A legjobb női parfümök és egyéb érdekességek

A legjobb női parfümök és egyéb érdekességek

Címlap / Stílus / Test / A legjobb női parfümök és egyéb érdekességek

A jóléthez mindig is kapcsolódtak a jó parfümök. Az egyedi bódító illatok használata nem újkeletű dolog.

Mi után az előkelő és gazdag emberek szükségelték a jó illatokat, a polgári társadalom is hamarosan követni kezdte őket.

A parfüm történelme gyakran összefonódik az emberiség történelmével. Első változata a bibliából is jól ismert tömjén volt. Az egyiptomi fáraók sírjában is találtak iillatanyagokat, melyek valószínüleg misztikus vallási szertartások közben használt aromák (égő tömjén, édes gyógynövények) által kerültek a sírokba.

A füstölő, aromás, illatos olajokat lassan már nemcsak az egyiptomi papok használták, hanem az állampolgárok is elkezdták parfümözni magukat, a folyadékot pedig hosszúkás alabástrom vagy aranyüvegben tartották (ú.n. alabastrum). A kedvező éghajlati feltételek lehetővé tették Egyiptomnak, hogy aromás fűszereket hozzanak át Indiából (gyömbér, bors és szantálfa). Egyiptom mai napig a világ egyik legfontosabb illóolaj előállítója, tőlük származik a világ jázmintermelésének legnagyobb része. A történet szerint Kelopátra illatfelhőben érkezett Antoniushoz, aki azonnal beleszeretett olyannyira, hogy a lány hamis halálhírére öngyilkos lett.

A parfümök múltját és jelenjét az arab világ köti össze. Innen származik a parfüm igazi előállításának folyamata. Virágokból vonják ki az olajakat lepárlás útján. Az első népszerűvé vált virágolaj a rózsaolaj volt.

Medici Katalin uralkodása alatt a francia parfümipar virágzott. Catherine elhozta magával Olaszországból saját parfümkészítőjét, Rene Le Florentin-t, aki titkos folyósókon keresztül jutott laboratóriumában, annyira féltetták a titkos képleteket.
 
A parfümökben a természetes illatok voltak kedveltek, mint a szantálfa és pézsma. Manapság a fajok veszélyeztettsége miatt és az illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében csak szintetikus aromaanyagokat használnak. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. A pézsma illatát szinte lehetetlen szintetikus aromákkal létrehozni, mégis létezik a nitropézsma vagy makrociklikus pézsma. Másrészt a szintetikus aromák is lehetnek különleges illatok, ilyen az ózon, tengeri, metál stb. illatok.

Így ma már a modern technológia által a szintetikus parfümgyártás új illatkategóriákat hozott létre:

1. Virágillatok – nagyon népszerű, szinte bárki bármilyen alkalomra hordhatja
2. Erdő – az erdő frissítő illatát idézi fel
3. Zöld – könnyebb illatú, hétköznapokra alkalmas
4. Óceáni – nagyon népszerű a fiatalabb generáció körében
5. Fűszeres gyümölcs – trópusi időjárásban, vagy nyáron alkalmas a használata
6. Keleties (fűszeres illatok) – különleges alkalmakra

A parfümök kompozíciója nagyon fontos, mivel az különböző illatok (rózsa, jázmin, kóla), módosítók (észter), keverékek (linalool, hydroxycitronellol) és fixatívok (gyanta, faillatok, borostyán) megfelelő kombinációjából születik az egyedi illat, amelyre annyira vágynak az emberek.

Az eddigi leghíresebb és legjobb parfümök a következők:

1. Eau de Cologne (1709)
2. Chanel No. 5 (1921)
3. Opium YSL (1977)
4. Azzaro Pour Homme (1978)
5. Anais Anais (1979)
6. Christian Dior Poison (1985)
7. Calvin Klein Eternity (1988)
8. Envy Gucci (1997)
9. Nu YSL (2001)
10. Rose 31 (2006)

A parfüm tárolási feltétele is fontos, mert elhanyagolt körülmények közt elpárolog, vagy lebomlik. Korábban az összes parfümnek nyitott palackja volt kupakkal. Ezek körülbelül egy évig őrizték meg a parfüm minőségét. Mivel folyamatosan fogyott a palackból, a parfüm szintje csökkent és ki volt téve a palackban levő oxigén hatásának.

Ez végül megváltoztatta a parfümök illatát. A hő, fény, oxigén és idegen szerves anyagok tovább torzítják egy parfüm illatát. Így az üvegek bár igen dekoratívak átengedik a fényt, így hozzájárulnak az illat lebontásához.
Tény, hogy a fénygátló alumínium palackok a legjobbak a parfümök tárolására, különösen ha alacsony hőmérsékleten vannak (3-7 °C). Hogy minél kevésbé kerüljön a parfüm az oxigénnel kontaktusba, a mai parfümök általában spay formában kaphatók, ezáltal a parfüm megőrzi minőségét és hosszú élettartamát.

Az év legjobb parfümjei

Minden szezonban újabb parfümök kerülnek piacra, de a bőség zavarában nehéz kiválasztani a legjobbakat. A 2010-es év legjobb női parfümjei igazi bódító illatok, szinte biztosíték arra, hogy egy férfi megforduljon utánad! A legpreferáltabbak azok az illatok, amelyekben egy kis üdítő vízillat is van. Az alábbiakban felsoroljuk a legújabb és legjobb parfümöket, hogy ne kelljen több száz illatot végigszagolnod ha parfümériába tévednél.
   
    * Fendi Palazzo
    * Gucci by Gucci
    * Sarah Jessica Parker Covet Solid Perfume
    * Dior J’adore L’Absolu
    * Prada By Prada
    * Obsession Night for Women by Calvin Klein
    * Lancome Tresor Elixir
    * Valentino Rock n’ Rose Couture
    * The One by Dolce and Gabbana
    * Marc Jacobs Daisy
    * Prada Tendre
    * Dior Addict
    * Envy Me by Gucci
    * Swiss Army by Swiss Army
    * Lovely for Women by Sara Jessica Parker
    * Beyonce Heat by Beyonce Knowles
    * Narciso Rodriguez for Her by Narciso Rodriguez
    * Women’s Davidoff Cool Water by Davidoff
    * Banana Republic Malachite
    * Missoni Acqua
    * Tresor for Women by Lancome
    * Elizabeth Taylor’s White Diamonds
    * Summer Romance by Ralph Lauren
    * A Scent Of Issey Miyake for Women by Issey Miyake
    * Light and Blue by D&G
    * Flora by Gucci Eau de Parfum
    * Fantasy by Britney Spears
    * Escada Magnetism for Women by Escada
    * Creme Bouquet by Stilla
    * Brit by Burberry
    * Calvin Klein Euphoria Crystalline Edition
    * Givenchy Very Irresistible Givenchy
    * Eternity Aqua for Women by Calvin Klein

Bónusztipp:  Hogyan fújd be magad, hogy jelenlétedben ne szaladjon ki mindenki a szobából?

Sprézd be parfümmel a csuklód belsejét, térded mögött és nyakad. Soha ne dörzsöld szét, mert a dözsölés szétzúzza a molekulákat és elrontja az illatot. Egyes szépségtanácsadók azt javasolják, hogy csak a térded mögött és könyököd belsejét fújd be. Miért? Mert ezeken a testrészeken kicsit nedvesebb a bőr és a parfüm itt őrzi meg a legjobbb az illatát.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!