lenni, és a tréningre is csak addig figyel, amíg valami fontosabb dolgot nem talál magának. Ilyenkor visszanyerni a figyelmét elég komoly kihívás lehet.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást