Légkondi az autóban: mitől lehet egészségügyi katasztrófa?

Légkondi az autóban: mitől lehet egészségügyi katasztrófa?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Légkondi az autóban: mitől lehet egészségügyi katasztrófa?

Aki állt már 35 fokban a dugóban, az biztos, hogy összetette a két kezét az autós klímáért. De mi van, ha a szellőzőből nem csak hűs levegő, de baktériumok is jönnek?

Veszélyes-e a légkondi használata?

A légkondicionálókban, mint köztudott, gombák és baktériumok telepedhetnek meg, melyek súlyos betegségeket is okozhatnak. A légkondik kialakításakor azonban figyeltek arra, hogy ezek előfordulási esélyeit minimalizálják. Például úgy, hogy a klíma önszárító üzemmódba kapcsol, így nem marad rajta lecsapódott pára, amiben tenyészni kezdhetnének a gombák.

Fontos azonban tudni, hogy akárcsak az otthoni klíma esetében, az autó klímájánál is nagyon fontos a rendszeres karbantartás. Ha profikra bízod az alkatrész tisztítását és fertőtlenítését, és a szűrőket is kellő időnként cseréled, elkerülheted a kellemetlen tüneteket.

Érdemes szem előtt tartani ugyanakkor azt is, hogy a klíma száríthatja a levegőt, a száraz nyálkahártyák pedig sérülékenyebbek a kórokozókkal szemben. A rendszeres karbantartás mellett ezért ugyanolyan fontos az is, hogy a klímát ne közvetlenül magadra vagy utasaid arcába fújd. Ne működtesd a feltétlenül szükségesnél alacsonyabb hőmérsékleten.

Autó légkondícionálás
istockphoto

Ne akarj 20 fokot csinálni az autóban, ha odakint 35 van, tartsd észben, hogy a 26-27 fok már elviselhető, és ez is nagy különbséget jelent a valódi időjáráshoz képest!

Ha kisgyermek is utazik az autóban, használd még nagyobb körültekintéssel a klímát. A túlhevülés számukra is nagy kockázatot jelent, de a száraz levegőt is rosszul viselhetik. Az autó légkondijának üzemeltetése tehát, feltéve, hogy a higiéniai előírásokat betartva és felelősen teszed, nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt. De ha üzemanyagot és pénzt próbálsz megtakarítani, érdemes átgondolni az autó légkondicionálójának bekapcsolását.

Több benzint használ az autó, ha megy a klíma?

Sok vita szólt már arról, hogy a jármű hűtésének melyik módja hatékonyabb az üzemanyag-takarékosság terén: légkondicionálás vagy lehajtott ablakokkal történő vezetés. Kétségtelen, hogy mindkettő több üzemanyagot éget el. A kérdés az, hogy melyik fogyaszt még többet. A nyitott ablakok növelik az ellenállást vezetés közben, míg a légkondi működtetése üzemanyagot éget.

Az Autóipari Mérnökök Társasága (SAE) és a General Motors egy ellenőrzött tanulmányt készített, amely meggyőzően bebizonyította, melyik megoldásnak van nagyobb hatása a teljes fogyasztásra, és összehasonlította az autó légkondicionálását és a lehúzott ablakokkal való vezetés üzemanyag-hatékonyságát. Ezek lettek az eredmények:

Miután összehasonlították a 86 ° F-os (30 Celsius-fok) hőmérséklet esetén 31 mérföld / óra, 50 mérföld / óra és 68 mérföld / óra sebességgel haladó autókat, arra a következtetésre jutottak, hogy a lehajtott ablakokkal történő vezetés üzemanyag-takarékosabb, mint a légkondicionáló működtetése.

A teszt a zárt ablakok és a légkondi nélküli üzemanyag-hatékonyságot is mérte, ami nem meglepő módon magasan a legjobb megoldás volt az üzemanyag-felhasználás tekintetében.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!